Smeergeldaffaire

Klokkenluider SBM Offshore opgepakt

Schip van SBM Offshore.
Schip van SBM Offshore. Foto Lim Weixiang/SBM Offshore

De man die jaren geleden onthullende documenten over de smeergeldaffaire bij SBM Offshore aan het licht bracht, Jonathan Taylor, is opgepakt in Kroatië. De Brit is gearresteerd in verband met een strafzaak die sinds 2014 in Monaco tegen hem loopt, bevestigt zijn Nederlandse advocaat Otto Volgenant aan NRC. SBM Offshore deed aangifte tegen hem vanwege afpersing. Taylor werkte op de juridische afdeling van SBM in Monaco, toen daar een corruptieschandaal aan het licht kwam. Taylor maakte deel uit van het team dat onderzoek deed naar de zaak, maar kwam erachter dat de top van het bedrijf informatie achterhield. Hij ging in 2012 weg met een vertrekregeling van ruim twee ton, maar kwam later terug om meer geld te eisen omdat hij niet meer aan het werk kwam. SBM betaalde niet en verweet hem chantage. Later publiceerde Taylor op internet belangrijke documenten over het fraudeonderzoek. (NRC)