Shell lijdt door corona 18,4 miljard dollar verlies

Olie en gas Shell schreef in het afgelopen kwartaal 16,8 miljard dollar af op zijn bezittingen zoals olie- en gasvoorraden. De prijzen zullen slechter blijven, verwacht het bedrijf.
Een tankstation van Shell in Buenos Aires.
Een tankstation van Shell in Buenos Aires. Foto Marcos Brindicci/Reuters

Shell heeft in het tweede kwartaal een historisch verlies geleden. Het nettoresultaat van het oliebedrijf was 18,4 miljard dollar (15,7 miljard euro) negatief. Dat heeft het Nederlands-Britse energieconcern donderdag bekendgemaakt.

Het bedrijf schreef in het afgelopen kwartaal 16,8 miljard dollar af op zijn bezittingen zoals olie- en gasvoorraden. Het bedrijf verwacht dat ook op de langere termijn de prijzen van olie en olieproducten slechter blijven vanwege de coronapandemie en de economische malaise. Ook de schuldenlast van het bedrijf nam toe in het afgelopen kwartaal.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden noemde de economische omstandigheden in een persverklaring „opmerkelijk uitdagend”, en lichtte uit dat de kasstroom op peil bleef. Het aandeel Shell opende donderdagochtend op de Amsterdamse beurs op 13,82 euro, bijna een procent hoger dan het slot van woensdag.

Alle grote olieconcerns worden hard geraakt door de coronacrisis. Vorige maand maakte het Britse BP al bekend dat het tussen de 13 en 17,5 miljard dollar zal afschrijven. Ook het Amerikaanse ExxonMobil zegt op miljarden aan afschrijvingen te rekenen.