Duitsland

SPD royeert omstreden schrijver Sarrazin als partijlid

Na een decennium van confrontaties binnen zijn eigen partij, is de omstreden Duitse schrijver Thilo Sarrazin (75) uit de sociaal-democratische SPD gezet. Dat meldden Duitse media vrijdag.

Sarrazin liet zich meermaals uit over de islam en de in zijn ogen mislukte integratie. Zijn bekendste boek is Deutschland schafft sich ab uit 2010. Zijn uitspraken in dat boek, die volgens zijn partijgenoten racistisch en islamofobisch waren, leidden tot een commissie die zich boog over een royement.

Aanleiding voor het besluit om Sarrazin nu weg te sturen is een publicatie uit 2018, waarin hij onder meer een verband legt tussen intelligentie en armoede.

Vanaf eind 2018 werd nogmaals een procedure gestart om Sarrazin uit de partij te zetten. De zaak kwam bij de landelijke arbitragecommissie terecht, die vrijdag tot het oordeel kwam dat de oud-politicus inderdaad geroyeerd mag worden.

Zo komt voorlopig een einde aan Sarrazins lidmaatschap van de sociaal-democraten. Zelf vond hij niet dat hij het imago van de SPD beschadigde of dat zijn denkbeelden haaks stonden op die van de partij. Sarrazin, die zijn baan bij de Bundesbank heeft opgezegd om meer te kunnen schrijven, kondigde eerder al aan een royement te zullen aanvechten. „Als het moet tot het Hooggerechtshof.” (NRC)