Coronacrisis

Mondkapjesplicht in drukke delen van Amsterdam en Rotterdam

Vanaf 5 augustus

In Amsterdam en Rotterdam geldt vanaf volgende week woensdag op drukke plekken een mondkapjesplicht. Dat hebben de veiligheidsregio’s donderdag bekendgemaakt.

Voor Rotterdam geldt de mondkapjesplicht in de winkelgebieden in het centrum (waaronder de Lijnbaan, de Meent, het Nieuwe Binnenwegplein en de Coolsingel), de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte en in de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. In Rotterdam is de plicht van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds van kracht.

In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht gelden voor het Wallengebied in de binnenstad, in de winkelstraten Kalverstraat en Nieuwendijk en op de markten op Plein ’40-’45 en de Albert Cuypstraat. „Het gaat om gebieden waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende uitwerking hebben gehad of leiden tot ongewenste economische effecten”, aldus Amsterdam.

De mondkapjesplicht geldt in beide steden voor mensen van 13 jaar en ouder. In de horeca en musea hoeven mensen geen mondkapje te dragen. De gemeentes wijzen erop dat de anderhalvemeterregel blijft gelden.

In Den Haag wordt vooralsnog geen mondkapjesplicht ingesteld, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, Jan van Zanen, donderdag gezegd. Zo’n aanvullende maatregel is voor nu „niet aan de orde”, zegt hij. De Veiligheidsregio Groningen voert extra regels in voor de horeca. Cafés aan de Diepenring in het centrum mogen op vrijdag- en zaterdagnacht na half twee geen nieuwe bezoekers binnenlaten. Eetgelegenheden, nachtwinkels, terrassen moeten op dat tijdstip sluiten.

De Nederlandse BOA Bond wijst erop dat het zonder mondkapjesplicht op drukke plekken onmogelijk is de orde te handhaven.

Coronabewustzijn pagina 10