Coronateststraten liggen in landelijk gebied te ver weg

Coronatest In Groningen en West-Brabant moeten ruim 140.000 inwoners meer dan een half uur rijden. Mensen wijken uit naar de huisarts.

Coronateststraat drive-in in Enschede.
Coronateststraat drive-in in Enschede. Foto Eric Brinkhorst

In landelijke gebieden is de bereikbaarheid van coronatestlocaties een probleem. Dat blijkt uit een analyse van NRC. In West-Brabant en Groningen moeten ruim 140.000 mensen meer dan een half uur rijden voor een GGD-testlocatie. Groningen heeft betrekkelijk weinig besmettingen.

Lees ook: ‘Het piept en het kraakt totdat we kunnen opschalen’

West-Brabant is ingeklemd tussen drie gebieden met uitbraken: Rotterdam, het Zeeuwse Goes en Antwerpen. In die Belgische stad neemt het aantal besmettingen zo snel toe dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies heeft aangescherpt.

In West-Brabant is er alleen een teststraat in Breda, bij het stadion van voetbalclub NAC Breda. Het contract voor deze teststraat loopt in september af. Dan moeten er drie nieuwe testlocaties komen in Roosendaal, Etten-Leur en Raamsdonksveer. „Dan hebben we een goede spreiding over de hele regio”, stelt een woordvoerder van de GGD West-Brabant. Tot die tijd moeten mensen met klachten in de omgeving van Bergen op Zoom ruim een half uur rijden om zich te laten testen.

Dat duurt te lang, vindt bestuurder Jan Verbaal van de huisartsenposten en het huisartsencrisisteam in West-Brabant. Hij merkt dat veel mensen rond Bergen op Zoom zich bij de huisarts melden om zich te laten testen. „De lange reistijd naar de teststraten is daarvoor een belangrijke reden”, zegt hij.

Test via landelijk webportaal

Op korte termijn komt er ook een landelijk webportaal, waar iedereen een coronatest kan aanvragen en later de uitslag kan opvragen. Het portaal, waar je met DigiD inlogt, moet zorgen voor een snellere afhandeling van de testen. Dit melden vertegenwoordigers van regionale GGD’s. „Het streven is om medio augustus dit portaal aan te bieden”, zegt Patricia van Spaendonck, plaatsvervangend directeur van GGD Hart voor Brabant (onder meer Den Bosch). Wie positief test, krijgt, net zoals nu, waarschijnlijk nog wel een telefoontje van de eigen GGD, die vervolgens het bron- en contactonderzoek gaat doen.

Het testen op het coronavirus gaat niet overal even vlot. In Rotterdam Rijnmond, waar het aantal besmettingen snel oploopt, moeten mensen vaak langer wachten dan de afgesproken 24 uur. In verschillende regio’s duurt het langer dan de voorgeschreven 48 uur voordat iemand de uitslag krijgt. Dat komt vooral doordat negatieve uitslagen worden doorgegeven door de landelijke GGD, zeggen regionale GGD’s. Om die reden belt GGD Hollands Midden (onder meer Leiden) vaak zelf ook negatieve uitslagen door aan mensen die zijn getest.

Testlocaties vaak flink eind rijden pagina 8Piepen en kraken, tot er opgeschaald wordt pagina 9