Laatste nieuws

Dodental opgelopen tot zeker 135, Nederlands reddingsteam aangekomen

Een grote explosie heeft dinsdag een enorme verwoesting veroorzaakt in de Libanese hoofdstad Beiroet. Zeker honderd mensen zijn om het leven gekomen en nog eens duizenden raakten gewond. Lees hier de reportage van onze correspondent die ter plaatse was.

Nederlandse ambassade Beiroet dicht, reisadvies aangepast

De Nederlandse ambassade in Beiroet is tot nader order gesloten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond bekendgemaakt. De ambassade is door de explosie van gisteren „erg beschadigd”.

Het reisadvies naar de Libanese hoofdstad is vanwege de ramp aangepast. Voor Beiroet en omgeving geldt nu code 'rood' (niet reizen). Volgens het ministerie zijn militairen in het gebied aanwezig „om de orde te bewaren en plunderingen te voorkomen.”

Schade na de explosie. Foto EPA

Nederlands reddingsteam USAR onderweg naar Beiroet

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is woensdagavond vertrokken naar Beiroet om naar slachtoffers te helpen zoeken. Rond 20.30 uur vertrok vanaf vliegveld Eindhoven een vrachtvliegtuig met aan boord 18 ton reddingsmaterieel. Een uur later volgde een passagiersvliegtuig met 64 reddingswerkers en honden.

Het team verwacht om 01.30 uur aan te komen in de Libanese hoofdstad. Ter plaatse wil het „zo snel mogelijk het veld in", laat een woordvoerder van USAR aan persbureau ANP weten.

De EU had USAR gevraagd om een compleet reddingsteam naar Libanon te sturen. De ambassade zal het team ter plaatse ondersteunen. Bij een ramp of ongeluk waarbij mensen bedolven zijn geraakt, kan het specialistisch team worden ingezet.

Leden van de reddingsploeg Urban Search and Rescue (USAR) voor hun vertrek naar Libanon op vliegbasis Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

Schade explosie op satellietbeelden te zien

Op woensdag gepubliceerde satellietbeelden is de schade aan de haven, de locatie van de explosie van dinsdag, goed te zien:

Beeld Maxar

Libanontribunaal stelt uitspraak in moordzaak ex-premier uit

Het Libanontribunaal heeft de uitspraak in de zaak over de aanslag op oud-premier Rafik Hariri opgeschort vanwege de explosie op dinsdag. Het vonnis zou vrijdag aanstaande worden uitgesproken, maar dit wordt opgeschoven naar 18 augustus. Dat besluit is genomen „uit respect voor de talloze slachtoffers van de allesverwoestende explosie en de driedaagse periode van rouw”, schrijft het VN-tribunaal vanavond.

In de zaak staan vier verdachten terecht voor het plegen van een bomaanslag in 2005. Daarbij kwam de voormalige Libanese premier Hariri om. De vier verdachten hadden vermoedelijk banden met de Libanese sjiitisch-islamitische groepering Hezbollah. Zij worden bij verstek berecht.

Actie op sociale media voor slaapplaatsen: #OurHomesAreOpen

Honderden Libanezen bieden woensdagavond via sociale media slaapplaatsen aan voor getroffenen van de ramp in Beiroet. Via de hashtag #OurHomesAreOpen worden in het Engels en Arabisch onder meer logeerbedden, maar ook lege kamers en woningen beschikbaar gesteld. Veel gebruikers delen via Twitter hun contactgegevens, zodat slachtoffers met hen in contact kunnen komen voor onderdak.

„Een heleboel mensen zijn dakloos. Ze gaan voor een paar dagen naar familie of vrienden, maar hoe moeten ze dan verder?”, zegt een initiatiefnemer tegen persbureau Reuters. Door de explosie van gisteren hebben naar schatting 250.000 mensen in de Libanese hoofdstad geen dak meer boven hun hoofd. De schade wordt geschat op drie tot vijf miljard dollar (2,5 tot 4 miljard euro).

Twitter avatar thawramap thawramap If anyone needs or can offer shelter, please post it below. We are building a map with all shelters. https://t.co/nR5i6vaBDr #ourhomesareopen
#بيوتنا_مفتوحة

Dodental loopt op tot 135

Het dodental als gevolg van de explosie gisteren is opgelopen naar 135. Dat heeft de Libanese minister van Volksgezondheid gezegd. Het ministerie houdt rekening met vijfduizend gewonden. Tientallen mensen worden nog vermist en het dodental kan dus nog verder oplopen. Reddingswerkers zijn nog volop op zoek naar overlevenden tussen het puin.

Beiroet in noodtoestand, huisarrest dreigt voor functionarissen

In Beiroet is de komende twee weken de noodtoestand van kracht, waardoor het leger effectief de baas is in de Libanese hoofdstad. Dat is woensdag bepaald tijdens een kabinetsberaad, meldt persbureau Reuters. Daar is ook besloten een onbekend aantal functionarissen onder huisarrest te plaatsen. Hen wordt waarschijnlijk nalatigheid verweten.

Eerder op woensdag bleek al dat de (haven-)autoriteiten al jaren op de hoogte waren van het feit dat in de haven grote hoeveelheden ammoniumnitraat lagen opgeslagen. De havenarbeiders die onder huisarrest worden geplaatst, waren in 2014 betrokken waren bij de opslag van de zeer explosieve stof in de haven. De Libanese minister van Informatie Manal Abdel: „We roepen de militaire leiding op om huisarrest op te leggen aan iedereen die de opslag van ammoniumnitraat heeft georganiseerd.”

President Michel Aoun beloofde woensdag een volledig transparant onderzoek en represailles voor de verantwoordelijken. „De tragedie van gisteravond is met geen woord te omschrijven.”

Foto: AFP

Demonstrerende studenten in Beiroet: we willen een revolutie

In de populaire wijk Gemmayzeh van Beiroet demonstreerde eerder vandaag een groep studenten, zag NRC-correspondent Melvyn Ingleby. De betogers droegen mondkapjes en probeerden met bezems een weg door het puin te banen. Ondertussen deelden ze brood en water uit aan getroffen buurtbewoners.

De explosie heeft de al langer bestaande onvrede met de autoriteiten verergerd, zeggen de betogers. Volgens de studenten is de explosie het gevolg van nalatigheid van de regering, omdat het ontplofte ammoniumnitraat al jaren in de haven lag opgeslagen en weggehaald had moeten worden. „Iedereen in de regering is verantwoordelijk, iedereen in het parlement, de president: iedereen!”, zegt een van de studenten.

De groep was ook aanwezig bij de massale protesten in oktober. De studenten zeggen dat ze een revolutie willen. „Thawra, thawra, thawra”, scanderen zij (‘revolutie’ in het Arabisch). De studenten hopen dat uit het puin en de chaos een nieuwe opstand begint, waarmee de regering kan worden omvergeworpen. „Het is onze laatste hoop,” aldus een van de studenten.

Twitter avatar MelvynIngleby Melvyn Ingleby “Shoulder to shoulder, let’s unite ourselves”, students in Gemmayzeh chant the day after #BeirutExplosions. They came to clean the rubble - and call people back to the streets. “We hope that our revolution will re-emerge from this destruction”, one told me. #Lebanon https://t.co/0OQCoSOz7S

President Macron donderdag naar Beiroet

De Franse president Emmanuel Macron vliegt donderdag naar Libanon om steun aan de bevolking te uiten. Hij wil ook met de politieke leiders van het land praten over de situatie na de explosie in de hoofdstad en „de balans opmaken”.

Frankrijk en Libanon hebben van oudsher nauwe banden. De Fransen stichtten in 1920 de staat Groot-Libanon. De staat bleef bestaan tot Libanon in 1943 een onafhankelijke republiek werd en de Fransen later vertrokken.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Je me rendrai demain à Beyrouth à la rencontre du peuple libanais pour lui porter le message de fraternité et de solidarité des Français. Nous ferons le point sur la situation avec les autorités politiques.

'Libanese autoriteiten meermaals verzocht gevaarlijk materiaal weg te halen'

Bij de Libanese autoriteiten lagen al jaren verzoeken om het explosieve materiaal dat dinsdag tot de verwoestende ontploffing leidde, uit de haven van Beiroet weg te halen. Dat zegt de directeur van de haven Hassan Koraytem woensdag tegen de lokale omroep OTV. Een anonieme bron zegt tegen persbureau Reuters dat een onderzoeksteam het materiaal zes maanden geleden nog heeft geïnspecteerd en had gewaarschuwd dat het „heel Beiroet kon opblazen”.

Koraytem zegt dat de ammoniumnitraat in de haven lag opgeslagen vanwege een gerechtelijk bevel en dat al langer bekend was dat er sprake was van een gevaarlijke situatie. Volgens de havendirecteur hebben de douane en de veiligheidsdiensten de autoriteiten meerdere keren gevraagd het materiaal weg te halen, maar gebeurde er niets.

De directeur van de Libanese douane onderschrijft het verhaal tegenover nieuwszender LBCI. „We hebben meerdere keren gevraagd of het materiaal geëxporteerd kon worden. Dat gebeurde niet. We laten het aan de experts om te bepalen waarom niet,” aldus de douanedirecteur. Ook heeft Reuters documenten ingezien uit 2016 en 2017 waarin het „betrokken maritiem agentschap” werd gevraagd het ammoniumnitraat te verwijderen of goed te keuren voor verkoop, om de veiligheid van de haven te kunnen garanderen. Een document met vergelijkbare verzoeken werd ingediend in 2014 en 2015.

Dinsdagavond noemde de Libanese president Michel Aoun het nog „onacceptabel” dat het materiaal, 2.750 ton ammoniumnitraat, al jaren opgeslagen lag in een pakhuis in de haven. Aoun zei dat de verantwoordelijke „de zwaarste straffen” konden verwachten. Nu wijst de havendirecteur de Libanese autoriteiten dus juist als verantwoordelijken aan.

Beelden laten zien hoe Libanezen worden overvallen door de explosie

Op sociale media worden filmpjes gedeeld waarop te zien is hoe Libanezen dinsdagavond werden geconfronteerd met de enorme explosie. Een video van een bruid die even voor de ontploffing bezig is met een fotoshoot is al bijna 2,5 miljoen keer bekeken op YouTube. Ook op andere sociale media zijn de beelden talloze keren gedeeld.

Het filmpje begint bij de vrouw die poseert in een lange, witte jurk. Ze glimlacht en beweegt sierlijk voor de lens als de camera plots begint te trillen en naar de grond wordt gericht. Er is nog net te zien hoe de vrouw wordt weggeblazen en het bruidsboeket bij haar de voeten wordt weggemaaid. Vervolgens wordt de camera op de straat gericht, waar te zien is hoe de chaos in enkele seconden de stad overneemt. Op de achtergrond rent de bruid weg te midden van grote stofwolken.

Ook is er een video gedeeld waarop te zien is hoe een schoonmaakster en een klein meisje worden overvallen door de explosie. De schoonmaakster is aan het stofzuigen als ineens de ramen van het appartement springen door de enorme drukgolf. Ze hijst het kleine meisje met een arm snel van de vloer en rent weg.

Er zijn ook hoopvolle beelden. Op een filmpje is te zien hoe een man op een brancard uit het puin wordt getild. Hij zou tien uur lang onder het puin hebben gelegen. Ook zijn er beelden gedeeld van een verpleegkundige in Beiroet met in haar armen drie baby'tjes die de explosies overleefd hebben.

Rode Kruis opent gironummer 5125 voor Beiroet

Het Nederlandse Rode Kruis heeft woensdag gironummer 5125 geopend voor hulp aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Bij de ontploffing op dinsdag zijn zeker honderd mensen omgekomen. Van zo'n vierduizend mensen is bekend dat zij gewond zijn geraakt. Geschat wordt dat zo'n driehonderdduizend mensen geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Vanuit het Internationale Rode Kruis zijn 75 ambulances en bijna vierhonderd ambulanceverpleegkundigen naar het rampgebied in Beiroet gestuurd. Het Libanese Rode Kruis heeft noodopvangcentra opgezet voor mensen die nergens anders meer naartoe kunnen. Ook biedt de hulporganisatie psychologische ondersteuning.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag hun medeleven geuit aan het Libanese volk. Het koninklijk paar zegt in een officiële reactie te „denken aan allen die rouwen en in angst zitten".

Reactie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de ramp in Beirut, Libanon. https://t.co/haeAuLXfba pic.twitter.com/NV6CukOA6J

— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) August 5, 2020

Libanese president Aoun: versnel internationale hulp

De Libanese president Michel Aoun heeft woensdag een televisietoespraak gehouden over de ramp die zich heeft voltrokken in Beiroet. Daarin riep hij de internationale gemeenschap op de hulp aan zijn land, dat al voor de explosie te maken had met economische malaise, te versnellen. Dat melden internationale persbureaus.

Ook stelde Aoun dat er een onderzoek naar de explosie loopt en de uitkomsten zo snel mogelijk bekendgemaakt moeten worden. Ook beloofde hij transparantie bij het delen van de onderzoeksresultaten.

Vrouw van de Nederlandse ambassadeur zwaargewond naar het ziekenhuis

De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Beiroet, die zelf ook voor het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt, ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van persbureau ANP.

Twee andere medewerkers van de ambassade en twee partners van ambassadepersoneel zijn lichtgewond geraakt bij de explosie. Ook één andere Nederlander raakte licht gewond. De woordvoerder zegt op dit moment „geen aanwijzingen” te hebben dat er nog meer Nederlandse slachtoffers zijn. Het ambassadegebouw in Beiroet is voorlopig gesloten voor publiek, er is een crisisteam aanwezig. Wie contact wil met de ambassade wordt gevraagd te bellen met het telefoonnummer +31 247 247 247.

'Driehonderdduizend mensen dakloos in Beiroet, miljarden euro's schade'

Naar schatting zijn driehonderdduizend mensen dakloos geworden door de zware explosie in Beiroet. Dat heeft de gouverneur van de stad Marwan Abboud bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Grote delen van de stad liggen vol puin, waardoor over precieze aantallen nog onduidelijkheid bestaat.

De explosie heeft volgens Abboud in bijna de helft van de stad schade aangericht. De kosten voor het herstel zullen volgens de gouverneur 3 tot 5 miljard dollar (2,5 tot 4,2 miljard euro) bedragen. De gouverneur heeft bovendien bekendgemaakt dat tien brandweerlieden zijn omgekomen.

Twitter avatar lewis_goodall Lewis Goodall Beirut governor Marwan Abboud tells @AFP: - Up to 300,000 have been left homeless by the blast.
- Cost of damage could be over $3bn.
- The damage extends over half of city.

85 procent van graanvoorraad Libanon verwoest door explosie

De explosie in Beiroet heeft meerdere graansilo's in de haven verwoest die samen goed zijn voor 85 procent van de graanopslag in het land. Het graan ligt in de openlucht, is vervuild geraakt en kan daardoor niet meer geconsumeerd worden. Dat heeft Raoul Nehme, minister van Economie en Handel, tegen lokale media gezegd, meldt persbureau Reuters.

Libanon wordt al langer geteisterd door voedseltekorten. Hulporganisatie Save the Children bracht vorige week een rapport uit waarin zij concludeerde dat zeker een half miljoen kinderen in Beiroet in armoede leeft en te weinig eten heeft. Hun families kunnen zich geen voedsel, elektriciteit en water veroorloven. De organisatie vreest voor een verslechtering van de economische toestand en toename van honger in het land als gevolg van de explosie.

Volgens de minister heeft Libanon genoeg graan om te voorzien in de „onmiddellijke behoeften” van het land. Het is niet bekend of de verspilling van het graan op langere termijn voor voedseltekorten zal zorgen.

Delen van Beiroet liggen in puin. Links is een van de verwoeste silo's te zien. Foto Aziz Taher/Reuters

Reddingsteam van 67 Nederlanders zal noodhulp in Beiroet verlenen

Een Nederlands zoek- en reddingsteam van 67 personen zal woensdagavond naar Beiroet vertrekken om noodhulp te verlenen. Het team bestaat onder meer uit medewerkers van de brandweer, politie, trauma-artsen en verplegend personeel. Dat heeft minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) woensdagochtend op Radio 1 gezegd.

Nederland heeft volgens Kaag een „bijzondere expertise in search and rescue” en zal daarom helpen met het opsporen en bergen van slachtoffers onder het puin. Ook zal het hulpteam het lokale Rode Kruis bijstaan. „Ze willen natuurlijk meteen aan de slag”, aldus de minister.

Libanon vroeg de internationale gemeenschap na de explosie om hulp. Ziekenhuizen kunnen de grote toestroom van patiënten niet aan en raken overvol. Eerder maakte het Rode Kruis bekend mortuaria in te zetten als alternatieve opvanglocaties voor slachtoffers.

„Dit is iets wat wij concreet kunnen doen voor een land dat zoveel heeft meegemaakt en daar nu nog deze klap bovenop krijgt”, aldus Kaag. Daarmee doelde de minister op de gevolgen van de coronapandemie, de economische malaise die Libanon al langer teistert en de toestroom van grote groepen Syrische vluchtelingen naar het land. Volgens officiële tellingen zou een kwart van de Libanese bevolking vluchteling zijn.

Minister Kaag, die als speciaal gezant van de Verenigde Naties jarenlang in Beiroet woonde, vertelde dat het nieuws haar „heel persoonlijk” raakte. „Ik heb een aantal vrienden daar die gewond zijn of op slag hun huis zijn kwijtgeraakt. Vrienden die zeiden: je herkent je huis niet, want het staat er niet meer. Het is heel bevreemdend.”

De verwoesting in havenstad Beiroet in beeld

Fotografen in Beiroet maken woensdagochtend de schade op na de explosie van de avond ervoor. Een greep uit de foto's van de deels verwoeste stad:

Instagrampagina om vermiste slachtoffers Beiroet te lokaliseren

Op Instagram is een account geopend om de vermiste slachtoffers van de explosie in Bieroet te lokaliseren. Op de pagina van het account worden foto's en namen van vermiste slachtoffers gedeeld en kunnen Instagramgebruikers tips over de vermiste personen doorgeven. Het is niet duidelijk wie de pagina heeft opgezet, inmiddels zijn er foto's van bijna honderd slachtoffers gedeeld.

De pagina linkt ook naar een crowdfundingsactie voor noodhulp na de explosie. In veertien uur tijd is daar ruim 1,7 miljoen Britse pond (1,88 miljoen euro) opgehaald - 34 procent van het tot doel gestelde bedrag.

Een van de berichten die gedeeld is op de pagina.

VK: te vroeg om te speculeren over oorzaak explosie

Het is volgens de Britse regering nog te vroeg om te speculeren over de oorzaak van de explosie in Beiroet. „De Libanese autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de tragedie en voordat we de resultaten hebben, is het voorbarig om te speculeren”, zei Nick Gibb, staatssecretaris van Onderwijs woensdagochtend tegen Sky News.

Gibb reageert indirect op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump, die maandagnacht zei te vermoeden dat de explosie het gevolg is van een „vreselijke aanval” met „een soort bom”. Het Verenigd Koninkrijk heeft Libanon hulp geboden in de nasleep van de explosie, vertelde Gibb. „We zijn bereid de Libanese regering te helpen met alle technische ondersteuning die ze nodig hebben bij het onderzoek”, aldus Gibb. Ook andere landen hebben steun aangeboden.

Zeker honderd doden bij explosie, meer mensen onder puin

Het dodental als gevolg van de explosie in Beiroet is in de nacht van dinsdag op woensdag verder opgelopen. De ontploffing heeft aan zeker honderd mensen het leven gekost. Dat bevestigt George Kettaneh, het hoofd van het Libanese Rode Kruis, woensdag aan lokale televisieomroepen, melden internationale persbureaus.

Kettaneh verwacht dat het dodental verder zal oplopen, omdat nog veel mensen begraven liggen onder het puin verspreid door de stad. Het Rode Kruis werkt samen met mortuaria, die slachtoffers direct opnemen om de overvolle ziekenhuizen te ontlasten.

Een legerhelikopter vliegt woensdag over de nasmeulende stad. Foto Issam Abdallah/Reuters

Ammoniumnitraat vaker oorzaak van grote explosies

De explosie is volgens de Libanese regering het gevolg van een grote hoeveelheid ammoniumnitraat. Deze stof, een droge kunstmest, wordt vermengd met fosfaat en kan zo gewassen beter laten groeien. Het is onder sommige omstandigheden een krachtig explosief, dat meerdere grote ongelukken veroorzaakte in fabrieken en opslagplaatsen. Zo ontplofte in mei 2013 een kunstmestfabriek in Texas, waarbij vijftien doden vielen. De laatste grote explosie voor die in Beiroet vond in 2015 plaats in de Chinese havenstad Tianjin. Nadat een fabrieksbrand op de verkeerde manier werd geblust, explodeerde een lading van 800 ton ammoniumnitraat. Onder de 173 doden waren zeker 110 hulpverleners die betrokken waren bij het blussen van de brand.

Daarnaast wordt ammoniumnitraat soms gebruikt bij de fabricage van kunstmestbommen door terroristen. Onder meer de Noorse extreem-rechtse terrorist Anders Breivik gebruikte kunstmest voor de fabricage van zijn bom, die in 2011 acht levens eiste in Oslo. Ook de bomaanslag in Oklahoma City in 1995 werd uitgevoerd met ammoniumnitraat. Bij die explosie vielen 168 slachtoffers.

Aantal doden en gewonden loopt verder op

Het officiële dodental als gevolg van de verwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet is opgelopen tot 78, meldt de minister van Volksgezondheid. Het aantal gewonden is toegenomen tot boven de vierduizend.

De ziekenhuizen, die in veel gevallen zelf ook beschadigd zijn, liggen overvol en daardoor zijn er volgens het Libanese Rode Kruis al honderden gewonden weggestuurd. Sommige slachtoffers kunnen worden geholpen op straat of op parkeerplaatsen.

De nationale defensieraad wil dat Beiroet wordt uitgeroepen tot rampgebied en dat het leger er gaat patrouilleren. President Michel Aoun zei dinsdagavond al dat zijn land voor de komende twee weken de noodtoestand moet uitroepen. Het Libanese kabinet komt woensdag bijeen om een strategie op te zetten voor de ramp.

Ooggetuigenverslagen: 'Ik kan niet geloven dat ik nog leef'

„Vernietigend”, „rampzalig” en „verwarrend”. Dat zeggen overlevenden van de zware explosie van dinsdagmiddag in het havengebied van Beiroet tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De explosie heeft volgens de laatste officiële cijfers aan zeker zeventig mensen het leven gekost, maar het dodental zal hoogstwaarschijnlijk nog oplopen omdat er nog veel mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.

„Ik was dicht in de buurt van de haven, stapte uit mijn auto en rende naar de ingang van een gebouw. Toen realiseerde ik me dat het gebouw was ingestort”, vertelt Nada Hamza, een inwoner van Beiroet, tegen Al Jazeera. „Daarna probeerde ik mijn ouders te bellen, maar ik kon niemand bereiken. Ik kan niet geloven dat ik nog leef.”

Slachtoffer te midden van de ravage na de zware explosie in Beiroet op dinsdag. Foto Ibrahim Dirani/Dar al Mussawir/EPA

Voormalig gezondheidsminister Mohamed Khalifeh zegt tegen de nieuwszender dat hij thuis was op het moment van de explosie. „Ik schreeuwde tegen mijn familie dat er een aardbeving was en dat ze voorzichtig moesten zijn - en daarna stortte van alles in. Ik heb maar net kunnen ontsnappen en ben meteen naar het ziekenhuis gegaan om levens te redden.”

Journalist Habib Battah van de nieuwssite beirutreport.com omschrijft de gebeurtenis als „een natuurramp”, vanwege de ravage die tot ver van de plek van de explosie is aangericht. „Ik heb vrienden die tien tot vijftien minuten verderop wonen en me lieten zien hoe hun hele huis zwaar is beschadigd. Ik ben benieuwd hoe mensen gaan slapen vannacht zonder ramen.”

Donald Trump vermoedt 'vreselijke aanval'

De Amerikaanse president Donald Trump vermoedt dat de verwoestende explosie in Beiroet is veroorzaakt door een aanval, zei hij bij een persbriefing in het Witte Huis. Volgens Trump ziet het eruit als „een vreselijke aanval” en denken Amerikaanse militaire experts dat er sprake is van „een soort bom”, meldt persbureau Reuters.

De Libanese autoriteiten stellen dat ongeveer 2.700 ton ammoniumnitraat dat er al jaren ligt de zware explosie heeft veroorzaakt, maar hoe precies is nog niet duidelijk.

Trump zei, net als zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo eerder, dat de Verenigde Staten klaarstaan om Libanon te helpen.

Foto Chris Kleponis/EPA

Nederland biedt Libanon steun aan bij hulpoperatie

Nederland staat klaar om Libanon te helpen bij de zoek- en reddingsoperatie na de zware explosie in Beiroet. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66). Ze noemt Beiroet op Twitter „een stad die me dierbaar is” en laat weten in gedachten bij „collega's en hun familie” te zijn. Kaag was voordat ze minister werd speciaal coördinator van de Verenigde Naties in Libanon.

Vreselijke beelden van de explosie in Beirut, een stad die mij dierbaar is. Mijn gedachten gaan uit naar collega's en hun familie, en allen die zijn getroffen.
Nederland staat klaar om Libanon bij te staan met search en rescue, en onmiddellijke steun aan het Libanese Rode Kruis.

— Sigrid Kaag (@SigridKaag) August 4, 2020

Ook de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Iran en andere landen in de regio hebben humanitaire hulp toegezegd. Ook Israël zegde hulp toe. Dat is uitzonderlijk, omdat Libanon en Israël geen diplomatieke betrekkingen onderhouden, in het verleden meerdere malen oorlog met elkaar hebben gevoerd en vorige week nog met elkaar botsten vanwege schermutselingen aan de Libanese zuidgrens tussen het Israëlische leger en Hezbollah-strijders.

Het dodental als gevolg van de verwoestende explosie is inmiddels opgelopen tot zeventig, liet de Libanese minister van Volksgezondheid dinsdagavond laat weten.

De ravage in beeld, hulpverleners redden wie ze kunnen

President Libanon: noodtoestand nodig van twee weken

De Libanese president Michel Aoun zegt dat het land de noodtoestand moet uitroepen voor twee weken vanwege de grootschalige explosie in het hart van Beiroet dinsdag. Woensdag moet het kabinet bijeen komen om een strategie voor de ramp op te zetten.

Ook bevestigde Aoun dat de explosie is veroorzaakt door 2.750 ton ammoniumnitraat die al zes jaar was opgeslagen in een pakhuis in de haven. De president noemde het „onacceptabel” dat dit gebeurd is zonder veiligheidsmaatregelen, verantwoordelijken kunnen volgens Aoun „de zwaarste straffen” verwachten.

Rutte 'leeft mee met het Libanese volk', bevestigt Nederlandse gewonden

Premier Mark Rutte (VVD) „leeft mee met het Libanese volk, de slachtoffers en nabestaanden na de afschuwelijke ramp”. Dat schrijft hij op Twitter dinsdag. Ook bevestigt de Nederlandse premier dat vijf „collega's van onze ambassade” zijn gewond geraakt. Hoe zij er aan toe zijn, is niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken was dinsdagavond niet bereikbaar voor verder commentaar.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte We leven mee met het Libanese volk, de slachtoffers en nabestaanden na de afschuwelijke ramp in #Beirut, met onder hen de vijf gewond geraakte collega’s van onze ambassade. We blijven de ontwikkelingen scherp in de gaten houden.

Dodental loopt op tot boven de zestig

Het dodental als gevolg van de explosie in Beiroet dinsdag is opgelopen tot meer dan zestig. Ook zijn zeker 3.000 mensen gewond geraakt, zegt de minister van Volksgezondheid Hamad Hasan volgens AP.

De verwoesting na de twee explosies in Beiroet dinsdag. Foto Ibrahim Amro/AFP

Landen in de regio bieden Libanon hulp aan

In de loop van dinsdagavond sluiten steeds meer landen in het Midden-Oosten zich aan bij de steun aan Libanon. De regering van Iran heeft toegezegd "op elke mogelijke manier" te zullen helpen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif stak het Libanese volk een hart onder de riem via Twitter: „Houd moed, Libanon.” Ook Irans aartsvijand Saoedi-Arabië liet dinsdag weten dat het „broederlijke Libanese volk” kan rekenen op steun en solidariteit van het koninkrijk.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif Our thoughts and prayers are with the great and resilient people of Lebanon. As always, Iran is fully prepared to render assistance in any way necessary. Stay strong, Lebanon. 🖤🇱🇧

Verder boden Turkije en Egypte hulp aan. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet weten dinsdagavond met zijn Libanese ambtgenoot Michel Aoun te hebben gesproken over humanitaire en medische steun. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi bood zijn condoleances aan en liet via Twitter weten te bidden voor slachtoffers en nabestaanden.

Defensieminister Benny Gantz van buurland Israël heeft humanitaire en medische hulp aangeboden. Tegenover persbureau AP ontkende een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris eerder op de avond dat Jeruzalem iets te maken heeft met de explosie.

Het is op gezette tijden onrustig op de grens tussen Israël en Libanon. De militaire tak van Hezbollah, die gesteund wordt door Iran en de vernietiging van Israël nastreeft, opereert vanuit Beiroet. In 2006 bombardeerde Israël een maand lang strijders van Hezbollah op Libanees grondgebied. Formeel zijn beide landen nog altijd in oorlog, maar houden sindsdien een staakt-het-vuren in stand.

Correctie (5 augustus 2020): In een eerdere versie van dit artikel werd gemeld dat Israël en Libanon niet in oorlog zijn, maar dat er nog geregeld beschietingen en bombardementen plaatsvinden op Libanees grondgebied. Echte bombardementen door het Israëlische leger zijn sinds 2006 niet meer voorgekomen. Dat is hierboven aangepast.

Redactie van krant in Beiroet vernield door explosie

Verspreid door Beiroet zijn gebouwen ernstig vernield. Zo ook de redactie van The Daily Star Lebanon, een van de belangrijkste Engelstalige kranten in de regio.

Een verslaggever van de krant heeft op Twitter beelden gedeeld van de verwoesting binnen. The Daily Star Lebanon had ooit een oplage van zo'n 30.000, maar besloot in februari om alleen online verder te gaan vanwege financiële problemen.

BREAKING: Massive explosion in Beirut. Footage from the daily star office now in Lebanon pic.twitter.com/2uBsKP5wCH

— Ghada Alsharif (@GhadaaSharif) August 4, 2020

Rode Kruis roept mensen op om bloed te doneren

Het Rode Kruis in Libanon heeft mensen opgeroepen om bloed te doneren zodat slachtoffers van de explosie in Beiroet geholpen kunnen worden. De organisatie heeft alle ambulances in de regio - 75 voertuigen - naar de ramp gestuurd. Ook zijn er hulpposten opgezet om gewonden te helpen.

Twitter avatar RedCrossLebanon Lebanese Red Cross 🚨Beirut Port Explosion🚨: 75 Lebanese Red Cross ambulances along with 375 EMTs and staff are currently responding in #Beirut and helping the most vulnerable. Lightly wounded persons are being treated in our stations. https://t.co/c5WlqQamxj

WHO 'zeer bezorgd' over gevolgen van explosie voor Libanon

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is „zeer bezorgd” over de mogelijke gevolgen van de grote explosie voor Libanon. Het land zit momenteel economisch aan de grond, en heeft de afgelopen dagen de coronamaatregelen moeten aanscherpen vanwege een toenemend aantal besmettingen. „Onze gedachten zijn met de getroffenen”, reageert de WHO.

Twitter avatar WHOEMRO WHO EMRO .@WHO is deeply concerned about the impact of the massive explosion in #Beirut city. We are working with partners to respond to urgent needs. Our thoughts are with all those affected. https://t.co/UwEJGCpRJR

Internationale gemeenschap reageert op ramp in Beiroet

Meerdere landen hebben dinsdagavond hun steun geuit aan Libanon. Onder meer Frankrijk heeft hulp toegezegd. Via Twitter liet minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian weten dat zijn regering „altijd aan de kant van het Libanese volk” staat, en bereid is om steun te verzorgen, „zo veel als de Libanese autoriteiten nodig denken te hebben”.

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn medeleven betuigd met slachtoffers en nabestaanden. In een tweet zegde ook hij steun toe aan de autoriteiten in Beiroet:

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson The pictures and videos from Beirut tonight are shocking. All of my thoughts and prayers are with those caught up in this terrible incident. The UK is ready to provide support in any way we can, including to those British nationals affected.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) heeft in een tweet zijn medeleven betuigd met degenen die geliefden zijn verloren. Hij laat verder weten dat Nederlanders in nood zich kunnen melden via de ambassade. Eerder op de avond werd bekend dat vijf ambassademedewerkers en mensen die betrokken zijn bij de ambassade gewond zijn geraakt. Het is niet bekend hoe zij eraan toe zijn.

Twitter avatar ministerBlok Stef Blok Shocked and horrified by the footage from #Beirut. My thoughts are with the people of Lebanon, especially those who lost their loved ones. My sincere condolences.

Dodental bijgesteld naar 50

Het aantal doden als gevolg van de explosie in Beiroet dinsdag is inmiddels bijgesteld naar zeker vijftig. 2.700 mensen raakten gewond, zegt de minister van Volksgezondheid Hamad Hasan.

Beelden van de explosie

De zware explosie in Beiroet dinsdag is vanuit verschillende hoeken gefilmd.

BREAKING - New footage shows the enormous approx. 5 kiloton explosion in Beirut. At least 40 killed, more than 3,000 injured.pic.twitter.com/nMj82Aw4oF

— Disclose.tv 🚨 (@disclosetv) August 4, 2020

This is a video filmed by someone who was standing on his balcony close to the port of #Beirut.

First you see big plumes of smoke followed by small explosions on ground level and finally an enormous explosion.

I hope the person who filmed this is safe. @akhbar pic.twitter.com/SMd94oreYO

— Jenan Moussa (@jenanmoussa) August 4, 2020

Grote hoeveelheid ammoniumnitraat opgeslagen in haven, zegt minister

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Mohammad Fahmi zou er een grote hoeveelheid ammoniumnitraat opgeslagen hebben gelegen in de haven. Deze chemische en zeer explosieve stof, die onder meer in kunstmest zit, zou "jaren geleden" in beslag zijn genomen door de douane. De nieuwszender Mayadeen meldt dat de hoogste officier bij de Libanese douane bevestigt dat het om ammoniumnitraat gaat.

Dezelfde stof was in 2015 verantwoordelijk voor dodelijke explosies in de Chinese stad Tianjin. Daarbij kwamen destijds 173 mensen om het leven.

Libanese premier: grote catastrofe heeft Libanon getroffen

In een eerste reactie op televisie na de explosie in Beiroet spreekt de Libanese minister-president Hassan Diab van een „grote catastrofe die heel Libanon treft”.

Ook beloofde hij dat de verantwoordelijken „de prijs zullen betalen”. Diab bevestigde verder dat het gaat om een opslagplaats in het havengebied. De premier heeft de internationale gemeenschap gevraagd om hulp.

De Libanese president Michel Aoun heeft woensdag uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Ook komt de Libanese Hoge Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen in zijn ambtswoning, zo werd bekendgemaakt via het presidentiële Twitter-account. De Raad is de hoogste veiligheidsautoriteit van het land.

Het laatste nieuws

Een grote explosie in het havengebied van Beiroet heeft dinsdag een spoor van verwoesting achtergelaten in de Libanese hoofdstad. Wat we tot nu toe weten:

  • Zover bekend zijn in ieder geval 25 mensen om het leven gekomen en nog eens 2.500 gewond geraakt, onder wie ook Nederlandse ambassademedewerkers.
  • In de omgeving en door de stad zijn gebouwen vernield, ramen gesprongen en auto's omver geblazen.
  • De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk. Mogelijk is de ontploffing veroorzaakt door in beslag genomen explosief materiaal dat was opgeslagen in het havengebied, dat aan het centrum van de stad ligt.
  • De Libanese veiligheidsraad is voor een spoedberaad bijeengekomen vanwege de ramp. Woensdag is in Libanon een dag van nationale rouw aangekondigd.

 

Lees ook: hier het nieuwsbericht over de explosie terug.