Brieven

Brieven 1/8/2020

Anti-lhbti-geweld

Begin bij educatie

Apart dat minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vasthoudt aan strafverhogingen om geweld tegen lhbti-personen tegen te gaan, terwijl er zoveel bewijs is dat dat niet voldoende is (Zwaarder straffen leidt niet tot minder anti-lhbti-geweld, 30/7). Straffen is symptoombestrijding. Het enige dat helpt is een cultuur van empathie en respect. En dat begint bij educatie.

Data

Publieke diensten

Steeds meer data komt in handen van big tech. De beste oplossing is om de diensten die ze verlenen (socialenetwerksites en informatiedeelplatforms) wettelijk aan te merken als publieke diensten, die door gebruikers betaald moeten worden, waarbij hun data niet opgeslagen mogen worden en waarop controle door bijvoorbeeld het EU-parlement uitgeoefend kan worden. Of misschien gewoon maar nationaliseren?

Brandhaarden

Stop alcoholverkoop

De coronabesmettingen lopen weer op, voor het merendeel door feestende jongeren. Prettig dat lastige problemen soms eenvoudig op te lossen zijn. Een tijdelijke stop op alcoholverkoop en het is gedaan met die brandhaarden.

Mondkapjes

De rest mag ze dragen

Volgens Maurice de Hond is 55 procent voor het dragen van een mondkapje. Maar in winkels, openbare ruimten en buiten zie ik heel zelden iemand met een mondkapje op. Wat belet die 55 procent die daar zo voor is om zelf dat kapje op te zetten? Niemand verbiedt het ze. Of zijn het vooral ‘de anderen’ die ze moeten dragen?

Mondkapjes (2)

Een kanttekening

Uit RIVM-onderzoek blijkt dat mensen voorzichtiger zijn met een mondkapje op, haalt ook NRC kritiekloos aan in het redactioneel commentaar van 27 juli. In datzelfde commentaar wordt beschreven hoe laks mensen in het ov met mondkapjes omgaan. Dit lijkt tegenstrijdig, maar is het vermoedelijk niet.

De studies waar het RIVM zich op baseert, onderzoeken hoe omstanders reageren op iemand die een mondkapje draagt: men houdt meer afstand. Maar deze experimenten gebeuren op plekken waar mondkapjes niet verplicht zijn. Dus signaleert het dragen ervan dat iemand heel voorzichtig wil zijn. Daar wordt dan rekening mee gehouden. Als een mondkapje voor iedereen verplicht wordt, is dit signaal er niet meer. En zal er vermoedelijk net zo laks mee worden omgegaan als nu in het ov.

Correcties & aanvullingen

Japanse tekeningen

In het overzicht van de beste tekeningen die zijn ingezonden op het NRC Zomerboek (Grappige en goed getroffen beesten op zijn Japans, 30/7, p. C10) stond de meerkoet foutief toegeschreven aan Erik van Ommeren, dat moet zijn Erik van Ommen.

JAMwerkt

In het artikel Geen bier tappen op Lowlands, maar ‘keihard knallen’ in de logistiek (14/7, p. E8-9) stond jongerenuitzendbureau JAMwerkt verkeerd gespeld, als JAMwerk.