Insecten

Super– vliegen

Foto’s CSIRO

Een goede naam maakt het verschil. Als de roofvliegen op deze foto’s niet naar superhelden uit het Marvel-universum waren vernoemd, had alleen een handvol entomologen van hun bestaan geweten. Nu gaan de beeltenissen van deze vliegen zélf als supersterren het internet rond. Zoals het vliegje Daptolestes bronteflavus (letterlijk: blonde donder; de grote vlieg boven), dat is vernoemd naar superheld Thor, zélf weer een afgeleide van de Noorse dondergod. De andere vliegen op de foto’s zijn vernoemd naar Black Widow, Deadpool én bedenker Stan Lee.

Entomologen van het Australische instituut CSIRO de vliegjes in het vakblad Australian Entomology. Roofvliegen zijn agressieve vliegen die met een typische borstelsnor en steeksnuit (proboscis) waarmee ze gif bij slachtoffers injecteren. De beten kunnen pijnlijk zijn voor mensen en dodelijk voor andere insecten.