Coronamedicijn

EU koopt Amerikaans medicijn voor 63 mln euro

De Europese Unie stelt vanaf begin augustus het coronamedicijn Remdesivir beschikbaar aan haar lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Dinsdag werd een overeenkomst ter waarde van 63 miljoen euro gesloten met de producent, de Amerikaanse farmaceut Gilead, meldt persbureau Reuters.

Met de eerste levering kunnen ongeveer dertigduizend patiënten met ernstige Covid-19-symptomen worden behandeld, schreef de Europese Commissie in een verklaring. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaat adviseren over een eerlijke verdeling van het middel. De Commissie noemt de overeenkomst „een belangrijke stap vooruit in ons gevecht om deze ziekte te overwinnen”.

Remdesivir werd begin deze maand in Europa als eerste middel tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese Commissie. Het wordt gebruikt voor ernstig zieke patiënten die zuurstof toegediend krijgen.

Nederland had al eerder, samen met Frankrijk, Duitsland en Italië, 300 miljoen doses besteld van het coronavaccin waar de Britse universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca aan werkt. (NRC)