Industrie

Beademingsapparatuur helpt General Electric beetje

Industrieel concern General Electric (GE) heeft een moeizaam kwartaal gehad, ondanks toegenomen vraag naar beademingsapparatuur vanwege het coronavirus. Het bedrijf, dat behalve medische apparatuur ook onder meer vliegtuigmotoren, windmolens en gasturbines maakt, had veel last van de coronacrisis. Niet alleen de omzet en winst daalden stevig, de onderneming kreeg ook flink minder opdrachten binnen.

GE maakte wel meer beademings-, röntgen- en echo-apparatuur. De vraag naar andere medische apparatuur en investeringen in onder meer diagnostische software bleven wel achter.

De tak die zich bezighoudt met hernieuwbare energie deed het van alle GE-onderdelen nog het beste, met een omzetdaling van 3 procent. De luchtvaarttak zag de verkopen met 44 procent afnemen en was het zwaarst getroffen. GE rekent op een langzaam herstel.

Het concern was wel positief gestemd over de mate waarin het in het afgelopen kwartaal is gelukt de kosten omlaag te brengen. Ook bracht het bedrijf de uitgaven omlaag door investeringen uit te stellen.

De omzet van GE daalde met bijna een kwart tot 17,8 miljard dollar. Het verlies kwam uit op 2,1 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog een winst van 104 miljoen dollar. (ANP)