In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat mensenrechtenicoon John Lewis overleed, een 55 kilo wegende sint-bernardshond gered moest worden en de Israëlische premier Netanyahu aan zijn ‘laatste avondmaal’ zat, zag de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka er dit jaar echt anders uit.
Turend over de muur kan deze familie toch de begrafenis van een aan Covid-19 overleden familielid bijwonen. In El Salvador gelden net als in veel andere landen restricties bij plechtigheden zoals bruiloften en uitvaarten.
Foto Jose Cabezas/Reuters
Het zijn eenzame dagen voor sportmascottes. In de VS worden veel wedstrijden in lege stadions gespeeld, want toeschouwers zijn niet toegestaan in verband met de coronapandemie. Dus ook bij de honkbalwedstrijd tussen de Giants uit San Francisco en de Padres uit San Diego had mascotte Lou de Zeehond weinig mensen om te enthousiasmeren.
Foto Kelley L Cox/USA Today
De een noemt het ironie, de ander wellicht vernederend: het redden van een sint- bernardshond door zestien reddingswerkers. De 55 kilo wegende hond Daisy moest van Engelands hoogste bergtop (Scafell Pike in het Lake District) gered worden. De Zwitserse hondensoort staat bekend als reddingshond. Talloze verdwaald geraakte mensen zou de sint-bernard gered hebben in de met sneeuw bedekte bergen.
Foto Wasdale Mountain Rescue/AFP
Najib Razak, tot twee jaar geleden de premier van Maleisië, staat de pers te woord nadat hij schuldig is bevonden aan corruptie. Hij kreeg twaalf jaar opgelegd in een van de grootste corruptiezaken ter wereld. De strafzaak en de uitkomst ervan worden gezien als het bewijs dat ook Maleisië corruptie niet ongestraft laat.
Foto Fazry Ismail/AFP
De hitte en uitdroging zijn dit lid van de militaire erewacht bij de uitvaart van het Amerikaanse congreslid John Lewis te veel geworden. De flauwgevallen matroos kon weer op eigen kracht opstaan en weglopen.
Foto Doug Mills/AFP
In het Capitool kon afscheid genomen worden van de overleden mensenrechtenactivist en congreslid John Lewis. In de jaren zestig was Lewis nauw betrokken bij de burgerrechtenbeweing van Martin Luther King en streed voor gelijke rechten voor en behandeling van zwarte en witte Amerikanen. Lewis (80) leed aan alvleesklierkanker. Volgens oud-president Barack Obama heeft Lewis ,,generaties die volgden geïnspireerd om te proberen zijn voorbeeld na te leven”.
Foto Jonathan Ernst/AFP
Zeer strenge maatregelen wegens de coronapandemie dit jaar rond de Hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka in Saoedi-Arabië. Normaliter trekken meer dan twee miljoen gelovigen uit alle windstreken van de wereld rond de Ka’aba, het heiligdom in de Grote Moskee, maar dit jaar mochten slechts duizend moslims uit Saoedi-Arabië meedoen aan de pelgrimstocht. Mits ze op anderhalve meter afstand liepen en mondkapjes droegen.
Foto AFP
Voordat ze offerdieren mogen kopen of verkopen, moeten deze boeren en handelaren een bad nemen. De moslims bereiden zich voor op het Offerfeest dat de jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka, de Hadj, afsluit. Moslims offeren dieren om hun gehoorzaamheid aan Allah te tonen, net zoals volgens de overlevering de profeet Abraham bereid was zijn zoon te offeren aan god.
Foto Arif Ali/AFP
Een vredesverdrag werd nooit getekend, maar maandag werd het in 1953 gesloten wapenstilstandsakkoord tussen Noord- en Zuid-Korea en de deelname van de Verenigde Naties aan de Koreaanse Oorlog herdacht. Een militaire band trad op tijdens de herdenking in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.
Foto Kim Hong-Ji/Reuters
Antiracismeprotesten in de Amerikaanse stad Portland leidden begin deze week weer tot harde confrontaties met federale troepen en arrestaties. Zes burgemeesters hebben in een brief het Congres opgeroepen het plan van president Donald Trump om federale troepen in steden in te zetten als ordehandhavers te blokkeren. De aanwezigheid van de speciale troepen wakkert in hun ogen de spanningen alleen maar aan.
Foto Caitlin Ochs/Reuters
Het wil maar niet rustig worden op Balfour Street, de straat in Jeruzalem met de officiële residentie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Vrijwel dagelijks zijn er protesten, waar betogers het aftreden van de premier eisen. Niet alleen vanwege het feit dat hij officieel is aangeklaagd voor fraude en omkoping, maar ook vanwege zijn aanpak van de corona-uitbraak. De Israëlische kunstenaar Itay Zalait heeft zijn eigen vorm van protest gekozen: op het Rabin-plein in Tel Aviv zit ‘Netanyahu’ aan zijn ‘laatste avondmaal’.
Foto Abir Sultan/EPA
Hoewel er dit jaar in verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus niet miljoenen pelgrims welkom zijn op de bedevaart naar Mekka blijft de aanblik van het tentenkamp waar de devote moslims verblijven indrukwekkend. In verband met Covid-19 zijn de voorzorgsmaatregelen dit jaar tijdens de Hadj streng.
Foto Saudi Press Agency/Reuters
Bij 174 seizoenswerkers werkzaam bij een groenteboerderij in de Beierse plaats Mamming is het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt, vastgesteld. Reden voor de Beierse regering om bij elkaar te komen – in de tuin van de kanselarij en op gepaste afstand – om maatregelen af te spreken. Op meerdere plekken in Europa zijn lokale corona-uitbraken, waarbij autoriteiten weer beperkende maatregelen hebben ingevoerd. In Beieren is de groenteboerderij gesloten en moet het personeel in quarantaine, de lokale bevolking kan zich laten testen bij de gratis mobiele testlocaties die de regering inrichtte.
Foto Peter Kneffel/AFP
De combinatie van droog weer en hoge temperaturen zorgt voor een groot brandgevaar in Zuid-Europa. Vooral in Spanje, Italië en Griekenland is het al geruime tijd erg droog en is het risico op bosbranden extreem groot. In Cualedro, een Spaanse stad in Galicië, brak woensdag een grote bosbrand uit, de grootste van de zomer tot nu toe. Vrijdag woedde de brand nog steeds, maar was het gevaar voor bewoners in het gebied geweken. Zeker 1.700 hectare bos en gewassen is verwoest.
Foto BRais Lorenzo/EPA
Ieder jaar wordt er onder leiding van het Rode Kruis een zomerkamp georganiseerd voor gewond geraakte Palestijnse kinderen uit de Gazastrook. Veel van de kinderen die deelnemen missen een arm of been als gevolg van de verwondingen die ze opliepen in de gewapende confrontaties tussen Israël en Palestijnen.
Foto Mohammed Saber/EPA