Laatste nieuws Covid-19

Duitse minister Spahn: demonstraties moeten kunnen, maar niet zo

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 1 augustus de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zondag 2 augustus

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Duizenden mensen zijn zaterdag op het Malieveld in Den Haag bijeengekomen om te demonstreren tegen het coronabeleid van de overheid. Ook in Berlijn werd gedemonstreerd tegen maatregelen. Daar hielden actievoerders zich vaak niet aan de corona-afspraken, tot frustratie van de Duitse minister van Volksgezondheid Spahn: „Demonstraties moeten ook in corona-tijden mogelijk zijn. Maar niet zo.”
 • In Nederland zijn sinds vrijdag nog eens 431 positief geteste mensen gemeld. Dat zijn zo'n 100 meldingen meer dan een etmaal eerder, blijkt uit gegevens van het RIVM zaterdag. De meeste besmettingen worden nog altijd gemeld in Amsterdam en Rotterdam.
 • Drie horecagelegenheden in Amsterdam hebben (deels) de deuren gesloten nadat er deze week besmettingen door het coronavirus geregistreerd werden. De GGD in Amsterdam vraagt mensen die bij de cafés zijn geweest zich te laten testen en bij klachten thuis te blijven.
 • De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke salarisverlaging. Daardoor kan het aantal geplande ontslagen als gevolg van de coronacrisis beperkt worden. Voorlopig krijgen piloten 20 procent minder betaald.

Ontwikkelingen over de grens

 • België heeft zaterdag het reisadvies voor een groot deel van Europa aangescherpt. Voor bepaalde regio's - onder meer in Bulgarije, Frankrijk, Spanje en Zwitserland - geldt 'code rood'. Reizigers die in die gebieden zijn geweest moeten bij thuiskomst verplicht een test doen en in quarantaine. Eerder werd al bekend dat voor Belgen vanaf vandaag 'code oranje' geldt voor de Nederlandse provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland. In dat geval moeten mensen waakzaam zijn, en wordt een test bij thuiskomst aangeraden.
 • Ook in Ierland is sprake van een „zorgelijke” toename van het aantal coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt Ierse volksgezondheid-adviseur Ronan Glynn. Zaterdag werden nog eens 45 zieken in het land gemeld. Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen verdubbelde de afgelopen vijf dagen.
 • Aan boord van een schip van het Noorse cruisebedrijf Hurtigruten is sprake van een corona-uitbraak. Het vaartuig kwam na een tocht naar de eilandengroep Svalbard vrijdagochtend aan in de Noorse stad Tromso. Uit tests is gebleken dat in ieder geval 36 van de 158 bemanningsleden het virus hebben, meldt de gemeente zaterdag volgens persbureau AFP. De bijna 180 passagiers zijn reeds van boord. Zeker 60 mensen van die groep zitten momenteel in quarantaine.
 • Sint-Maarten heeft vanaf vandaag de grenzen opengesteld voor reizigers uit de VS. Daarmee hoopt het Nederlandse deel van het Caraïbische eiland meer toeristen te trekken. Oorspronkelijk zou Sint-Maarten al op 1 juli opengaan, maar dat werd uitgesteld vanwege het hoge aantal besmettingen in de VS. Amerikaanse toeristen wel moeten voor vertrek een coronatest hebben gedaan. Europese toeristen zijn sinds 1 juli al welkom. De afgelopen week zijn veertig extra besmettingen vastgesteld in Sint-Maarten. Sinds dit weekend zijn mondkapjes er verplicht in publieke ruimtes.

Duitse minister Spahn: demonstraties moeten kunnen, maar niet zo

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft boos gereageerd op het gedrag van actievoerders tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen in Berlijn zaterdag. „Demonstraties moeten ook in corona-tijden mogelijk zijn. Maar niet zo”, schrijft de minister op Twitter.

Naar schatting gingen 20.000 mensen de straat op in de Duitse hoofdstad. Tijdens de actie werd vaak niet de vereiste afstand gehouden en demonstranten droegen daarbij geen mondkapjes. „Afstand, hygiëne en mondkapjes beschermen ons”, reageert de christendemocraat Spahn. Daarbij wijst de minister erop dat als mensen zich aan de huidige coronaregels houden, het normale leven juist sneller weer opgepakt kan worden. Spahn riep burgers daarom op tot „gezond verstand, volharding, en teamgeest” om de pandemie te bestrijden.

De actievoerders vinden dat de coronamaatregelen inbreuk doen op hun persoonlijke vrijheden. Ook In Duitsland is onder meer een mondkapje verplicht in het openbare vervoer en openbare gebouwen, zoals winkels.

Twitter avatar jensspahn Jens Spahn Ja, Demonstrationen müssen auch in #Corona-Zeiten möglich sein. Aber nicht so. Abstand, Hygieneregeln und Alltagsmasken dienen unser aller Schutz; so gehen wir respektvoll miteinander um und schätzen den Verzicht so vieler in dieser Pandemie wert.

431 mensen positief getest in Nederland

In Nederland zijn sinds vrijdag nog eens 431 positief geteste mensen gemeld. Dat zijn er zo'n 100 meer dan een etmaal eerder, blijkt uit open data van het RIVM zaterdag.

De meeste besmettingen worden nog altijd gemeld in de grote steden. In Rotterdam testten nog eens 95 mensen positief, een dag eerder waren dat er 78. In Amsterdam waren het in de nieuwe cijfers nog eens 61, de afgelopen twee dagen was er sprake van respectievelijk 53 en 71 nieuwe besmettingen. Den Haag meldde 39 besmettingen. Overigens geven deze aantallen geen volledig beeld, omdat het soms enkele dagen kan duren voordat nieuwe besmettingen verwerkt worden in de cijfers.

Het aantal IC-opnames is het afgelopen etmaal ook iets toegenomen, van 19 naar 22. Daarnaast liggen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag 67 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis buiten de IC. Dat zijn er 6 minder dan op vrijdag.

Piloten British Airways stemmen in met tijdelijke salarisverlaging

De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke salarisverlaging. Daardoor kan het aantal geplande ontslagen als gevolg van de coronacrisis beperkt worden, is te lezen in een verklaring van pilotenvakbond Balpa vrijdag.

British Airways wilde in eerste instantie 1.255 van zijn 4.300 piloten ontslaan. Dat aantal is nu teruggebracht tot ongeveer 270. In ruil daarvoor krijgen piloten van de Britse luchtvaartmaatschappij voorlopig 20 procent minder betaald. Over de komende twee jaar moet die verlaging teruggebracht worden tot 8 procent, om het salaris op termijn weer terug te laten komen op het huidige niveau.

Balpa spreekt van een „pragmatisch besluit” die gezien de crisis nodig was. „Maar het feit dat we British Airways niet wisten te overtuigen om alle ontslagen te voorkomen, is erg teleurstellend.” Net als andere maatschappijen is British Airways hard geraakt door de coronacrisis. Eerder liet de maatschappij al weten dat het 12.000 banen wilde schrappen, bijna een derde van al het personeel. Dat leidde echter tot weerstand in de Britse politiek.

Lees ook: Nu is bij KLM ook vast personeel aan de beurt: 1.500 ontslagen en loonsverlagingen

Duizenden betogers bij coronaprotesten in Den Haag en Berlijn

Duizenden mensen zijn zaterdag op het Malieveld in Den Haag bijeengekomen om te demonstreren tegen het coronabeleid van de overheid. Het protest is een initiatief van Viruswaanzin, een organisatie die al twee keer eerder zonder succes probeerde toestemming te krijgen voor een demonstratie.

De organisatoren vinden dat alle maatregelen, inclusief het bewaren van anderhalve meter afstand, per direct geschrapt moeten worden. Verder willen ze dat er niet meer gesproken wordt van „het nieuwe normaal", zijn ze tegen de invoering van een spoedwet waarin coronamaatregelen formeel geregeld worden en zijn ze bang dat mensen gedwongen zullen worden zich te laten vaccineren. Het protest duurt officieel tot 16.00 uur.

Viruswaanzin probeerde eind juni twee keer zonder succes toestemming te krijgen voor een demonstratie. De burgemeester verbood de protesten omdat er te weinig voorzorgsmaatregelen getroffen waren om mensen afstand te laten bewaren. Toch stond er op 21 juni (de eerste datum waarop Viruswaanzin had willen protesteren) een aantal betogers op het Malieveld. Aanvankelijk werd dat toegestaan, tot er botsingen ontstonden tussen demonstranten en de politie. Daarna werd de demonstratie met geweld beëindigd. Volgens de burgemeester kwam dat onder meer door hooligans die gewelddadig werden. Andere protesten tegen de coronamaatregelen, bijvoorbeeld half juli, verliepen wel rustig.

Tegelijk met het protest in Den Haag werd zaterdag ook in de Duitse hoofdstad Berlijn geprotesteerd. Duitse media meldden dat vele duizenden betogers zijn komen opdagen; de politie spreekt van 15.000. Michael Ballweg, een ondernemer die burgemeester van Stuttgart hoopt te worden, had tot de demonstratie opgeroepen. „Symbolisch sluiten wij aan bij onze buren", zo schreef Viruswaanzin eerder al op zijn site.

Op het Malieveld in Den Haag zijn ondanks de duizenden aanwezigen weinig (goed functionerende) mondkapjes te bekennen. Maskers zijn overigens ook niet verplicht.
Foto Remko de Waal/ANP
Op het Haagse Malieveld hebben zich duizenden mensen verzameld om te protesteren tegen het coronabeleid.
Foto Remko de Waal/ANP
Viruswaanzin-voorman Willem Engel spreekt met medestanders tijdens het protest op het Malieveld.
Foto Remko de Waal/ANP
De betogers op het Malieveld in Den Haag vinden dat de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus teruggedraaid moeten worden.
Foto Remko de Waal/ANP
Volgens de Duitse politie hebben 15.000 mensen deelgenomen aan een protestmars in Berlijn.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters
Betogers in Berlijn dragen een bordje waarop staat „Maskers af / Jullie worden doorzien".
Foto John MacDougall/AFP

Zuid-Koreaanse sekteleider opgepakt voor tegenwerken corona-aanpak

Lee Man-hee, de leider van de Zuid-Koreaanse Shincheonji-sekte, is zaterdag opgepakt. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de 88-jarige geestelijke omdat hij in februari en maart de autoriteiten tegengewerkt zou hebben bij de bestrijding van het coronavirus. Hij is volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap onder meer gearresteerd omdat gevreesd werd dat hij met bewijs zou knoeien.

In het vroege stadium van de virusuitbraak werden duizenden aanhangers van de sekte ziek. Lee werd al snel verweten dat hij de gezondheidsdiensten onjuiste informatie had verstrekt over het aantal mensen dat bijeenkomsten van de kerk had bijgewoond. Mede daardoor zou zijn kerk een brandhaard van het virus geworden zijn. Dat gebeurde terwijl het virus nauwelijks nog buiten China was vastgesteld.

Bij de Shincheonji-sekte zijn volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten ruim 300.000 mensen aangesloten. Hoewel het daarmee in een land met zo'n 52 miljoen inwoners een in omvang bescheiden kerk is, is zij toch goed voor ongeveer een derde van alle coronabesmettingen. Ruim vijfduizend vastgestelde besmettingen worden met de sekte in verband gebracht. Volgens persbureau Yonhap loopt er inmiddels onderzoek naar zeven hooggeplaatste functionarissen binnen de kerk.

Lee, die door zijn volgelingen wordt gezien als de nieuwe messias, wordt niet alleen verdacht van malversaties bij de bestrijding van het coronavirus. Hij wordt ook vervolgd voor het verduisteren van 5,6 miljard won (4 miljoen euro) en de organisatie van religieuze bijeenkomsten tussen 2015 en 2019 zonder de vereiste toestemming, aldus Yonhap.

Lee Man-hee tijdens een persconferentie, begin maart. Foto Heo Ran/Reuters

GGD zoekt Amsterdamse cafébezoekers na ontdekking clusters

Drie horecagelegenheden in Amsterdam hebben (deels) de deuren gesloten nadat er deze week besmettingen door het coronavirus geregistreerd werden. De GGD in Amsterdam vraagt mensen die bij de cafés zijn geweest zich te laten testen en bij klachten thuis te blijven. In een verklaring schrijft de GGD zich grote zorgen te maken over deze clusters.

Het gaat volgens de gezondheidsdienst om het café In the City aan het Klein Gartmanplantsoen, waar tien besmettingen naar herleid konden worden. De bar zal voor minstens twee weken de deuren sluiten. Vier besmettingen konden herleid worden naar het bargedeelte van No Rules aan het Marie Heinekenplein. Dat deel van het café is ook voor twee weken gesloten.

Een personeelslid van het café Zwart op de Dam heeft enkele dagen met Covid-19 gewerkt. Uit voorzorg is de binnenruimte van de horecagelegenheid gesloten en de GGD vraagt mensen die er de afgelopen dagen zijn geweest contact op te nemen en zich te laten testen.

Eerder bleek al dat Amsterdam op het moment een van de brandhaarden is qua besmettingen in Nederland. In een week verdubbelde het aantal besmettingen in Amsterdam naar ruim 300. In de verklaring vraagt de GGD, vanwege het hoge aantal besmettingen in de privésfeer en op feestjes, “dat iedereen alert blijft op het naleven van de coronaregels en voldoende afstand houdt, ook tijdens het uitgaan”.

Niet alleen in Amsterdam werd ingegrepen in de horeca, ook in Utrecht is een café bekeurd. Beers & Barrels kreeg donderdag een boete omdat er te veel mensen binnen waren en er onvoldoende afstand werd gehouden. Eerder was in datzelfde café al een verjaardag gevierd, waarna het virus bij meerdere aanwezigen werd vastgesteld. Koninklijke Horeca Nederland spreekt van „excessen van individuele gevallen, die zeker niet representatief zijn voor de horeca in Amsterdam, Utrecht of Nederland". Wel heeft de belangenbehartiger contact gezocht met een aantal van de betreffende horecagelegenheden. „De anderhalve meter afstand is een grote uitdaging, maar elke besmetting is er een te veel. We moeten gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen.”

Lees ook: Amsterdam en Rotterdam zijn nu de corona-brandhaarden

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC vrijdag het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van vrijdag:

 • Reizigers die uit risicogebieden komen hoeven niet verplicht in thuisisolatie. Wel blijft het „dringende advies” van kracht om twee weken thuis te blijven. Dat liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) weten aan de Tweede Kamer na een advies van het Outbreak Management Team.
 • In Nederland zijn het afgelopen etmaal 338 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. De meeste nieuwe besmettingen werden vastgesteld in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het aantal Covid-19-patiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen liep met vijf op, naar negentien.
 • In maart en april zijn zeker 6.331 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, veel meer dan tot nu toe gemeld. Daarnaast hadden artsen bij 1.956 mensen op basis van hun ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19.
 • De economie van de negentien landen in de eurozone is in het tweede kwartaal met 12,1 procent gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Volgens Eurostat gaat het om de scherpste daling sinds het begin van de metingen in 1995.
Lees hier het coronablog van donderdag terug.