Doodstraf dader aanslag marathon van Boston teruggedraaid

Verenigde Staten In hoger beroep oordeelde de rechter dat de jury die Dzjochar Tsarnajev veroordeelde niet goed gescreend was. Nu wordt opnieuw bepaald of hij levenslang of de doodstraf krijgt.
Na de aanslag op 15 april 2013 ontstond een gedenkplek langs de route van de marathon in Boston.
Na de aanslag op 15 april 2013 ontstond een gedenkplek langs de route van de marathon in Boston. Foto Don Emmert/AFP

Een Amerikaanse rechtbank heeft vrijdag in hoger beroep de doodstraf teruggedraaid van Dzjochar Tsarnajev, de 27-jarige mededader van de aanslag bij de marathon van Boston in 2013. Dat meldt persbureau AP.

Volgens de rechter zijn de juryleden die Tsarnajev in 2015 tot executie veroordeelden van tevoren niet goed gescreend op vooringenomenheid. Zo zou een van de juryleden in de nasleep van de aanslag de dader op sociale media een „stuk vuil” hebben genoemd. Een goede beoordeling van de jury was in dit geval extra belangrijk vanwege de grote media-aandacht in Boston voor de aanslag en de „huiveringwekkende” beelden die rondgingen, aldus de rechter.

Een nieuw proces moet nu gaan bepalen wat de straf wordt voor de dader: levenslang of alsnog de doodstraf. Dat Tsarnajev schuldig is, wordt niet betwist. Hij heeft bekend en werd eerder schuldig bevonden aan alle dertig aanklachten tegen hem, waaronder wapengebruik, samenzwering en inzet van een explosief.

Snelkookpannen

Dzjochar Tsarnajev liet samen met zijn oudere broer Tamerlan in april 2013 twee zelfgemaakte bommen - gemaakt van snelkookpannen - afgaan in de buurt van de finish van de befaamde jaarlijkse marathon van Boston. Drie toeschouwers kwamen om het leven, onder wie een jongen van acht jaar oud. Meer dan 260 anderen raakten gewond. De politie doodde Tamerlan een aantal dagen later in een vuurgevecht waarbij ook een agent omkwam.

De broers zijn Kirgiezen van Tsjetsjeense afkomst. Zij kregen als kind met hun familie asiel verleend in de Verenigde Staten en Dzjochar Tsarnajev werd in 2012 genaturaliseerd. In de boot waar Dzjochar zich na de aanslag verborgen hield, krabbelde hij een bekentenis over de aanslag. Hierin verwees hij naar de oorlogen die de VS in islamitische landen voeren. „Stop met het doden van onze onschuldige mensen”, schreef hij. „En dan zullen wij stoppen.”