Laatste nieuws Covid-19

‘Kabinet wil introductieweken schrappen om coronavirus’

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC u op woensdag 5 augustus op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • De Tweede Kamer komt volgende week woensdag toch plenair bijeen om het over de corona-aanpak van het kabinet te hebben. De coalitiepartijen wilden aanvankelijk niet terugkomen van reces, maar stemden toch in.
 • Het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond onderzoeken mogelijke oorzaken van het forse aantal besmettingen in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis. Het ventilatiesysteem heeft mogelijk bijgedragen aan een grote uitbraak daar afgelopen juni.
 • In Nederland lagen woensdag dertig mensen op de intensive care voor behandeling aan de complicaties van Covid-19. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht binnen nu en twee weken een verdere stijging van het aantal IC-opnames.
 • Risicovol gedrag is de belangrijkste oorzaak van de toename in het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen. Op plekken waar het aantal besmettingen in de afgelopen tijd (sterk) is gestegen zien de GGD-medewerkers overeenkomsten in het gedrag van mensen. Zo houden mensen zich op die plekken vaak niet aan de maatregel om anderhalve meter afstand te houden.
Volg voor de laatste ontwikkelingen het coronablog van 6 augustus

Het coronavirus in het buitenland

 • Australië heeft op woensdag de dodelijkste dag sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus beleefd. In de zwaar getroffen staat Victoria overleden binnen 24 uur vijftien mensen. Er kwamen 725 nieuwe besmettingen bij. In de staat is een avondklok ingesteld.
 • De regering van Duitsland heeft een negatief reisadvies uitgegeven voor de provincie Antwerpen. Mensen die terugkeren van een reis naar de regio moeten veertien dagen in quarantaine. Het aantal besmettingen is de afgelopen dagen hard gestegen in de Belgische havenstad. Autoriteiten hebben een avondklok ingesteld en mensen worden verplicht buiten mondkapjes te dragen.
 • In Spanje zijn afgelopen etmaal 1.772 nieuwe besmettingen door het coronavirus gemeld. Het gaat om het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds in juni de nationale lockdown werd opgeheven. Ondanks de mogelijke tweede golf in het land proberen de autoriteiten het land open te houden voor toeristen. Wie bijvoorbeeld de Spaanse Canarische Eilanden bezoekt en daar besmet raakt met het coronavirus is automatisch verzekerd tegen alle medische kosten, kondigden de regionale autoriteiten eerder vandaag aan.
 • Ook in Frankrijk werden hoge dagcijfers gemeld. Binnen 24 uur kwamen er 1.695 nieuwe besmettingen bij, het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds 30 mei. Het aantal coronaviruspatiënten op intensive cares in Frankrijk steeg tussen vorige week vrijdag en maandag met 13 procent. Toch is de situatie volgens gezondheidsautoriteiten voorlopig nog onder controle.

Een verlaten Bourke Street in Melbourne. Foto EPA

Luchtvaartautoriteit Italië dreigt met vliegverbod voor Ryanair

De budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair loopt het risico haar vliegvergunning voor Italië te verliezen. Dat heeft burgerluchtvaartautoriteit van Italië ENAC woensdag gezegd in een verklaring. Tijdens vluchten van Ryanair zouden coronamaatregelen stelselmatig niet nageleefd worden.

De ENAC schrijft dat er sprake is van „herhaaldelijke schendingen van de gezondheidsvoorschriften”. Volgens de autoriteit worden bijvoorbeeld afstandsmaatregelen niet gevolgd tijdens de vluchten. Als dat de komende tijd niet verandert, dreigt ENAC een „opschorting in te stellen van alle luchtvervoersactiviteiten op nationale luchthavens, waarbij de luchtvaartmaatschappij alle passagiers die reeds in het bezit zijn van tickets, moet omleiden”.

Als alternatieve maatregel zegt de autoriteit Ryanair in de toekomst te kunnen verplichten met halfvolle vliegtuigen te vliegen. In een reactie stelt de Ierse vliegtuigmaatschappij dat er alles aan gedaan wordt om het contact tussen passagiers te verminderen op luchthavens en tijdens vluchten. De beschuldigingen van de ENAC worden „feitelijk onjuist” genoemd.

Alle luchtvaartmaatschappijen die op Italië vliegen moeten op alle momenten afstandsmaatregelen handhaven en zorgen dat personeel en passagiers gezichtsmaskers dragen. Ryanair, dat sinds begin juli weer op Italië vliegt, vliegt vanuit Europa zo’n 25 Italiaanse bestemmingen.

Passagiers op de grootste luchthaven van Rome, Rome–Fiumicino. Foto EPA

'Kabinet wil introductieweken schrappen om coronavirus'

Het kabinet wil de introductieweken voor nieuwe studenten aan hogescholen en universiteiten naar alle waarschijnlijkheid schrappen. Dat meldt RTL woensdagavond op basis van eigen bronnen. Morgen wordt hierover een definitief besluit bekendgemaakt.

Het kabinet is bezorgd om de introductieperiodes omdat het handhaven van de coronamaatregelen hierbij heel lastig is, schrijft RTL. De afgelopen tijd nam het aantal besmettingen onder jongeren erg toe. Eerder deze week legde studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. in Amsterdam de kennismakingsperiode stil om besmettingen onder de aspirant-leden.

Donderdagavond geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voor het eerst in weken een persconferentie over de coronamaatregelen.

Curaçao sluit om middernacht de grens met Aruba

Het eiland Curaçao sluit om middernacht de grens met Aruba, nadat op Aruba het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen dagen hard is gestegen. Eerder had de regering van Curaçao al een negatief reisadvies afgegeven voor het buureiland.

Deze week bleek dat bezoekers aan twee uitgaansgelegenheden in Aruba besmet waren met het coronavirus. Op dinsdag kwamen er vijf nieuwe besmettingen bij, die volgens de autoriteiten te herleiden zijn naar die twee bars. Vandaag kwamen er nog eens dertig geregistreerde gevallen bij, meldt persbureau ANP. De vrees is dat er in werkelijkheid mogelijk al honderden inwoners besmet zijn.

Op Curaçao zijn volgens de laatste cijfers twee mensen besmet met het coronavirus. Beide personen zijn mensen die niet op het eiland wonen, maar recent aan land kwamen vanaf een schip. De vijftien andere passagiers van dat schip zitten in quarantaine.

New York plaatst controlepunten rondom stad

Reizigers die de stad New York in willen, zullen de komende tijd bij speciale checkpoints worden gecontroleerd. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een verklaring van burgemeester Bill de Blasio. Zij worden bij die controlepunten tevens opgedragen om verplicht veertien dagen in quarantaine te gaan als ze New York in willen. De maatregel geldt voor inwoners uit 35 Amerikaanse staten.

Twitter avatar NYCMayor Mayor Bill de Blasio Today we’re announcing check points at key points of entry into New York City. We’ll educate travelers on the state’s mandatory 14 day quarantine and help them follow the rules safely.

Reizigers van buiten New York kunnen, eenmaal in de stad, telefoontjes en sms'jes verwachten van een zogenoemd Test & Trace Corps waarbij wordt gecontroleerd of er inderdaad sprake is van thuisisolatie, zeggen de autoriteiten tegen nieuwszender CNBC. Wie die maatregel niet naleeft, kan een boete krijgen die kan oplopen tot tienduizend dollar.

Er worden controleposten neergezet bij onder andere tunnels en bruggen richting New York. De stad, en overkoepelende staat, waren in april het epicentrum van de coronavirusuitbraak in de Verenigde Staten. Er kwamen op het hoogtepunt meer dan tienduizend nieuwe gevallen per dag bij. Inmiddels is de uitbraak in de regio onder controle. In de afgelopen drie dagen kwamen er geen nieuwe sterfgevallen door Covid-19 bij.

Dat de stad alsnog controleposten opzet, is volgens de autoriteiten nodig omdat een vijfde van de nieuwe besmettingen in New York reizigers uit andere staten betreft. De afgelopen dagen zijn met name het aantal besmettingen in zuidelijke staten als Louisiana, Mississippi en Alabama gestegen. Volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University zijn er in de Verenigde Staten meer dan 4.9 miljoen besmettingen en meer dan 160.000 doden door de gevolgen van het virus.

Coronavirus mogelijk via ventilatiesysteem door verzorgingstehuis verspreid

Het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond onderzoeken momenteel mogelijke oorzaken van het forse aantal besmettingen in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis. Het ventilatiesysteem heeft mogelijk bijgedragen aan de uitbraak in juni.

Dat bevestigen woordvoerders van beide instanties na berichtgeving van EenVandaag en de Volkskrant. Zij beroepen zich op de vertrouwelijke rapportage van een overleg tussen de GGD en het RIVM. Daaruit zou blijken dat het coronavirus zich eind juni via het ventilatiesysteem door de instelling verspreidde.

Op één afdeling werden zeventien bewoners en achttien medewerkers ziek en overleden zes bewoners aan de gevolgen van Covid-19. Daarop is de uitbraak onderzocht door de GGD en is het virus volgens de Volkskrant en EenVandaag „in hoge waarden” op de airco en ventilatiefilter aangetroffen.

Die bevindingen zijn vervolgens met het RIVM gedeeld. „De combinatie van bevindingen (…) zijn suggestief voor een verdere verspreiding van het SARS-CoV-2-virus door een ventilatiesysteem”, citeert de Volkskrant. Het RIVM en de GGD bevestigen dat er inderdaad zo'n „signaleringsoverleg” is geweest. De rol van het ventilatiesysteem is daar ter sprake gekomen en er is besloten verder onderzoek te doen.

Het is echter nog „veel te voorbarig” om conclusies te trekken uit de rapportage, zegt de GGD-Rotterdam.

Verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis. Foto Robin Utrecht/ANP

Biden niet naar conventie Democraten om nominatie te accepteren

Joe Biden zal deze maand niet fysiek aanwezig zijn bij de conventie van de Democraten in Wisconsin vanwege corona. Dat heeft de partij woensdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Tijdens de conventie wordt Biden naar alle waarschijnlijkheid formeel als kandidaat voor de presidentsverkiezingen verkozen. Vanuit zijn woning in Delaware zal Biden alsnog een toespraak houden die zal worden gestreamd. Vooralsnog gaat de conventie wel door.

President Donald Trump, die de nominatie voor de Republikeinen in ontvangst neemt, zal dit waarschijnlijk doen vanuit het Witte Huis. Dat zei hij woensdag. De Republikeinse partij komt deze maand voor een conventie samen in de staat North Carolina. Op 24 augustus zou Trump de nominatie voor de verkiezingen tijdens een ceremonie accepteren. Zondag werd duidelijk dat daarbij geen pers aanwezig mocht zijn en het aantal gedelegeerden fors zou worden teruggeschroefd vanwege het coronavirus.

Dertig boetes tijdens Rotterdamse mondkapjesdemonstratie

De Rotterdamse politie heeft woensdagmiddag dertig boetes uitgedeeld aan betogers in het centrum Rotterdam. Zij waren naar de Maasstad gekomen om te demonstreren tegen de mondkapjesplicht, die vanaf vandaag in drukke winkelgebieden in de stad geldt.

Een groep van ongeveer zestig mensen wilde vanaf het Schouwburgplein naar de Lijnbaan lopen, één van de plekken waar sinds woensdag een mondmasker verplicht is.

Halverwege de Korte Lijnbaan werd de groep tegengehouden door de politie en voor de keuze gesteld een mondkapje op te doen, dan wel het gebied te verlaten. De helft van de demonstranten gaf daar geen gehoor aan en is beboet. Los van dit moment verliep de demonstratie verder rustig, zegt de politie.

Winkelend publiek met mondkapjes in het centrum van Rotterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

RIVM waarschuwt voor nepbrief over coronavaccinatie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt woensdag voor een nepbrief over corona. In de brief staat dat kinderen op school vaccinaties toegediend zouden krijgen zonder toestemming van de ouders. Via Twitter laat het RIVM weten dat het hier geen brief over heeft gestuurd.

Daarnaast wordt benadrukt dat vaccineren een medische handeling is die alleen gebeurt met toestemming van ouders. Uit een foto die het RIVM heeft gedeeld blijkt dat het logo van het instituut op de brief is gezet. Het rijksinstituut schrijft verder te onderzoeken of er juridische stappen genomen kunnen worden.

Twitter avatar rivm RIVM Er gaat een nepbrief rond waarin staat dat kinderen op school zonder toestemming van ouders gevaccineerd worden. Dit is niet waar en de brief is niet van het RIVM. #Vaccinatie is een medische handeling waarvoor toestemming van de ouder (en het kind zelf bij 12+) noodzakelijk is. https://t.co/5Di9pQmxas

VS bestellen doses mogelijk vaccin, horeca in Schotse stad Aberdeen moet dicht

 • De Amerikaanse regering heeft honderd miljoen doses besteld van het mogelijke coronavaccin dat farmaceut Johnson & Johnson in ontwikkeling heeft. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Als het middel blijkt te werken en wordt goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA, zal met de deal 1 miljard dollar (846 miljoen) gemoeid zijn. De testfase van het vaccin wordt deels in Nederland gedaan.
 • In Aberdeen moeten lokale horecaondernemers op last van de Schotse premier Nicola Sturgeon hun deuren sluiten. Volgens lokale media zijn zeker 54 besmettingen te herleiden naar een uitbraak in een café. „We zitten in een fase waar extreme voorzichtigheid noodzakelijk is”, zei Sturgeon. Schotten van buiten de stad wordt gevraagd niet meer naar Aberdeen te komen. Inwoners mogen voor recreatie niet verder dan acht kilometer van huis reizen.
 • Oman heft vanaf zaterdag enkele coronarestricties juist op. Inwoners mogen vanaf dan weer tussen provincies reizen en hoeven zich niet meer aan een avondklok te houden. Die duurde van negen uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends. De maatregelen hebben anderhalve week gegolden.

Verdere stijging IC-opnames verwacht binnen nu en twee weken

In Nederland lagen woensdag nog dertig mensen op de intensive care voor behandeling aan de complicaties van Covid-19. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat betekent een lichte stijging van het aantal patiënten vergeleken met een dag eerder. Maandag waren het 26.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht op basis van die cijfers binnen nu en twee weken een verdere stijging van het aantal IC-opnames. Meer dan de helft van alle nu opgenomen IC-patiënten ligt in ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam. In de twee grootste steden van Nederland neemt het aantal besmettingen de laatste weken snel toe. In Rotterdam kwamen er dinsdag 89 nieuwe besmettingen bij, in Amsterdam 63.

Sinds maandagmiddag zijn vijf patiënten met de Covid-19 opgenomen op reguliere afdelingen. Dat betekent dat nu 88 coronapatiënten buiten de intensive care om in het ziekenhuis worden behandeld.

Duizenden banen op de tocht bij MediaMarkt en Saturn

Bij elektronicazaak MediaMarkt en zusterbedrijf Saturn worden naar verwachting duizenden banen geschrapt. Dat is het gevolg van een grote reorganisatie bij het Duitse moederbedrijf Ceconomy. Mogelijk verdwijnen 3.500 van de 47.000 banen bij de ketens.

Met name buiten Duitsland zouden banen op de tocht komen te staan als gevolg van de coronacrisis. In hoeverre het functies in Nederland betreft, is nog niet duidelijk. In Nederland werken ongeveer 4.500 mensen bij MediaMarkt; Saturn is niet meer onder die naam actief in Nederland. Mogelijk worden ook filialen gesloten.

Al voor de coronacrisis had Ceconomy het zwaar vanwege de concurrentie van webshops zoals Amazon. Door de coronapandemie liep het aantal klanten vervolgens extra terug.

Iraakse slachtoffers verzameld op Covid-19-begraafplaats

Net buiten de voor sjiitische moslims heilige stad Najaf in Irak ligt de Wadi al-Salam-begraafplaats, een van de grootste ter wereld. Op de begraafplaats is een extra veld ingericht waar Irakezen die zijn overleden aan Covid-19 kunnen worden begraven. In en om de hoofdstad Bagdad en op veel andere plekken in Irak worden zij geweigerd. Dus komen ze in groten getale naar Najaf. De begraafplaats heeft in vier maanden tijd meer dan drieduizend Covid-19-slachtoffers ter aarde besteld, vertelt opzichter Sarmad Khalaf Ibrahim aan de zender Al Jazeera.

Dat betekent dat meer dan de helft van alle Iraakse slachtoffers hun rustplaats op Wadi al-Salam vinden. Sinds de uitbraak in het land zijn voor zover bekend bijna vijfduizend mensen in Irak overleden aan Covid-19. Bijna 132.000 mensen testten in Irak positief op het coronavirus dat de ziekte veroorzaakt.

Niet ver van de begraafplaats is het graf van imam Ali, een neef en schoonzoon van de islamitische profeet Mohammed en de grondlegger van het sjiisme. Wadi al-Salam is daarom sowieso al een populaire laatste rustplaats voor sjiieten.

GGD's: risicovol gedrag is oorzaak van toename besmettingen

Risicovol gedrag van mensen is de belangrijkste oorzaak van de toename in het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen. Dat stelt brancheorganisatie GGD GHOR woensdag. Op plekken waar het aantal besmettingen in de afgelopen tijd (sterk) is gestegen zien de GGD-medewerkers overeenkomsten in het gedrag van mensen.

Zo houden mensen zich op die plekken vaak niet aan de maatregel om anderhalve meter afstand te houden en zijn er vaker feestjes, sociale bijeenkomsten en andere nauwe contacten. Ook weigeren op die plekken meer mensen om in isolatie te gaan, ook al is dat door de GGD geadviseerd.

De GGD zegt de verspreiding van het virus steeds beter in kaart te krijgen. Met name rondom de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en de regio's West-Brabant en Hollands Midden neemt het percentage besmettingen snel toe.

Politie Rotterdam deelt eerste boetes uit voor niet dragen mondkapje

In Rotterdam heeft de politie woensdagmiddag de eerste boetes uitgedeeld voor het niet-dragen van een mondkapje, bevestigt een woordvoerder desgevraagd. Het ging om mensen die waren aangesloten bij een demonstratie tegen de sinds woensdagochtend geldende mondkapjesplicht. Bij die demonstratie waren vijftig tot zestig mensen aanwezig.

Agenten verzochten de demonstranten op de Korte Lijnbaan, in het centrum van de stad, om een mondkapje op te doen, of het gebied te verlaten. Enkelen weigerden beide en hebben daarop een proces-verbaal gekregen. In hoeveel gevallen dat gebeurd is, kon de politiewoordvoerder niet zeggen. De groep is onder politiebegeleiding terug naar het Schouwburgplein gebracht, waar de mondkapjesplicht niet geldt.

In Amsterdam, waar in bepaalde gebieden ook een mondkapjesplicht geldt, had de politie woensdagmiddag nog geen boetes uit hoeven delen.

Tweede Kamer volgende week terug van reces voor coronadebat

De Tweede Kamer komt volgende week woensdag toch plenair bijeen om het over de corona-aanpak van het kabinet te hebben. Dat schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher, die om het debat had gevraagd, woensdag op Twitter.

De coalitiepartijen wilden aanvankelijk niet terugkomen van reces, maar zijn inmiddels toch akkoord met de wens van Asscher en een meerderheid van de oppositiepartijen. In eerste instantie zou de coronacrisis alleen in een commissievergadering worden besproken.

Asscher in de Tweede Kamer eerder dit jaar. Foto Bart Maat/ANP

Bij het plenaire debat zullen premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aanwezig zijn. Donderdag houden zij voor het eerst sinds in anderhalve maand weer een persconferentie. Volgens bronnen worden dan mogelijk nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus in te dammen. Vermoedelijk gaat het om regionale maatregelen in 'coronabrandhaarden' als Amsterdam en Rotterdam.

Dinsdag meldde het RIVM 2.588 nieuw gemelde besmettingen in een week tijd, bijna een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Volgende week woensdag alsnog plenair kamerdebat met @minpres en @hugodejonge over toenemende besmettingen en coronabeleid. Contact met andere partijen: Debat deze week niet gesteund door coalitie, verzoek tot plenair debat vgl week doe ik in RvW op woensdagochtend 12/8

Mondkapjesplicht centrum Amsterdam niet streng nageleefd

NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet maakt woensdagmiddag een ronde door de drukke delen van Amsterdam waar mondkapjes nu verplicht zijn. De nieuwe maatregel wordt nog niet zo streng nageleefd, blijkt. Vooral in het Wallengebied worden mondmaskers gedragen. In de winkelstraat de Kalverstraat delen stewards mondkapjes uit.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Hier op de Kalverstraat in Amsterdam dragen de meeste mensen braaf een mondkapje. Even verderop op de Wallen is het beeld anders: vrijwel iedereen zonder.
#mondkapjesplicht https://t.co/hz09PH2aQA

Elf coronabesmettingen bij stripclub de Wallen

Zeker tien personeelsleden en een klant van stripclub La Vie en Proost op de Wallen in Amsterdam zijn besmet geraakt met het coronavirus. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam bevestigt de elf besmettingen woensdag na berichtgeving van De Telegraaf. De stripclub is in ieder geval de komende twee weken gesloten.

Een klant meldde zich volgens De Telegraaf bij de club, omdat hij positief was getest. Van de veertig medewerkers bleken er tien besmet. Omdat niet alle klanten zich hebben gemeld voor een test, is het waarschijnlijk dat meer mensen besmet zijn geraakt in de club.

Dinsdag bleek dat het totaal aantal besmettingen in Amsterdam in een week tijd bijna was verdubbeld.

Viruswaarheid-demonstratie in centrum Rotterdam

Actiegroep Viruswaarheid (tot voort kort Viruswaanzin) houdt woensdagochtend op het Schouwburgplein een demonstratie. De aanwezigen, onder wie aanvoerder Willem Engel, weigeren ondanks de lokale mondkapjesplicht een gezichtsmasker te dragen.

Twitter avatar mirjamremie Mirjam Remie Demonstranten wordt verzocht het Weena op te gaan, anders worden ze beboet. Maar ze gaan niet, ze gaan de Korte Lijnbaan op zonder mondkap. “muilkorf weg ermee” is de leuze https://t.co/82O18HXyLF

Toch een aantal burgers welkom bij voorlezen troonrede Prinsjesdag

Een klein aantal burgers mag dit jaar toch aanwezig zijn bij het voorlezen van de Troonrede op Prinsjesdag. Dat heeft de voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn woensdag gezegd tegen het KRO-NCRV-radioprogramma De Ochtend van 4.

Normaal gesproken zijn er duizend aanwezigen bij de viering in de Ridderzaal. Dit jaar wordt vanwege de coronapandemie uitgeweken naar de Grote Kerk in Den Haag, waar slechts 250 mensen worden toegelaten. In eerste instantie zouden helemaal geen burgers niet aanwezig zijn, maar nu wordt toch plek gemaakt voor tien tot vijftien mensen, aldus Bruijn. Het is nog niet bekend wie dat zullen zijn.

De traditionele rijtour gaat dit jaar niet door, ook de balkonscène is afgelast. Mensen wordt bovendien ontraden op de derde dinsdag van september naar de hofstad te komen.

Lees ook: Prinsjesdag zonder rijtoer en balkonscène

Mondkapjesplicht drukke delen Amsterdam en Rotterdam van kracht

In drukke gebieden van Amsterdam en Rotterdam is het vanaf vandaag verplicht om een mondkapje te dragen. In Rotterdam moeten mensen tussen 06.00 uur en 22.00 uur een niet-medisch mondkapje gebruiken in de winkelgebieden in het centrum, op alle grote markten en in de overdekte winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. Voor Amsterdam geldt de mondkapjesplicht sinds 09.00 uur op de Wallen, bij Plein '40-'45, in de Kalverstraat en op de Albert Cuypmarkt. De tijden waarop het dragen van het kapje verplicht is, verschilt in de hoofdstad per plek.

In zowel Amsterdam als Rotterdam is het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus de afgelopen dagen toegenomen. Wie geen mondkapje op heeft in de aangewezen gebieden krijgt niet direct een boete, lieten de gemeentes eerder al weten. Mensen zullen eerst worden aangesproken op het ontbreken van de gezichtsbescherming. Later kan alsnog een boete van 95 euro worden uitgereikt. Volgens persbureau ANP hielden veel fietsers op de Meent, in het centrum van Rotterdam, zich woensdagochtend al niet aan de verplichting.

De mondkapjesplicht geldt in beide steden voor mensen van 13 jaar en ouder. In horecagelegenheden en musea hoeven mensen vooralsnog geen mondkapje te dragen.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Vanaf woensdag 5 augustus starten we een experiment waarbij je een mondkapje 😷 moet dragen in het Wallengebied, de Kalverstraat/Nieuwendijk en op de markten van Plein '40-'45 en de Albert Cuypstraat. Houd ook ook mét mondkapje 1,5 meter afstand. ⤵️
https://t.co/rDLgjU8mx3

Verdubbeling kwartaalwinst Ahold Delhaize

De nettowinst van Ahold Delhaize is in het tweede kwartaal van 2020 verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst over april, mei en juni kwam uit op 693 miljoen euro, ten opzichte van 334 miljoen euro in dezelfde maanden in 2019. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en bol.com woensdag bekendmaakte.

Volgens topman Frans Muller is de winststijging bijna volledig toe te schrijven aan de groeiende vraag van consumenten in Europa en de Verenigde Staten door de coronacrisis. Ook het relatief slechte resultaat in het tweede kwartaal van 2019 draagt bij aan de groei van 107,6 procent. Stakingen bij Stop & Shop, het grootste Amerikaanse merk van Ahold, zorgden destijds voor slechtere verkoopcijfers.

Onder meer de online verkoop steeg in de maanden april, mei en juni met ruim 77 procent. Vanwege deze enorme stijging vervroegt Ahold Delhaize het doel om in één jaar 7 miljard euro te verdienen aan online-omzet van 2021 naar dit jaar. De omzet van internetwarenhuis bol.com groeide in de tweede helft van het eerste halfjaar met meer dan 65 procent.

In de VS vielen de winkelverkopen bijna 21 procent hoger uit ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. In Europa verkocht Ahold Delhaize voor ruim 10 procent meer. De totale omzet nam daardoor in de maanden april, mei en juni toe met 16 procent naar 19,1 miljard euro. Ahold zegt wereldwijd 45.000 nieuwe medewerkers te hebben aangenomen in de afgelopen drie maanden.

In Nederland werd in de dagen na de eerste persconferentie van premier Mark Rutte over de lockdownmaatregelen op 12 maart flink gehamsterd. Producten als toiletpapier, knakworsten, pasta en soep in blik raakten in korte tijd uitverkocht, met veel lege schappen tot gevolg. In sommige Albert Heijn-filialen groeide de omzet in een week tijd met 30 tot 40 procent. De totale omzet van Ahold groeide daardoor in het eerste kwartaal van dit jaar ook al met zo'n 15 procent.

Een vestiging van Albert Heijn in Eindhoven. Foto Eva Plevier/Reuters

Ook na 16 maart geboekte reizen vallen nu onder garantie

Reizen die na 16 maart dit jaar zijn geboekt en vanwege de coronapandemie zijn geannuleerd vallen nu toch onder de garantie van de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Dat heeft de stichting dinsdag bekendgemaakt. De SGR staat garant voor de reizen en vouchers van de reisorganisaties, ook als die failliet gaan.

In eerste instantie werden alleen reizen die vóór 16 maart – de maandag dat de scholen in Nederland dichtgingen – werden geboekt en moesten worden geannuleerd, vergoed. De garantie op vouchers van reisondernemingen die zijn aangesloten bij de SGR is eind dit jaar verlengd. Veel reisorganisaties hebben klanten vouchers aangeboden in ruil voor een geannuleerde pakketreis.

Olympische Spelen gaan volgens organisatie ook door met corona

De naar 2021 uitgestelde Olympische Spelen van Tokio gaan sowieso door, ook als de coronapandemie nog niet onder controle is. Dat zegt voorzitter Toshiro Muto van het Japanse organisatiecomité woensdag tegen de Financial Times.

Organisator Toshiro Muto van de naar 2021 verplaatste Olympische Spelen van Tokio. Foto Issei Kato/EPA

Volgens Muto is het vooral „belangrijk om de Olympische Spelen te organiseren voor mensen die met Covid-19 moeten leven”. Hij gaat ervan uit dat de coronapandemie nog niet volledig onder controle zal zijn als de Spelen op vrijdag 23 juli 2021 geopend worden: „Ik weet niet wat de status van corona-infecties volgende zomer zal zijn, maar de kans dat het virus tot het verleden behoort, is niet erg groot.”

De baas van het Japanse organisatiecomité stelde eerder in de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung al dat de Olympische Spelen als die onder deze omstandigheden worden gehouden een model worden voor andere wereldwijde (sport)evenementen. „Dat zou echt een erfenis zijn van Tokio 2020”, zegt Muto

Disney lijdt kwartaalverlies van 4 miljard euro

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft in het afgelopen kwartaal een nettoverlies geleden van 4,7 miljard dollar (4 miljard euro). Door de coronapandemie werden de pretparken van Disney gesloten, waren veel bioscopen dicht en zijn releases van grote films uitgesteld.

De sterke stijging van het aantal nieuwe abonnees voor streamingsdienst Disney+ kon al dat verlies aan inkomsten bij lange na niet compenseren. De totale omzet van het Disney-concern daalde met 42 procent tot 11,8 miljard dollar (10 miljard euro).

Ook de televisiezenders van Disney, zoals sportkanaal ESPN en Disney Channel, zagen hun inkomsten fors teruglopen. De zenders bleven wel winst boeken, omdat er ook nauwelijks kosten werden gemaakt voor tv-producties en marketing.

'Dertien Ajacieden besmet geweest met coronavirus'

Bij Ajax zijn dertien voetballers en stafleden besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit testen die half juni zijn uitgevoerd. Bij dertien van de bijna negentig voetballers, stafleden en andere mensen rond de selecties van Ajax en Jong Ajax die zijn getest, werden antistoffen tegen corona aangetroffen.

Niemand heeft klachten gehad en daarom is het dan ook onduidelijk waar en hoe ze besmet zijn geraakt. Het wordt niet uitgesloten dat er Ajacieden besmet raakten met het virus rondom het Europa League-duel met het Spaanse Getafe op 20 februari in Madrid, schrijft de krant. Sportpark De Toekomst was vanaf half maart anderhalve maand dicht, omdat alle voetbalcompetities werden stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Trainers en spelers van Ajax 1 en Jong Ajax en personeelsleden rond beide elftallen worden nu er weer volop getraind wordt wekelijks getest op corona. Op dit moment is er volgens de club niemand besmet met het virus.

Theatermaker op de Wallen spant kort geding aan tegen mondkapjes

Theatermaker Ab Gietelink, die op de Wallen woont, gaat een kort geding aanspannen tegen de gemeente Amsterdam vanwege de mondkapjesplicht. Dat meldt persbureau ANP woensdag. Volgens de cultureel ondernemer is een mondkapjesplicht een „fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers op de Wallen”. In filmpjes op YouTube en bij demonstraties spreekt hij zich al langer uit tegen alle coronamaatregelen.

Gietelink krijgt bij zijn kort geding steun van Actiegroep Viruswaanzin, die zich op juridisch gebied presenteert als Stichting Viruswaarheid.nl. Jurist Jeroen Pols van de actiegroep zegt tegen ANP de dagvaarding in voorbereiding te hebben en woensdag in te dienen bij de rechtbank: „Viruswaarheid zal woensdag ook beslissen of wij als eisende partij ook mee gaan doen. We proberen zo snel mogelijk een zitting te krijgen”.

Op de Wallen en in andere delen van Amsterdam geldt vanaf deze woensdag de verplichting om een mondkapje te dragen. Mensen zonder mondkapje riskeren nadat de eerste periode van het experiment erop zit een boete van 95 euro. Gietelink stelt dat de gemeente „zowel medisch-wetenschappelijke als juridische basis mist voor het besluit”. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Amsterdam zullen mensen eerst worden aangesproken.

Foto Evert Elzinga/ANP

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het RIVM heeft afgelopen week 2.588 meldingen ontvangen van nieuwe coronabesmettingen, een toename van 1.259 vergeleken met vorige week. 44 patiënten die het coronavirus hebben opgelopen, werden opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent bijna een verdubbeling.
 • Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) geven donderdag een persconferentie over de recente ontwikkelingen met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus. Het kabinet overweegt het invoeren van nieuwe coronamaatregelen.
 • Ondanks én vanwege de coronacrisis is de omzet van de Nederlandse detailhandel gestegen. Tussen april en juni is 5,9 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar.
 • De GGD's hebben afgelopen week bij 70 procent van de besmettingsclusters van Covid-19 de bron nog niet geregistreerd. De achterstand is volgens het RIVM ontstaan doordat de administratie soms blijft liggen nu het „erg druk” is.
 • Wie vanaf woensdag geen mondkapje draagt in sommige delen van Amsterdam, riskeert een boete van 95 euro. De maatregel geldt in vier drukke gebieden.
Lees hier het blog van maandag terug.