presidentsverkiezingenWit-Rusland vervolgt Russische huurlingen

De 33 Russische huurlingen die in de nacht van dinsdag op woensdag werden opgepakt in Wit-Rusland waren waarschijnlijk ‘bewakingspersoneel’ dat op weg was naar een derde land, zo heeft de Russische ambassadeur in Minsk laten weten. De mannen zouden hun vlucht vanaf de luchthaven van Minsk hebben gemist en daarna hun intrek hebben genomen in een kuuroord, waar ze werden aangehouden. Het Kremlin ontkent intussen dat de mannen in Wit-Rusland waren om het land te destabiliseren rondom de presidentsverkiezingen op 9 augustus, zoals de Wit-Russische regering stelt. Het Wit-Russische Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten dat de mannen desondanks worden vervolgd voor het plannen van ‘massale ongeregeldheden’. Het Wit-Russische OM heeft dit feit nu ook ten laste gelegd aan blogger/presidentskandidaat Sergej Tichanovski, die al sinds mei in de cel zit. Daarmee worden de huurlingen in direct verband gebracht met de oppositie, al ontbreekt tot dusverre ieder bewijs van enige betrokkenheid van de oppositie. Tichanovski’s vrouw Svetlana Tichanovskaja is de belangrijkste uitdager van president Aleksandr Loeksasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is. Donderdagavond bracht zij zeker 60.000 demonstranten op de been in hoofdstad Minsk. (NRC)