GGD gaat onaangekondigd controleren bij Helmondse slachterij Van Rooi

Valse verklaringen De slachterij is dit weekend per brief op de hoogte gesteld. Medewerkers zouden onder druk zijn gezet om valse verklaringen over hun gezondheid af te geven.
Slachthuis en vleesverwerker Van Rooi Meat in Helmond.
Slachthuis en vleesverwerker Van Rooi Meat in Helmond. Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

De GGD Brabant Zuidoost gaat onaangekondigd controleren bij de dagelijkse gezondheidscheck van medewerkers bij slachterij Van Rooi Meat in Helmond. Aanleiding is berichtgeving van de NOS, waaruit blijkt dat medewerkers van Van Rooi door leidinggevenden onder druk zijn gezet om in te vullen dat ze gezond zijn.

Bij de dagelijkse invulronde droeg een leidinggevende hen op om het vakje bij ‘nee’ aan te kruisen bij de vraag of ze ziek waren. De medewerkers zeggen zo twee maanden te hebben doorgewerkt met Covid-19-klachten, uit angst om hun baan te verliezen. Een woordvoerder van de GGD laat zondagavond weten dat er onaangekondigd bij deze dagelijkse invulronde controle zal plaatsvinden. Hoe die controle er in de praktijk uit komt te zien, is nog niet duidelijk.

Directeur Marc van Rooi ontkent tegenover de NOS dat medewerkers van zijn fabriek de opdracht kregen om te liegen. „En als we het horen, nemen we maatregelen. We hebben maar één belang en dat is de fabriek coronavrij houden.”

Gedwongen sluitingen

Eind mei werd de fabriek van Van Rooi tijdelijk gesloten omdat er veel besmettingen met het coronavirus waren onder werknemers. Ook twee Nederlandse en een Duitse vestiging van marktleider Vion moesten in mei tijdelijk dicht. Aan de sluitingen gingen verklaringen vooraf van veelal Oost-Europese werknemers, die aangaven dat hun werkgevers het niet zo nauw namen met de coronaregels. Onder meer bij de huisvesting was het voor hen onmogelijk om genoeg afstand tot elkaar te houden.

Een dag nadat minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) de vleessector opriep om zich aan de wet te houden, moest de Vion-slachterij in Apeldoorn dicht. Bij een politiecontrole bleek dat in meer dan de helft van de aangehouden busjes te veel mensen zaten; alle busjes waren onderweg naar de Vion-fabriek in Apeldoorn.

Lees ook: Hoe Roemenen onder barre omstandigheden werken in Nederlandse slachthuizen

Ook in het buitenland moesten verschillende grote slachterijen de deuren sluiten vanwege coronabesmettingen. De Duitse vleesfabriek Tönnies in Gütersloh moest een maand dicht na een groot aantal besmettingen, net als de Amerikaanse vleesverwerkers Tyson Foods en Smithfield. In geval van Tönnies waren er al ruim 1.400 besmettingsgevallen, waardoor het hele omliggende dorp in lockdown moest.