Ellen DeGeneres door het stof

Onveilige werksfeer Ze geldt als een prominent voorvechter van lhbt-rechten. Nu moet de tv-host DeGeneres excuses maken voor intimiderend gedrag.

Oud-medewerkers beschuldigen Ellen DeGeneres van kleineren en racisme.
Oud-medewerkers beschuldigen Ellen DeGeneres van kleineren en racisme. Foto Christian Monterrosa / Invision / EPA

De Amerikaanse presentatrice Ellen DeGeneres heeft haar excuses aangeboden aan werknemers van haar talkshow, The Ellen DeGeneres Show. In een brief aan het personeel bevestigt ze dat producent Warner Bros een intern onderzoek instelt naar misstanden bij het programma. Het Amerikaanse tijdschrift Variety citeerde daar vrijdag uit.

DeGeneres (62) ligt onder vuur na onthullingen van enkele oud-werknemers. Zij beschuldigen de presentatrice onder meer van het kleineren van medewerkers en van het creëren van een onveilige werksfeer. In de brief reageert ze indirect op die beschuldigingen: „Tijdens onze eerste vergadering zei ik dat The Ellen DeGeneres Show een plek moest zijn waar plezier de boventoon voerde (...) en iedereen met respect behandeld zou worden. Dat is niet meer het geval – dat stelt me teleur en dat spijt me.”

Eerder meldde de BBC dat diverse werknemers zouden zijn ontslagen, onder wie de uitvoerend producent van het programma. De rel rond DeGeneres begon in maart, toen producent Kevin T. Porter een reeks berichten op Twitter plaatste. Hij noemde het lhbt-boegbeeld „een van de gemeenste mensen ter wereld” en riep anderen op nare verhalen over DeGeneres te delen. Dit leidde tot een stroom aan negatieve tweets over de presentatrice.

In juli volgde een publicatie op de nieuwssite Buzzfeed. Daarin stelden elf anonieme (oud-)werknemers dat zij door de presentatrice geïntimideerd waren. Ook volgden beschuldigingen van racisme.

De aantijgingen brengen DeGeneres’ positie als voorvechter van lhbt-rechten aan het wankelen. In de brief aan werknemers haalde de presentatrice haar achtergrond als lesbische vrouw aan: „Als iemand die zelf is bekritiseerd om wie ze is en daardoor bijna alles kwijtraakte, begrijp ik en leef ik totaal mee met ieder die als anders wordt gezien, oneerlijk behandeld wordt of nog erger – aan de kant wordt gezet.”