Schrijver Maarten Biesheuvel (81) overleden

Maarten Biesheuvel (1939-2020) Biesheuvel schreef talloze verhalenbundels en won in 2007 de P.C. Hooftprijs voor zijn literaire werk.
Maarten Biesheuvel met zijn vrouw Eva in Leiden in 2002.
Maarten Biesheuvel met zijn vrouw Eva in Leiden in 2002. Foto Vincent Mentzel

Schrijver Maarten Biesheuvel is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed in zijn huis in Leiden. Dat heeft Helma Neppérus, executeur-testamentair en vriendin van de schrijver, bekendgemaakt. Biesheuvel maakte verschillende verhalenbundels en won in 2007 de P.C. Hooftprijs voor zijn literaire werk.

Biesheuvel debuteerde in 1972 met In de bovenkooi, en schreef daarna nog zo’n tweehonderd korte verhalen. Zijn meest recente werk over de stad waar hij geboren werd en opgroeide, Een Schiedamse jongen, verscheen vorig jaar naar aanleiding van zijn tachtigjarige verjaardag. In 2015 is de J.M.A. Biesheuvelprijs in het leven geroepen voor de beste korteverhalenbundel.

Biesheuvel leed aan een bipolaire stoornis en schreef daardoor vanaf de jaren negentig minder. Hij werd meermaals opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen. In november 2018 overleed Biesheuvels vrouw Eva, die erg belangrijk voor hem was, aan een hersenbloeding.

„Ik was na de dood van Eva helemaal kapot. Ben ik nog steeds, en ik raak niet meer heel”, vertelde hij eind vorig jaar in een interview in NRC. Schrijven deed hij na haar dood nauwelijks meer. „Ik vind het afschuwelijk hoor, dat ik niks meer heb om over te schrijven. Het is ook geen writer’s block, ik ben gewoon kapot door de dood van Eva. En dáárover schrijven kan ik niet.”

Lees ook dit interview uit december 2019 met NRC: Maarten is kapot en raakt niet meer heel