Laatste nieuws Covid-19

Aboutaleb sluit drie Rotterdamse horecazaken en kantine

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC u op zondag 2 augustus de hoogte van de het belangrijkste nieuws rond de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het aantal besmettingen door het coronavirus in Zuid-Afrika is de half miljoen gepasseerd. Na de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en India heeft het Afrikaanse land nu wereldwijd de meeste vastgestelde besmettingen.
 • De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft drie horecazaken en een sportkantine voor twee weken gesloten. Ondanks verschillende waarschuwingen werd in de cafés en de kantine niet voldoende afstand gehouden.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sint Maarten bijgesteld van geel naar oranje. Dat betekent dat alle niet-essentiële reizen naar het Caribische eiland worden ontraden.
 • Op de Filippijnen geldt na opnieuw 5.000 nieuwe besmettingen vanaf dinsdag een strengere lockdown. In de hoofdstad Manilla wordt het openbaar vervoer stilgelegd en hebben mensen speciale werkpassen nodig als ze de deur uit willen.

Drie Rotterdamse horecazaken en kantine gesloten

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft per direct drie horecazaken en een sportkantine voor twee weken gesloten. Ondanks verschillende waarschuwingen werd in de cafés en de kantine niet voldoende afstand gehouden. Het gaat om Noah, een restaurant annex bar aan de Wijnhaven, en de kantine op sportpark Vreelust. Ook karaokebar Fame aan de Nieuwe Binnenweg en café Lebbink aan de Bergse Dorpsstraat blijven de komende twee weken dicht.

De gemeente bevestigt dit na berichtgeving van RTV Rijnmond. In de drie horecazaken werd ook na een eerste waarschuwing niet geluisterd, zo constateerden handhavers van de gemeente.

De sportkantine werd echter gesloten omdat de veiligheidsmaatregelen niet waren nageleefd. Er was op de avond van de controle bovendien sprake van een grimmige sfeer, volgens RTV Rijnmond werd er met glas gegooid. Na advies om vrijwilligers en barpersoneel te laten testen te hebben genegeerd wilde de sportkantine weer open, wat Aboutaleb niet toestond.

Vrijdagavond werd bekend dat in Amsterdam drie cafés in overleg met de Veiligheidsregio (deels) sluiten. In de horecazaken waren meerdere besmettingen vastgesteld, zo bleek na bron- en contactonderzoek.

Strengere lockdown Filippijnen na opnieuw 5.000 nieuwe besmettingen

Vanaf maandag middernacht gelden op de Filipijnen strengere lockdownmaatregelen. Dat heeft president Rodrigo Duterte van het land zondag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Onder meer het openbaar vervoer in de hoofdstad zal worden stilgelegd. Inwoners zullen vanaf dinsdag werk- en quarantainepassen nodig hebben als zij de deur uit willen.

Het aantal bevestigde besmettingen in de eilandstaat steeg zondag met meer dan 5.000 naar boven de 100.000 in totaal. De maatregelen gelden in eerste instantie voor de hoofdstad Manilla. De nieuw aangekondigde maatregelen zijn in ieder geval twee weken van kracht.

Tientallen groeperingen, die de zo'n 80.000 artsen en miljoen verplegers in het land vertegenwoordigen, hebben de regering gevraagd om een strikter beleid. Sinds juni voerde president Duterte versoepelingen door in het lockdownbeleid om de economie te stimuleren.

Het laatste nieuws over het coronavirus buiten Nederland

 • De Indiase minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah (55) is in het ziekenhuis opgenomen nadat bij hem Covid-19 is vastgesteld. Dat meldt Shah, een van de machtigste politici van het land, zondag op Twitter. Hij zegt het goed te maken en vraagt iedereen die bij hem in de buurt is geweest zich te laten testen.
 • Bij de Israëlische minister van Jeruzalem-zaken, Rafi Peretz (64), is het coronavirus vastgesteld. Dat meldde hij zelf zaterdagavond op Twitter. Peretz was dinsdag en woensdag nog in het Israëlische parlement, de Knesset. Drie andere Israëlische ministers hebben de opdracht gekregen een week in quarantaine te blijven. In Israël is bij 72.000 mensen het coronavirus vastgesteld, meer dan 520 mensen zijn overleden als gevolg van Covid-19. Zaterdag demonstreerden in Jeruzalem en Tel Aviv opnieuw meer dan tienduizend mensen tegen de corona-aanpak van premier Benjamin Netanyahu.
 • In de tweede grootste stad van Australië, Melbourne, is een nachtklok ingesteld. In een poging de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, mogen inwoners tussen 20.00 uur en 05.00 uur niet naar buiten. Alleen voor werk, uit medische noodzaak of om zorg te verlenen. Overdag mogen bewoners maximaal vijf kilometer van hun huis winkelen en sporten. In de hele deelstaat Victoria gaan restaurants, cafés en sportscholen vanaf donderdag dicht.
 • De burgemeester van Panama-Stad, José Luis Fábrega, zei zaterdag een boete te hebben gekregen voor het overtreden van de coronaregels van zijn stad. In de regio waar hij woont, mogen inwoners tussen 19.00 uur op vrijdag en 05.00 uur op maandag niet naar buiten. In het land Panama zijn ruim 65.000 besmettingen vastgesteld en bijna 1.500 sterfgevallen geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Hoeveel burgemeester Fábrega moest betalen, maakte hij niet bekend.
 • Het Amerikaanse centrum voor volksgezondheid CDC voorspelt dat in de komende drie weken nog eens twintigduizend Amerikanen sterven aan Covid-19. Het aantal komt grofweg overeen met een voortzetting van de huidige trend. De epidemie laait in de VS de afgelopen tijd weer op. In de voorgaande week werden er gemiddeld 1.129 sterfgevallen per dag geregistreerd.
  President Donald Trump zei zaterdag op Twitter dat het toenemende aantal dagelijks vastgestelde besmettingen het gevolg is van het grote aantal testen dat de VS uitvoert, en niet zoals de virusadviseur van zijn regering suggereerde, het gevolg van weinig maatregelen tegen de verspreiding van het virus. De Verenigde Staten zijn wereldwijd het zwaarst getroffen land en er stierven meer dan 154.000 mensen aan het coronavirus.
 • Lees ook: Populisten tonen zich slappe vaders bij aanpak corona Populistische leiders blijken weinig effectief in virusbestrijding.

Reisadvies voor Sint Maarten aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sint Maarten zondagochtend bijgesteld van geel naar oranje. Dat betekent dat alle niet-essentiële reizen naar het Caribische eiland worden ontraden. Op de Nederlandse kant van het eiland groeit het aantal besmettingen met het coronavirus. Afgelopen donderdag werden er 49 besmettingen gemeld, de week ervoor waren het er nog maar 9.

Wie toch naar Sint Maarten reist, dient voorafgaand een gezondheidsverklaring in te vullen bij de autoriteiten van het eiland en moet kunnen aantonen negatief te zijn getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Het kabinet adviseert reizigers die vanuit Sint Maarten naar Nederland komen om na aankomst veertien dagen in zelfquarantaine te gaan. Dit weekend opende Sint Maarten de grens juist voor toeristen uit de VS en werd in publieke ruimtes op het eiland een mondkapjesplicht ingevoerd.

De prefectuur van Saint-Martin, het Franse gedeelte van het eiland, heeft naar aanleiding van het toenemende aantal besmettingen op Sint Maarten vrijdag ook de toelatingseisen verscherpt. Sinds vrijdag moet het oversteken van de grens vooraf worden aangekondigd. Alleen bij „een overtuigende reden en bewijs” wordt toestemming verleend.

Sinds de coronacrisis loopt er een harde scheidslijn tussen Sint Maarten en Saint-Martin. „Je bent nu beter af aan Franse kant. Veel beter.

Handgemeen op KLM-vlucht om weigeren mondkapje

Op een KLM-vlucht tussen Amsterdam en Ibiza is deze week een opstootje ontstaan. Twee passagiers die te veel gedronken hadden, weigerden het in het vliegtuig verplichte mondmasker te dragen. Ook vielen ze andere passagiers op zowel verbale als fysieke wijze lastig, bevestigt een woordvoerder van de maatschappij.

Na verloop van tijd hebben het cabinepersoneel en een aantal medepassagiers de twee mannen overmeesterd en tot aan de landing op Ibiza in bedwang weten te houden. Dat ging, is te zien op een op Twitter geplaatste video, op behoorlijk fysieke wijze. Omdat de gezagvoerder van het vliegtuig de lokale autoriteiten op voorhand hadden gewaarschuwd, kon het tweetal direct na de landing worden gearresteerd. De „vliegveiligheid” is niet in gevaar geweest, zegt de woordvoerder.

Media niet welkom bij Republikeinse conventie

Wanneer de Amerikaanse president Donald Trump eind deze maand formeel wordt aangewezen als de Republikeinse kandidaat voor de verkiezingen van november, zullen daar geen journalisten bij aanwezig zijn. De organisatie van de partijconventie, van 21 tot en met 24 augustus in Charlotte, geeft tegenover Amerikaanse media het coronavirus daarvoor als reden op.

Een woordvoerder tegen de krant Arkansas Democrat Gazette: „We werken binnen de nu geldende regels van de staat North Carolina. Als die verandering toelaten, zullen wij dat ook doen. Voor nu is er een maximaal aantal mensen dat we tot ons evenement toe mogen laten.” Eerder werd het aantal gedelegeerden – partijleden die een kandidaat voordragen voor nominatie – al stevig teruggebracht: van 2.550 naar 336. Het congres stond aanvankelijk gepland in een veel grotere hal in Jacksonville, Florida. De zuidelijke staat is een van de meest zwaar getroffen gebieden wat betreft Covid-19. Zaterdag werden er nog eens 179 dodelijke slachtoffers gemeld. In totaal zijn al meer dan 7.000 mensen in de staat overleden.

De Republikeinse conventie van 2020 wordt de eerste keer in de Amerikaans geschiedenis dat de pers afwezig is bij de nominatie van een presidentskandidaat. De meerdaagse evenementen zijn in de regel juist grote mediaspektakels. Ook de Democratische partij, waar Joe Biden naar verwachting voor het presidentschap zal worden genomineerd, houdt eind deze maand een versoberde conventie. Bij het evenement in Milwaukee zijn de media vooralsnog wel welkom.

Eerder deze week opperde Trump de verkiezingen in zijn geheel uit te stellen, omdat die gezien de huidige situatie volgens hem niet betrouwbaar en veilig kunnen verlopen. Het briefstemmen dat een aantal staten wil toelaten, zou de verkiezingen volgens Trump op voorhand de meest 'ONNAUWKEURIGE EN FRAUDULEUZE' (sic) uit de geschiedenis maken. Voor die stelling is overigens geen wetenschappelijk bewijs, evenmin is Trump grondwettelijk bevoegd om zo'n besluit te nemen. Daarvoor is instemming van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat nodig, en van weerszijden van het politiek spectrum maakten politici duidelijk niets te zien in het plan. Binnen 24 uur kwam de president op zijn uitspraak terug.

Beeld van de Republikeinse Conventie van 2016, toen Trump in Cleveland, Ohio als presidentskandidaat werd gekozen. Foto Patrick Semansky/AP

Meer dan half miljoen besmettingen in Zuid-Afrika

Het aantal besmettingen door het coronavirus in Zuid-Afrika is op zaterdag de half miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de John Hopkins Universiteit. Na de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en India heeft het Afrikaanse land nu wereldwijd de meeste vastgestelde besmettingen.

Er zijn meer dan achtduizend doden door de gevolgen van Covid-19 gemeld. Vorige week bleek echter uit onderzoek van experts in Zuid-Afrika dat het daadwerkelijke dodental in het Afrikaanse land een stuk hoger ligt. Zo ontdekten de onderzoekers dat het aantal overlijdensgevallen door ‘natuurlijke oorzaak’ in de afgelopen weken veel hoger lag dan normaal, en het gemelde aantal doden door Covid-19 ver voorbijging.

Hoewel het Afrikaanse land in maart strenge coronamaatregelen aankondigde om het virus in te dammen, zijn de laatste weken steeds meer versoepelingen aangekondigd om de economische schade te beperken. Het aantal nieuwe besmettingen zou vervolgens flink gestegen zijn. Het feit dat in de stedelijke gebieden en met name in de armere wijken afstandsmaatregelen moeilijk nageleefd kunnen worden zorgt voor extra obstakels bij de bestrijding van het virus.

Lees ook: ‘Laat Afrika ook zelf vaccins maken’

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Duizenden mensen zijn zaterdag op het Malieveld in Den Haag bijeengekomen om te demonstreren tegen het coronabeleid van de overheid. Ook in Berlijn werd gedemonstreerd tegen maatregelen. Daar hielden actievoerders zich vaak niet aan de corona-afspraken, tot frustratie van de Duitse minister van Volksgezondheid Spahn: „Demonstraties moeten ook in corona-tijden mogelijk zijn. Maar niet zo.”
 • In Nederland zijn sinds vrijdag nog eens 431 positief geteste mensen gemeld. Dat zijn zo'n 100 meldingen meer dan een etmaal eerder, blijkt uit gegevens van het RIVM zaterdag. De meeste besmettingen worden nog altijd gemeld in Amsterdam en Rotterdam.
 • Drie horecagelegenheden in Amsterdam hebben (deels) de deuren gesloten nadat er deze week besmettingen door het coronavirus geregistreerd werden. De GGD in Amsterdam vraagt mensen die bij de cafés zijn geweest zich te laten testen en bij klachten thuis te blijven.
 • De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke salarisverlaging. Daardoor kan het aantal geplande ontslagen als gevolg van de coronacrisis beperkt worden. Voorlopig krijgen piloten 20 procent minder betaald.
Lees hier het blog van zaterdag 1 augustus terug