Hongkong sluit democratische kandidaten uit van deelname verkiezing

Grondwet Het gaat om verkiezingen voor de wetgevende raad, die functioneert als een soort parlement. Deze worden in september gehouden.
Zeven van de twaalf pro-democraten die niet mogen deelnemen aan de komende parlementsverkiezingen.
Zeven van de twaalf pro-democraten die niet mogen deelnemen aan de komende parlementsverkiezingen. Foto Kin Cheung/AP Photo

Zeker twaalf pro-democraten in Hongkong, onder wie de prominente activist Joshua Wong, mogen niet meedoen aan de verkiezingen voor het parlement, de Legislative Council, aanstaande september. Dat hebben de autoriteiten van de staat donderdag bepaald, schrijft persbureau AP.

Het gaat om activisten en leden van de pro-democratische Civic Party. De lezing van de autoriteiten luidt dat de twaalf zich niet aan de Hongkongse grondwet hebben gehouden. Wong zelf stelt dat hij is uitgesloten omdat hij recentelijk kritiek heeft geuit op een nieuwe, omstreden veiligheidswet die door Beijing in de regio is ingevoerd. Wong: „Het is duidelijk dat Beijing de wensen van de Hongkongers aan zijn laars lapt en het allerlaatste stukje autonomie van de regio met voeten treedt.”

Twitter avatar joshuawongcf Joshua Wong 黃之鋒 😷 4. Clealy, #Beijing shows a total disregard for the will of the #Hongkongers, tramples upon the city’s last pillar of vanishing autonomy and attempts to keep #HK’s legislature under its firm grip.

Het besluit is een tegenslag voor het democratische kamp in Hongkong, dat juist had gehoopt in september grote winst te behalen in de wetgevende raad, dat functioneert als een soort parlement. Het pro-democratisch parlementslid Dennis Kwok zegt dat de kandidaatsstelling van de twaalf is afgewezen op politieke gronden. Hij beschuldigt Beijing van onderdrukking en het inperken van de autonomie van de staat.

In 1997 werd Hongkong na Brits bewind omgedoopt tot speciale bestuurlijke regio. Bij de overdracht van het Verenigd Koninkrijk op China werd een grote mate van zelfstandigheid beloofd, maar China probeert recentelijk zijn greep op de staat te verstevigen. De nieuwe veiligheidswet wordt ook als poging daartoe gezien. Dit leidde tot kritiek van veel Hongkongers, die uitmondde in massale protesten.

NRC sprak eerder met activist Martin Lee: ‘Waarom zou ik bang zijn? Ik kan in de cel alleen maar sterven’

Desondanks werd de veiligheidswet, die het streven naar afscheiding van China strafbaar stelt, ingevoerd. Donderdag werden vier studenten gearresteerd op verdenking van het overtreden van de wet. Zij zouden online hebben gezegd er alles aan te zullen doen Hongkong onafhankelijk te maken. Het gaat onder meer om voormalig protestleider Tony Chung, melden onafhankelijke media. De wet werd al eerder gebruikt om demonstranten op te pakken, maar het is voor het eerst dat deze werd ingezet ter vergoelijking van een politieactie.