Vliegtuigbouwer

Boeing verliest kwart van de omzet door coronacrisis

Vliegtuigbouwer Boeing heeft het afgelopen kwartaal flink geleden onder de impact van de coronacrisis. Daarnaast waren er nieuwe problemen met de 737 MAX-toestellen. De omzet van het Amerikaanse bedrijf daalde met 25 procent naar 11,8 miljard dollar (10 miljard euro).

Boeing leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van bijna 2,4 miljard dollar. Vorige week werd bekend dat de nieuwe 737 MAX waarschijnlijk op zijn vroegst in oktober goedkeuring krijgt van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Boeing gaf eerder aan erop te rekenen voor eind september alweer 737 MAX-toestellen te kunnen leveren.

De vliegtuigen van dit type worden al meer dan een jaar aan de grond gehouden na twee crashes, met in totaal 346 doden. Problemen met het besturingssysteem speelden een beslissende rol bij het neerstorten, maar die zouden inmiddels zijn opgelost.

Aan het begin van het kwartaal werd een aantal fabrieken van Boeing stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Inmiddels zijn die allemaal weer open. Topman Dave Calhoun hint in een brief aan het personeel op een nieuwe ontslagronde vanwege de aanhoudende coronacrisis. In mei meldde Boeing al dat er bijna 12.000 banen zouden verdwijnen. (ANP)