Vakantiedrukte op autowegen in Europa

Zwarte Zaterdag Met name in Oostenrijk en Frankrijk is het erg druk. Tussen Salzburg en Slovenië moet het verkeer rekening houden met ruim vijf uur extra reistijd.
Een file in het zuidoosten van Frankrijk, in de buurt van Chasse-sur-Rhône.
Een file in het zuidoosten van Frankrijk, in de buurt van Chasse-sur-Rhône. Foto Jeff Pachoud/AFP

Het is zaterdag „heel druk” op de autowegen in Europa. Met name op de grote doorvoerwegen naar populaire vakantiebestemmingen lopen de filelengtes op, zegt een woordvoerder van de ANWB. Hoewel de drukte voor een Zwarte Zaterdag in de meeste landen „vrij normaal” is, maakt de hitte het volgens de woordvoerder op sommige plekken „geen gemakkelijke”. De grote knelpunten liggen in Oostenrijk en Frankrijk.

Bekijk ook deze fotoserie: Tientallen jaren aan zwarte zaterdagen

Vanaf de Oostenrijkse stad Salzburg tot aan de grens met Slovenië moeten automobilisten op de A10 en A11 rekening houden met ruim vijf uur extra reistijd. In Italië is de vertraging op de A1 van Milaan naar de Adriatische kust zo’n 2,5 uur en op de A12 tussen Genua en Pisa twee uur. Bij de Gotthardtunnel richting Zwitserland staat anderhalf uur file. In zuidelijke richting is de vertraging een uur. Omdat het op sommige plaatsen in Italië flink warm is, adviseert de ANWB genoeg drinkwater mee te nemen. Ook kunnen automobilisten proberen hun ramen af te plakken of alternatieve routes te zoeken.

In Frankrijk zijn vooral veel mensen onderweg op de Autoroute du Soleil, waar de temperatuur op sommige plekken oploopt tot 39 graden. Tussen Vienne en Orange loopt de vertraging op tot 3,5 uur. Richting Bordeaux doet het verkeer er op de A10 2,5 uur langer over. Om 12.00 uur stond in Frankijk volgens de gendarmerie 760 kilometer file, waarmee deze eerste Zwarte Zaterdag van het jaar voor de Fransen vergelijkbaar is met die vorig jaar.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWBeuropa Rond 12.00 uur telde de Franse Gendarmerie in totaal 760 km file op de Franse wegen; dat is 2 kilometer minder dan er in 2019 op de eerste Zwarte Zaterdag heeft gestaan #Frankrijk

Dat is opvallend, zegt een woordvoerder van de ANWB, vanwege het negatieve reisadvies voor Spanje in verband met corona. „Normaal staat het op een dag als deze tussen Avignon en Spanje helemaal vast. Dat er nu toch net zoveel file staat, betekent dat echt heel druk is in de rest van Frankrijk.”

Ook vakantiegangers die via Duitsland reizen, moeten rekening houden met behoorlijke vertragingen. Op de A7 van Hamburg naar Flensburg is het oponthoud ruim drie uur. Wie op de A9 van Neurenberg naar München rijdt, is ongeveer een uur langer onderweg dan gebruikelijk. De ANWB verwacht dat het nog een poos zo druk blijft, maar aan het eind van de middag zouden de files moeten oplossen.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWBeuropa Op een dag als deze staat het verkeer bij Hamburg op de #A1 en de #A7 geheid vast in een file #Duitsland https://t.co/T3c4nBQhBp