In beeld

Tientallen jaren aan zwarte zaterdagen

Ze vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus: zwarte zaterdagen. Op deze dagen veroorzaken reizigers op weg naar hun vakantiebestemming grote verkeersdrukte. Niet alleen de wegen, maar ook treinstations en vliegvelden staan op zulke dagen vol.
Zwarte zaterdagen komen al decennialang voor. Op deze zomerdag in 1967 stapten veel Nederlanders op internationale treinen om op vakantie te gaan.
Foto Hans van Dijk/ Anefo / Nationaal Archief
Werknemers hadden vaak tegelijkertijd vakantie met collega's uit de sector. Hier waren in 1967 de bouwvakkers aan de beurt.
Foto ANP
Lifters op de uitvalswegen van Amsterdam eind juni 1967. Wie geen auto had en ook niet met de trein op vakantie wilde, kon altijd nog proberen te liften. In de jaren zestig en zeventig was dit een populaire manier van reizen.
Foto Anefo/ Nationaal Archief, CC0
Veel vakantieparken verhuren huisjes van zaterdag tot zaterdag, waardoor vakantiegangers op deze dag de weg op besluiten te gaan. Foto juli 1974.
Foto Bert Verhoeff/ Anefo/ Nationaal Archief, CC0
Zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus.
Foto Bert Verhoeff/ Anefo/ Nationaal Archief, CC0
Ook in het pinksterweekend ontstonden in de jaren zestig al files van vakantiegangers.
Foto ANP
En wie toch in de file staat, kan maar beter genieten van het mooie weer.
Drukte op de weg betekent ook drukte bij de alarmcentrale van de ANWB, waar gestrande automobilisten naartoe kunnen bellen.
Foto Bart Maat / ANP
Er komen onder andere veel telefoontjes binnen vanaf de snelwegen in Frankrijk op zwarte zaterdag. Op deze dag in 2013 stond daar op het hoogtepunt 805 kilometer file.
Foto Jerry Lampen /ANP
Zo ook op deze zwarte zaterdag twee jaar later, waar opnieuw veel Nederlanders op de Franse Route du Soleil reden. Deze weg loopt van Parijs naar Marseille.
Foto ANP/Lex van Lieshout
Vakantiegangers maken eind juni 2010 een tussenstop in het Noord-Brabantse Hazeldonk. Velen van hen hebben dit jaar een binnenlandse bestemming vanwege de coronacrisis.
Foto ANP
Op de tussenstop in Hazeldonk worden niet alleen benen gestrekt, deze mensen zetten de auto aan de kant voor een gebed.
Foto ANP/Robin Utrecht
Op deze zomerdag in 2009 stond het vast op weg naar Zandvoort. Strandgangers op de fiets schoten meer op dan de automobilisten.
Foto Nils van Houts /ANP
Vier jaar later was het niet veel anders op weg naar Zandvoort. Op deze dag voorspelde het KNMI temperaturen van boven de 27 graden.
Foto Jerry Lampen /ANP
Ook Schiphol kent over het algemeen grote drukte in de zomermaanden. In 2015 was dat voor deze artiesten reden om reizigers te komen vermaken.
Foto Martijn Beekman /ANP
Amsterdam is elk jaar weer een populaire bestemming voor uitjes en vakanties. Grote drukte op 17 augustus 2008 aan de Oranjesluizen door van vakantie terugkerende watersporters.
Foto ANP/Koen Suyk