Marokko

Koning verleent gratie aan deel van Riffijnse politieke activisten

De Marokkaanse koning Mohammed heeft gratie verleend aan 1.446 veroordeelden, onder wie naar verluidt 15 politieke activisten uit het Rif-gebied. Het persbureau MAP meldde woensdag dat het om ruim 1.200 mensen gaat die vastzaten en van wie de gevangenisstraf is verkort of opgeschort.

Onder de vrijgelaten gevangenen zijn volgens nieuwswebsite Arif News activisten die in 2017 zijn gearresteerd tijdens omvangrijke protesten in het Rif-gebied. Die protesten mondden uit in een bredere beweging tegen machtsmisbruik en de onderdrukking van de Berberse bevolking in Marokko. Elyass Iamrachen, de broer van de in juni 2017 opgepakte activist Elmortada Iamrachen, bevestigt aan NRC dat Elmortada is vrijgelaten. Elyass Iamrachen spreekt over het „einde van een nachtmerrie”. (NRC)