Coronacrisis

Duitse economie krimpt in tweede kwartaal 10 procent

De Duitse economie is in het tweede kwartaal met ruim 10 procent gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau Destatis donderdag op basis van voorlopige cijfers. De statistici spreken van „een historische achteruitgang”. Het Duitse bruto binnenlands product daalde met 10,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en 11,7 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Volgens het statistiekbureau is het de grootste daling sinds het begin van de driemaandelijkse bbp-berekeningen voor Duitsland in 1970. Het gaat dus om een grotere daling dan tijdens de financiële crisis (-4,7 procent in het eerste kwartaal) van 2009. Zowel de uitvoer als de invoer van goederen en diensten stortte in het tweede kwartaal van 2020 in, evenals de particuliere consumentenuitgaven en investeringen.

Eind augustus maakt Destatis gedetailleerde cijfers over de Duitse economie bekend. Destatis benadrukt dat de voorlopige cijfers die woensdag zijn gepresenteerd als gevolg van „de grotere onzekerheden als gevolg van de corona-pandemie” kunnen leiden „tot sterkere herzieningen” dan normaal. (NRC)