Recordaantal

Ruim 200 milieu-activisten gedood in 2019

Zeker 212 milieu-activisten zijn vorig jaar om het leven gebracht. Dat is een recordaantal, concludeerde de Britse belangenorganisatie Global Witness woensdag. Vermoedelijk is het werkelijke aantal moorden hoger, omdat niet in elk land data voorhanden zijn. De organisatie begon in 2002 met het jaarlijks registreren van het aantal omgekomen milieu-activisten.

In Colombia en de Filippijnen vielen met respectievelijk 64 en 43 slachtoffers de meeste doden. In de Filippijnen hebben oproepen van president Duterte om milieu-activisten te doden, en de straffeloosheid die hiermee gepaard gaat, mogelijk bijgedragen aan het hoge aantal slachtoffers. Sinds Duterte aan de macht is in het land, is het aantal moorden op milieu-activisten verdubbeld in een zelfde tijdspanne.

Onder de doden zijn milieu-activisten zoals betogers bij protesten en zogeheten landbeschermers. Zij proberen te voorkomen dat natuurgebieden plaats moeten maken voor vervuilende industrie door toedoen van bedrijven of overheden en beschermen daarmee soms kostbare ecosystemen, zoals delen van de Amazone. Deze landbeschermers behoren veelal tot inheemse gemeenschappen.

De meeste milieugerelateerde moorden zijn net als voorgaande jaren gekoppeld aan de mijnbouw. Daarnaast zag de organisatie het aantal moorden gerelateerd aan grootschalige landbouw stijgen, zoals de verbouw van gewassen voor de productie van palmolie en suiker. In 2019 werden zeker 34 activisten die zich inzetten tegen grootschalige landbouw vermoord, een stijging van 60 procent ten opzichte van een jaar eerder. (NRC)