Laatste nieuws Covid-19

Amsterdamse corps beëindigt ontgroening per direct na positieve tests onder leden

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 3 augustus de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 4 augustus

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Bijna 1,5 miljoen Italianen hebben antilichamen tegen het coronavirus opgebouwd, blijkt uit onderzoek van statistiekbureau Istat en het Italiaanse ministerie van Gezondheid. Op basis van antistoffentests bij zo'n 65.000 mensen concluderen zij dat een op de veertig Italianen het virus heeft gehad. Dit getal ligt zes keer zo hoog als het vooralsnog bevestigde aantal Covid-19-gevallen in Italië.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is maandag toegenomen tot 26. Dat zijn er zes meer dan een dag eerder, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Naar verwachting zal het aantal zieken op de IC de komende weken gestaag verder toenemen.
 • Het Amsterdamse corps A.S.C./A.V.S.V. heeft per direct de ontgroening van nieuwe leden beëindigd vanwege meerdere coronabesmettingen. Alle actieve leden en 500 aspirantleden worden op advies van de GGD opgeroepen om twee weken in thuisquarantaine te gaan.
 • Het aantal mensen dat is overleden aan het coronavirus in Iran ligt volgens onderzoeksjournalisten van de BBC bijna drie keer zo hoog als de autoriteiten in het land beweren. Op basis van anonieme bronnen concludeert de omroep dat de Iraanse overheid dagelijks valse cijfers naar buiten brengt om de situatie gunstiger te laten lijken.
 • Bierbrouwer Heineken zag het eerste half jaar van 2020 de omzet dalen met ruim 16 procent, van 11,4 miljard vorig jaar tot 9,2 miljard in de eerste zes maanden van dit jaar. PostNL profiteert juist van een toename in online winkelen als gevolg van de coronacrisis. Het postbedrijf draaide het afgelopen kwartaal met bijna 110 miljoen euro ruim 16 procent meer omzet dan een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Eén op veertig Italianen heeft antilichamen, zes keer zoveel als officiële besmettingscijfer

Bijna 1,5 miljoen Italianen hebben antilichamen tegen het coronavirus opgebouwd. Dat blijkt maandag uit onderzoek van statistiekbureau Istat en het Italiaanse ministerie van Gezondheid, meldt persbureau Reuters. Op basis van antistoffentests bij zo'n 65.000 mensen concluderen zij dat een op de veertig Italianen het virus heeft gehad.

Dit getal ligt zes keer zo hoog als het vooralsnog bevestigde aantal Covid-19-gevallen in Italië. In het mediterrane land zijn ruim 248.000 mensen positief getest op het virus. Meer dan 35.000 coronapatiënten zijn er gestorven.

De statistici vonden grote verschillen in de besmettingsgraad per regio. Zo werd bij 7,5% van de inwoners van het noordelijke Lombardije en slechts bij 0,3% in het zuidelijke Sicilië antilichamen in het bloed aangetroffen. De corona-uitbraak in Italië, de eerste binnen Europa, begon in februari in Lombardije.

Volgens het onderzoek heeft bijna 30 procent van de mensen met corona-antilichamen in het bloed niets gemerkt van de besmetting. Dat bevestigt wederom het risico van verspreiding van het virus door mensen die niet weten dat zij besmet zijn.

Amsterdamse corps beëindigt ontgroening per direct na positieve tests onder leden

Het Amsterdamse corps A.S.C./A.V.S.V. heeft per direct de ontgroening van nieuwe leden beëindigd vanwege meerdere coronabesmettingen. Alle leden en aspirantleden worden op advies van de GGD opgeroepen om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Dat bevestigt de senaat van de vereniging maandag.

Vier leden van het corps die in het verenigingsgebouw waren geweest, zijn positief getest op het coronavirus. De besmettingen „zijn hoogstwaarschijnlijk niet opgelopen bij een activiteit van onze vereniging”, is te lezen in interne berichtgeving. „We hebben eerder al gezegd: zodra er iets fout gaat dan trekken we de stekker eruit”, zegt de senaat van het A.S.C./A.V.S.V tegen NRC. „We hebben geen enkel idee of meer leden besmet zijn, dus we nemen het zekere voor het onzekere.”

Het A.S.C./A.V.S.V. was net begonnen aan de kennismakingstijd, waar ongeveer vijfhonderd aspirantleden aan meededen. Vanwege de coronacrisis was het programma al aangepast, benadrukt de senaat. Zo gingen activiteiten alleen in kleine groepen door. Ook werd van te voren de temperatuur gemeten van aspirantleden.

Het is nog niet duidelijk wat het beëindigen van de groentijd zal betekenen voor het nieuwe jaar van het Amsterdamse corps. Het A.S.C./A.V.S.V. is met zo'n 2.700 actieve leden een van de grootste studentenverenigingen van Nederland.

Studenten van het Amsterdamse corps tijdens de kennismakingstijd in 2018. Foto Astrid Huis/Hollandse Hoogte

Mexicaanse kinderen krijgen onderwijs via televisie en radio

Kinderen in Mexico zullen het komend schooljaar via televisie en radio onderwijs krijgen. De regering heeft daarover afspraken gemaakt met grote omroepen, waaronder TV Azteca. Dat maakte president Andrés Manuel López Obrador maandag bekend.

Vanwege de coronapandemie dreigt een groot deel van de bijna dertig miljoen scholieren in Mexico straks niet terecht te kunnen op de scholen. Ongeveer 95 procent van de Mexicaanse huishoudens wel een televisie. Als gezinnen geen tv hebben, kunnen de kinderen lessen volgen via de radio.

De lesstof moet eerst goedgekeurd worden door de regering en schoolboeken worden gratis verspreid. Mexico worstelt met de uitbraak van het virus. Het land heeft bijna 450.000 vastgestelde coronabesmettingen en er zijn ruim 47.000 mensen aan Covid-19 overleden.

Andrés Manuel López Obrador vorige week in het Nationaal Paleis in Mexico-Stad. Foto via EPA

Noordrijn-Westfalen verplicht mondkapjes in het klaslokaal

Scholieren in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten voorlopig mondkapjes dragen op school. Die maatregel is maandag aangekondigd als reactie op het toenemend aantal coronabesmettingen in de aan Nederland grenzende regio, meldt de Duitse omroep WDR maandag. De scholen in de regio beginnen weer op 12 augustus.

Op alle 5.500 scholen in Noordrijn-Westfalen geldt hetzelfde: op het schoolterrein, in de wandelgangen en in het klaslokaal moet een mondkapje dragen worden. Het is de eerste deelstaat die de verplichting in het klaslokaal instelt. Eerder verplichtte onder meer Baden-Württemberg een mondkapje op gangen van scholen en het schoolplein.

Er zijn enkele uitzonderingen op de maatregelen. Basisschoolleerlingen mogen het mondkapje afzetten als ze op hun plek zitten en leraren hoeven het mondkapje niet op als ze anderhalve meter afstand van de leerlingen houden. Verder mag het mondkapje af als dit voor de specifieke les nodig is, bijvoorbeeld als de 'th'-klank in de Engelse les wordt geoefend. De maatregel blijft tot zeker eind augustus van kracht.

Alle leerlingen moeten verplicht een mondmasker dragen als de scholen weer beginnen in Noordrijn-Westfalen. Foto Jens Buettner/DPA via AP

Zes patiënten meer op de IC, 'matige verdere stijging' verwacht

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is het afgelopen etmaal toegenomen tot 26. Dat zijn er 6 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Naar verwachting zal het aantal zieken op de IC de komende weken verder toenemen.

Ook liggen nog 82 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis buiten de IC, 12 meer dan een dag eerder. „Het aantal opgenomen COVID-19-patiënten stijgt, maar is in totaliteit nog niet buiten de bandbreedte van de afgelopen weken”, reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „We verwachten op basis van het huidig aantal positief geteste personen in de komende periode een matige verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnames.”

Ook in Den Haag loopt aantal besmettingen op

De nieuwe coronagevallen komen met name uit Rotterdam en Amsterdam, maar ook in Den Haag beginnen de aantallen op te lopen. Sinds vrijdag komen er dagelijks tussen de dertig en veertig vastgestelde besmettingen bij, blijkt maandag uit cijfers van het RIVM. In de afgelopen weken waren dat tussen de tien en vijftien gevallen. Ook hier gaat het met name om ‘jongere mensen’ van tussen de 20 en 40 jaar.

De gemeente Den Haag opende vorige week een nieuwe teststraat en er wordt ook wat meer getest, zegt Robert Schaafsma, programmamanager corona van GGD Haaglanden. Maar het percentage positieve tests is de afgelopen dagen ook gestegen: eerder was 1 tot 1,5 procent van de mensen die zich lieten testen positief. „De afgelopen dagen zien we dat percentage ineens groeien naar rond de 3 procent.”

Er is geen zicht op één grote cluster. „Hier gebeurt hetzelfde als in Amsterdam en Rotterdam, maar dan met enige vertraging”, zegt Schaafsma. „Mensen gaan zich vrijer bewegen, het is mooi weer en ze hebben het gevoel dat corona ongeveer is verdwenen – wat kan ons gebeuren?” Schaafsma hoopt dat het gaat om “een tijdelijke opleving”.

Denen moeten jaar langer wachten op Tourstart, rood voor hoesten op Britse voetbalveld

 • De start van de Tour de France in Denemarken zal niet in 2021, maar in 2022 plaatsvinden. De startdatum voor de bekendste wielerronde van Europa werd vorige week met zes dagen naar voren gehaald, om te voorkomen dat de laatste paar etappes zouden botsen met de Olympische Spelen in Tokio aankomend jaar. Dat zorgde er echter wel voor dat de Deense start van de Tour samenviel met het EK Voetbal, dat onder meer in Kopenhagen zal worden gespeeld. De Denen zagen dat niet zitten. „Ik ben blij dat we het evenement een jaar later alsnog naar onze stad halen”, zei burgemeester Frank Jensen van Kopenhagen tegen Reuters.
 • Als bij de Tour van dit jaar een coronabesmetting wordt vastgesteld, betekent dat niet per definitie dat een hele wielerrace wordt geannuleerd. Dat heeft voorzitter van de internationale wielrenunie UCI David Lappartient maandag gezegd in een interview met website Cyclingnews. Elke renner die positief test moet wel de race verlaten, en eventueel ook andere mensen met wie deze persoon in contact is geweest, en die ook een positieve testuitslag hebben.

  Ten aanzien van andere wedstrijden dan de Tour, houdt Lappartient een slag om de arm. „Volgens de regels in sommige landen kan de rest van het team doorrijden als iemand besmet is, maar dat kan misschien niet in alle landen”, zegt hij. „We hebben een UCI-protocol, maar de nationale regels gaan voor.”
 • Met ingang van komend voetbalseizoen is in Engeland een nieuwe spelregel van kracht. Spelers die aantoonbaar opzettelijk hoesten in de buurt van een tegenstander, kunnen daarvoor een gele of zelfs rode kaart krijgen. Voetbalbond FA benadrukt maandag bij het wijzigen van de spelregels dat niet elke vorm van hoesten bestraft zal worden. „De scheidsrechter moet in actie komen zodra hij er zeker van is dat een speler van dichtbij met opzet in het gezicht van een tegenstander of spelleider hoest.”

Minder mensen lieten zich testen, GGD's zijn bezorgd

Het aantal mensen dat zich heeft laten testen op het coronavirus is vorige week afgenomen in vergelijking met een week daarvoor. Dat blijkt maandag uit cijfers van organisatie GGD GHOR Nederland. Bijna 102.000 mensen lieten zich tussen maandag 27 juli en zondag 2 augustus testen op Covid-19. Dat is een afname van 9 procent.

GGD GHOR Nederland maakt zich „absoluut” zorgen over de afname, zegt een woordvoerder. „Sinds 15 juli leek het erop of iedereen zich kwam laten testen, dat was geweldig. Nu neemt het dus toch weer af, dat is erg jammer, zeker omdat het aantal besmettingen toeneemt.”

De organisatie spoort mensen aan zich te laten testen, ook met milde klachten. „Word je wakker met een loopneus of een hoestje? Laat je testen. We moeten het met z'n allen doen”, aldus de woordvoerder.

Het RIVM meldde 374 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur, waarvan de meeste in grote steden. Rotterdam is koploper met 93 nieuwe gevallen. Ook Amsterdam (44), Den Haag (31), Breda (15) en Utrecht (12) registreerden relatief veel besmettingen.

WHO: voorlopig geen wondermiddel tegen pandemie, Franse steden verplichten mondkapjes

Een greep uit het coronavirusgerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag gewaarschuwd dat er, ondanks hoopgevende berichten over de vaccins die in ontwikkeling zijn, voorlopig geen wondermiddel bestaat dat de coronapandemie kan oplossen en dat dit er misschien wel nooit zal komen. Voorlopig moeten overheden en burgers daarom hun best doen om uitbraken in te perken door gebruik te maken van de „basisprincipes van de volksgezondheid en ziektebestrijding”.

  Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus dringt er op aan dat overheden zich committeren aan de benodigde gezondheidsmaatregelen, zoals het uitvoeren van coronatests en het vragen van burgers om mondkapjes te dragen, afstand van elkaar te houden en de handen regelmatig te wassen. „De boodschap voor mensen en overheden is duidelijk: doe alles”, aldus Tedros. Ook zei hij dat mondkapjes wereldwijd een symbool voor solidariteit moeten worden.

 • In verschillende steden in Frankrijk is het vanaf maandag verplicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte, vanwege een toename van het aantal vastgestelde coronabesmettingen. De maatregel geldt onder meer voor Nice, Orléans en Lille, meldt persbureau AFP. Premier Jean Castex sprak zijn landgenoten maandag toe: „Het virus is niet op vakantie, en wij ook niet.” Hij riep Fransen op alert te blijven om te voorkomen dat er nog meer veiligheidsmaatregelen moeten worden ingevoerd.
 • Singapore gaat reizigers die het land binnenkomen verplichten een elektronisch apparaatje te dragen waarmee gecontroleerd kan worden of ze zich houden aan de veertien dagen quarantaine. De autoriteiten hebben maandag aangekondigd dat de nieuwe maatregel geldt vanaf 11 augustus. Wie het apparaatje niet draagt, riskeert een boete van omgerekend ruim 6.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden.

  Mensen moeten het apparaatje, dat gebruikmaakt van GPS- en bluetooth-signalen, activeren als ze thuiskomen en de meldingen die ze erop ontvangen bevestigen. In Hongkong en Zuid-Korea werd eerder een vergelijkbare maatregel ingevoerd. Singapore belooft dat het apparaat geen persoonlijke gegevens opslaat en geen spraak- of video-opnamefunctie heeft.

Voetgangers dragen mondkapjes in Nice. Foto Valery Hache/AFP

'Iraanse overheid niet eerlijk over omvang coronadoden'

Het aantal mensen dat is overleden aan het coronavirus in Iran ligt volgens onderzoeksjournalisten van de BBC bijna drie keer zo hoog als de autoriteiten in het land beweren. Uit anonieme bronnen concludeert de omroep dat de Iraanse overheid dagelijks valse cijfers naar buiten brengt. Het land zou zo de situatie gunstiger doen lijken dan die in werkelijkheid is.

De Iraanse autoriteiten meldden tot nu toe 14.405 sterfgevallen ten gevolge van het virus. Uit patiëntenlijsten, ingezien door de BBC, blijkt dat het aantal overledenen op bijna 42.000 ligt. In beide gevallen is Iran het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten.

Volgens de BBC waren de cijfers van de autoriteiten al verdacht, omdat ze niet stroken met regionale cijfers en ook niet met de oversterfte in het land. Statistici trokken het dodental al in twijfel.

Ayatollah Ali Khamenei tijdens een toespraak ter gelegenheid van het Offerfeest. Foto Khamenei.ir/AFP

Veertig coronagevallen op Noors cruiseschip

Het Noorse cruiseschip MS Roald Amundsen heeft 36 bemanningsleden en vier gasten aan boord gehad die besmet waren met het coronavirus. Dat heeft de cruisemaatschappij Hurtigruten zondag gemeld. De coronagevallen zaten verspreid over twee expedities. Het in het Noorse Tromsø aangemeerde schip is inmiddels leeg en de in totaal 387 passagiers zijn verzocht in quarantaine te gaan.

Volgens de maatschappij had geen van de passagiers klachten bij aanvang van de expedities. Tijdens het varen zouden vier bemanningsleden ziek zijn geworden met „niet-coronagerelateerde symptomen”. Zij isoleerden zich aan boord en ondergingen na een aantal dagen een coronatest. Toen zij besmet bleken, werd ook de rest van de crew getest op het virus.

Hurtigruten was midden juni de eerste maatschappij die weer cruises aanbood, nadat die drie maanden eerder wereldwijd waren gestaakt vanwege het coronavirus. Aan het begin van de pandemie werd het virus op meerdere cruiseschepen geconstateerd. De volgende expeditie met de MS Roald Amundsen stond voor vrijdag op de planning, maar is nu geannuleerd. Ook andere reizen worden geannuleerd, maakte Hurtigruten maandagochtend bekend.

16 procent omzetdaling voor Heineken door gesloten kroegen vanwege corona

Heineken schrijft het eerste half jaar van 2020 rode cijfers als gevolg van de coronacrisis. De bierbrouwer zag de omzet dalen met ruim 16 procent, van 11,4 miljard vorig jaar tot 9,2 miljard in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat blijkt uit de nieuwste jaarcijfers van het bedrijf. Heineken leed bovendien 297 miljoen euro nettoverlies, tegenover 936 miljoen euro winst in dezelfde periode in 2019.

Belangrijkste reden voor de omzet- en verkoopdaling is het sluiten van veel horeca, met name in Europa. Het afgelopen kwartaal verkocht de bierbrouwer bijna een vijfde minder bier. Tijdelijke verboden op het kopen van alcohol in Mexico en Zuid-Afrika droegen ook sterk bij aan de daling, aldus de bierbrouwer. Na een dieptepunt voor de bierverkopen in april, toen wereldwijd veel kroegen, terrassen en cafés hun deuren sloten, ziet het bedrijf de afgelopen maanden licht herstel.

„Het eerste halfjaar werd gekenmerkt door ongekende uitdagingen”, aldus topman Dolf van den Brink. Vanwege een „gebrek aan zicht op de einddatum van de pandemie” heeft Heineken alle financiële voorspellingen ingetrokken. Wel stelt de bierbrouwer te verwachten dat de pandemie de bedrijfsresultaten ook de rest van het jaar negatief zal beïnvloeden, voornamelijk in Europa.

Blikjes Heineken in een Zwitserse supermarkt. Foto Arns Wiefmann/Reuters

Toename online winkelen door corona zorgt voor omzetgroei PostNL

PostNL profiteert van een toename in online winkelen als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf draaide het afgelopen kwartaal met bijna 110 miljoen euro ruim 16 procent meer omzet dan een jaar eerder, blijkt uit de maandag gepubliceerde kwartaalcijfers. De nettowinst (genormaliseerde EBIT) steeg van 39 miljoen vorig jaar naar 54 miljoen dit jaar.

Het aantal verstuurde pakketten nam in het „uitzonderlijke kwartaal” met een kwart toe. De omzet bij deze divisie steeg ook met een vierde tot 516 miljoen euro. Dit komt volgens het postbedrijf grotendeels door de pandemie. „Covid-19 heeft het gedrag van de consument veranderd. Er wordt steeds meer online besteld”, aldus PostNL-topvrouw Herna Verhagen. Met name bij kleine en middelgrote webwinkels zag het postbedrijf een toename in het aantal verstuurde pakketten.

In dezelfde periode kende de postdivisie van het bedrijf een daling van ruim 16 procent. Hoewel consumenten elkaar in de eerste maanden van het jaar meer wenskaarten stuurden, zag PostNL dat bedrijven in de afgelopen maanden hun reclamecampagnes via de post uitstellen.

Aantal nieuwe besmettingen België flink gestegen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België is de afgelopen week fors toegenomen. Tussen 24 en 30 juli zijn gemiddeld 490 nieuwe gevallen per dag vastgesteld, meldt persbureau Belga op basis van cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is een stijging van 68 procent ten opzichte van een week eerder. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt weer toe. In de afgelopen week werden er gemiddeld 24 mensen met Covid-19 per dag opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename van 60 procent ten opzichte van de week ervoor.

In brandhaard Antwerpen werden de coronamaatregelen vorige week flink aangescherpt. Zo geldt er een avondklok van 23.30 tot 06.00 uur, moet iedereen boven de twaalf jaar een mondkapje dragen in het openbaar en mogen inwoners van de provincie alleen voor „noodzakelijke verplaatsingen” het huis verlaten. Nederland heeft Antwerpen tot oranje gebied verklaard, hetgeen betekent dat niet-essentiële reizen worden afgeraden en mensen die er toch zijn geweest na thuiskomst dringend wordt geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan.

In België is sinds het begin van de uitbraak bij 69.849 mensen het coronavirus vastgesteld en zijn 9.845 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

Antwerpen

Verlaten straten in Antwerpen na het ingaan van de avondklok. Foto Jonas Roosens/ANP

Ruim veertig Surinaamse gevangenen testen positief op coronavirus

In een gevangenis in Suriname zijn 41 gedetineerden positief getest op het coronavirus, meldt persbureau ANP. Alle positief geteste gevangenen in de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan in Paramaribo zijn geïsoleerd om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De ministers van Volksgezondheid, Justitie & Politie en Defensie overleggen of er verdere maatregelen genomen moeten worden.

Volgens de Covid-19-website van Suriname zijn er op het moment 622 actieve besmettingen in het land en liggen er 15 mensen op een IC-afdeling. Sinds de uitbraak van het virus zijn er volgens de officiële cijfers in totaal 1.849 mensen positief getest en 27 mensen overleden.

Middenin de coronacrisis won Chan Santokhi de presidentsverkiezingen in Suriname en volgde hij Desi Bouterse op. Bij zijn inauguratie was vanwege Covid-19 maar een beperkt aantal mensen aanwezig.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het aantal besmettingen met het coronavirus in Zuid-Afrika is de half miljoen gepasseerd. Na de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en India heeft het Afrikaanse land nu wereldwijd de meeste vastgestelde besmettingen.
 • De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft drie horecazaken en een sportkantine voor twee weken gesloten. Ondanks verschillende waarschuwingen werd er in de cafés en de kantine niet voldoende afstand gehouden.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sint Maarten bijgesteld van geel naar oranje. Dat betekent dat alle niet-essentiële reizen naar het Caribische eiland worden ontraden.
 • Op de Filippijnen geldt na opnieuw 5.000 nieuwe besmettingen vanaf dinsdag een strengere lockdown. In de hoofdstad Manilla wordt het openbaar vervoer stilgelegd en hebben mensen speciale werkpassen nodig als ze de deur uit willen.