Brieven

Brieven 31/7/2020

Europese unie (2)

Veelzeggende uitspraak

„Is Rutte [...] de continue nee-zegger die uit binnenlands-politieke overwegingen de Europese integratie frustreert?” Zo begint het NRC-commentaar (Zonder eerlijk Europees verhaal drijft Nederland weg van de EU, 25/7). Een interessante formulering, omdat de schrijver kennelijk vindt dat binnenlandse overwegingen, of preciezer, het feit dat het Nederlandse parlement recent tegen het streven van Brussel naar een ‘ever closer union’ heeft gestemd, niet ter zake doet. Een interessant, maar wel anti-democratisch standpunt.

Klimaat

Twee kinderen per gezin

Philip Huff maant politici dat ongebreidelde consumptie niet meer kan (Politici, de tijd van meer meer meer is voorbij, 25/7). Verreweg de effectiefste manier om dat te doen, is beperking van het aantal mensen. Een moreel wenselijke standaard zou zijn als mensen niet meer dan hun eigen plekje doorgeven aan hun nageslacht. Een twee-kinderen-per-gezin-norm, dus. Dat de meest spraakmakende Nederlandse klimaatdrammers – Jan Terlouw, Marjan Minnesma en Jesse Klaver – met hun hogere kindertal toekomstige generaties opzadelen met extra milieudruk waar nauwelijks tegenop valt te consuminderen, is op zijn minst absurd.

Houtstook

Stop beroep op individu

De overheid komt er veel te genadig af in het commentaar over houtstook (Het is jammer, maar ook de open haard heeft zijn tijd gehad, 28/7). Nu blijkt dat het individu zijn coronaverantwoordelijkheid niet aankan, richt deze krant nog steeds haar pijlen op het individu. Dit stadium zijn we allang gepasseerd. De overheid negeert het sterke bewijs dat luchtvervuiling door fijnstof Covid-19 nog dodelijker maakt. Houtrook zit bomvol hiermee. De overheid zou veel harder moeten worden aangepakt. Juist nu.

Houtstook (2)

Honger naar vuur

Onmogelijk: een verbod op particuliere houtstook. Vuur heeft de mens gemaakt tot wie hij is. Pur, zoals vuur heette in de Griekse oudheid, was door het mythische figuur Prometheus van de goden gestolen en aan de mensen gegeven. Het schiep de basis voor metallurgie, smeedde letterlijk de mensheid. Onze banden werden gesterkt door urenlange wakes rondom het vuur. Onze angst voor roofdieren is dankzij het vuur overwonnen. Tekenend is dat mensen veel beter dan andere dieren tegen de kankerverwekkende rook ervan kunnen. Huidhonger na drie maanden corona? Vuurhonger als het privévuur wordt afgeschaft!

Zomeravondgesprek

Meer in het leven

Marian Donner heeft groot gelijk in het gesprek over levensstijl (‘Mensen blijven de dingen doen die hen ziek maken’, 25/7). Er is veel druk in de maatschappij. Zie de toename van het aantal burn-outs, ook onder jongeren. Mahatma Gandhi zei een kleine honderd jaar geleden al: „There must be more to life than simply increasing its speed.”

Mishandeling atleten

De grens van ambitie

Trainer betuigt spijt van mishandeling turnsters, kopt NRC (25/7). Zijn verklaring? Obsessief succes najagen. Voor hem waren turnsters gebruiksvoorwerpen. Maar trainers zijn ook voorwerp in een systeem. Succes, medailles en roem als uitgangspunt voedt dit soort uitwassen. Het fenomeen blijkt immers wereldwijd en géén recente ontwikkeling in de topsport. Zolang men tot het uiterste wil gaan voor succes, moeten we ons afvragen: waar ligt de grens?