In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
De schoonmaak kan beginnen. 22 Juli ontruimde de politie van New York een betogerstentenkamp op de stoepen van het gemeentehuis. De betogers eisten dat het budget van de lokale politie met minimaal 1 miljard dollar zou worden verlaagd. Het tentenkamp ontstond in reactie op de dood van George Floyd door politiegeweld en de daarop volgende antiracismedemonstraties. Onder druk van president Donald Trump beval de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio de ontruiming.
Foto Timothy A. Clary/AFP
De zon valt op een bloemenveld in het Italiaanse Castelluccio. Ieder jaar rond deze tijd veranderen de velden in een kleurrijke zee van bloemetjes.
Foto Guglielmo Mangiapane / Reuters
In het ziekenhuis van Hajjah, circa 120 kilometer van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, wordt Hassan Merzam Muhammad gewogen. Ondervoeding onder kinderen is een enorm probleem in het al jaren door een burgeroorlog geteisterde land. De voedselhulporganisatie van de Verenigde Naties WFP sloeg in april alarm vanwege voedseltekorten die door de corona-uitbraak ontstaan. Burgers komen knel te zitten tussen strijdende partijen en hun persoonlijke strijd tegen het virus. Officiële aantallen over coronabesmettingen en -doden zijn laag, maar vermoedelijk kloppen die getallen niet. Internationale hulp komt er ook steeds minder omdat de coronapandemie de aandacht van de wereld heeft.
Foto Eissa Alragehi/Reuters
Ter ere van degenen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus werden duizend kruizen geplaatst voor het congres van Brazilië. Tegenstanders van het beleid van president Jaïr Bolsonaro hielden daar een demonstratie. Later riepen Bolsonaro’s voorstanders op tot militair ingrijpen. Het dodental als gevolg van Covid-19 is in Brazilië opgelopen tot meer dan 77.000.
Foto Sergio Lima / AFP
Extreme regenval en daardoor veroorzaakte overstromingen teisteren het uitgestrekte stroomgebied van de Yangtze-rivier in China. Miljoenen mensen zijn geëvacueerd. Het stroomgebied loopt bijna jaarlijks wel eens onder, met name tijdens de zomermaanden, maar dit jaar zijn de overstromingen bijzonder ernstig. Grote bezorgdheid is er over het Poyangmeer (foto), het grootste zoetwatermeer in China, en of deze binnen zijn oevers blijft. Ook de stad Wuhan, waar eind december het coronavirus uitbrak, is getroffen.
AFP/China Out
Opnieuw gingen boze boeren de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering. Nu draaide het om het besluit van minister Carola Schuiten (Landbouw, ChristenUnie) om vanaf september minder eiwit in veevoer toe te staan. Melkveehouders vinden dat de minister zich niet moet en mag bemoeien met de manier waarop ze hun dieren voeren. Dan ,,is ons laatste stukje zelfbeschikking ten einde’’ in de woorden van de radicale boerenorganisatie Farmers Defence Force. Ook boerenorganisatie Agractie steunde het protest. Op 23 juli reisden circa 1.500 boeren naar de Bilt om te demonstreren in de buurt van het hoofdkantoor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Trekkers waren verboden en dus 'pimpten' velen hun auto.
Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA
De nooddeur van de Bataclan met daarop een kunstwerk van Bansky is weer terecht. In de Franse ambassade in Rome pakken Italiaanse agenten het kunstwerk met daarop een huilend meisje als eerbetoon aan alle slachtoffers van de bomaanslag in de Parijse club in 2015, uit. Het kunstwerk van de anonieme Britse straatkunstenaar werd in 2019 gestolen uit de Bataclan en werd teruggevonden door de Italiaanse politie in Abruzzo. De ‘Banksy’ zal terugkeren naar Frankrijk.
Foto Claudio Peri/EPA
De ‘Meid van de Mist’ mag de helft van haar vierhonderd plekken vullen, terwijl de ‘Hoornblazer’ nog slechts zes gasten mocht vervoeren, op een capaciteit van zevenhonderd. Het eerstgenoemde schip vaart onder Amerikaanse vlag, voor de andere boot gelden echter de regels van de Canadese staat Ontario. Hier bij de Niagara Falls, de beroemde watervallen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, is goed te zien hoe anders de aanpak van de buurlanden is.
Foto Carlos Osorio/Reuters
Muzikanten luisteren dit grote diner op. Gezeten aan een lange tafel (515 meter) die loopt over de gehele lengte van de Karelsbrug in Praag, vieren Tsjechen de versoepeling van de coronamaatregelen. Deelnemers namen hun eigen voedsel mee en deelden dat met elkaar. Aangezien het aantal toeristen in Praag nog steeds beperkt is, heeft de lokale bevolking de gelegenheid te genieten van de monumentale gebouwen in de stad zonder daarin te worden gehinderd door het gedrang van de massa’s toeristen.
Foto Martin Divisek / EPA
Het San Juan de Dios-ziekenhuis in Guatemala City heeft, zoals veel andere ziekenhuizen, een aparte afdeling voor de verpleging van Covid-19-patiënten. Op de foto is te zien hoe een gevangene, van wie wordt vermoed besmet te zijn met het coronavirus, door bewakers naar deze speciale unit gesleept wordt. Het Centraal-Amerikaanse land telt ruim 32.000 besmettingen en 1.350 doden als gevolg van de corona-uitbraak.
Foto Johan Ordonez/AFP
In plaats van op schaatsen leggen deze studenten de route van de Elfstedentocht per zonneboot af. Zij doen mee aan de Young Solar Challenge, waarbij ze 220 kilometer in vijf dagen moeten afleggen met enkel zonne-energie als brandstof. Deze foto is gemaakt in Hindeloopen.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
De combinatie van droog weer en hoge temperaturen zorgt voor een groot brandgevaar in Zuid-Europa. Vooral in Spanje, Italië en Griekenland is het al geruime tijd erg droog en is het risico op bosbranden extreem groot. In Cualedro, een Spaanse stad in Galicië, brak woensdag een grote bosbrand uit, de grootste van de zomer tot nu toe. Vrijdag woedde de brand nog steeds, maar was het gevaar voor bewoners in het gebied geweken. Zeker 1.700 hectare bos en gewassen is verwoest.
Foto Brais Lorenzo/EPA
Met een handwapen en een semi-automatisch geweer in de aanslag verdedigt dit advocatenstel in een chique wijk in St Louis hun huis. Begin juli kwamen ze in het nieuws nadat foto’s en videobeelden opdoken van hoe het stel met hun wapens zwaaide toen een antiracismedemonstratie langs hun huis trok. Hoon, onbegrip en ophef via met name sociale media volgden. Het stel verklaarde de Black Lives Matter-boodschap te ondersteunen maar er waren ,,enkele gewelddadige individuen’’ en ze vreesden dat hun eigendom in gevaar was.
Foto Lawrence Bryant / Reuters
Olievervuiling in Syrië is een groeiend probleem sinds het uitbreken van de burgeroorlog. Rivaliserende groepen vechten om controle van de olievelden. De zorg voor de velden en het voorkomen van lekken laat daardoor te wensen over met schadelijke gevolgen voor mens en natuur.
Foto Delil Souleiman/AFP
Zeer strenge maatregelen wegens de coronapandemie dit jaar rond de Hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka in Saoedi-Arabië. Normaliter trekken meer dan twee miljoen gelovigen uit alle windstreken van de wereld rond de Ka’aba, het heiligdom in de Grote Moskee, maar dit jaar mochten slechts duizend moslims uit Saoedi-Arabië meedoen aan de pelgrimstocht. Mits ze op anderhalve meter afstand liepen en mondkapjes droegen.
Foto AFP