Persvrijheid

Turkse parlement neemt omstreden wet aan die sociale media controleert en kan blokkeren

Het Turkse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen dat de controle van de autoriteiten uitbreidt op sociale media. De nieuwe wet verplicht buitenlandse sociale mediabedrijven met meer dan 1 miljoen dagelijkse gebruikers, zoals Facebook, Twitter en YouTube, een kantoor te openen in Turkije. Zo worden ze gedwongen belasting te betalen en gerechtelijke bevelen op te volgen. Als bedrijven zich niet aan de regels houden, kan de regering straffen opleggen. Zo kan het internetverkeer naar de sites tot 90 procent ingeperkt worden, waarmee Ankara feitelijk de toegang blokkeert. Ook riskeren de platforms hoge boetes en advertentieblokkades, waarmee ze inkomsten mislopen. Sociale media zijn een belangrijk platform voor meningsuiting in Turkije, aangezien de rest van de media grotendeels in handen is van de regering. President Erdogan heeft herhaaldelijk kritiek geuit op sociale media. Alleen al vorig jaar blokkeerde de Turkse regering 130.000 sites, 10.000 YouTube-video’s, 7.000 Twitter-accounts en 6.200 Facebook-accounts, volgens cijfers van de Freedom of Expression Association. (NRC)