Hadj

Pelgrims op afstand

Foto AFP

Terwijl zich anders enorme mensenmassa’s verdringen in de Grote Moskee van Mekka tijdens het hadj-seizoen, zijn er dit jaar nauwelijks mensen. De Saoedische autoriteiten laten uit vrees voor besmetting van pelgrims met het coronavirus slechts enige duizenden mensen die in Saoedi-Arabië zelf wonen toe voor een bezoek. Pelgrims uit het buitenland zijn ditmaal niet welkom. De uitverkorenen die wel om de Ka’aba mochten lopen, moesten op afstand van elkaar blijven en een mondkapje dragen. Voor de Saoedische schatkist is de afwezigheid van circa 2,5 miljoen pelgrims, die gewoonlijk komen en veel geld uitgeven tijdens hun verblijf, eveneens een zware klap. Het verlies is extra pijnlijk omdat Saoedi-Arabië ook al heeft te kampen met fors verminderde olie-inkomsten.