Laatste nieuws Covid-19

Geen verplichte thuisquarantaine voor reizigers uit risicogebieden

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 31 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zaterdag 1 augustus

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Reizigers die uit risicogebieden komen hoeven niet verplicht in thuisisolatie. Wel blijft het „dringende advies” van kracht om twee weken thuis te blijven. Dat liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) weten aan de Tweede Kamer na een advies van het Outbreak Management Team.
  • In Nederland zijn het afgelopen etmaal 338 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. De meeste nieuwe besmettingen werden vastgesteld in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het aantal Covid-19-patiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen liep met vijf op, naar negentien.
  • In maart en april zijn zeker 6.331 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, veel meer dan tot nu toe gemeld. Daarnaast hadden artsen bij 1.956 mensen op basis van hun ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19.
  • De economie van de negentien landen in de eurozone is in het tweede kwartaal met 12,1 procent gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Volgens Eurostat gaat het om de scherpste daling sinds het begin van de metingen in 1995.

Geen verplichte thuisquarantaine voor reizigers uit risicogebieden

Reizigers die uit risicogebieden komen hoeven niet verplicht in thuisisolatie. Wel blijft het „dringende advies” van kracht om twee weken thuis te blijven, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) aan de Tweede Kamer na een advies van het Outbreak Management Team. „Dat personen uit een land of gebied komen dat vanwege de virusverspreiding een oranje reisadvies heeft, is juridisch onvoldoende om deze personen te verplichten in quarantaine te gaan”, stelt hij in de brief.

Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) Foto Bart Maat/ANP

Er komt wel een voorlichtingscampagne om het advies om twee weken in quarantaine te gaan beter onder de aandacht te brengen. Zo zal langs de snelwegen de oproep om thuis te blijven te zien zijn. Ook laat het kabinet met spoed onderzoeken hoe er steekproefsgewijs gecontroleerd kan worden of reizigers zich aan de geadviseerde quarantaine houden.

„Het is een belangrijke maatregel om de import van het coronavirus te voorkomen”, schrijft De Jonge aan de Kamer. „Het kabinet roept iedereen in Nederland, op verschillende manieren, op zich hieraan te houden. Desondanks zien we dat niet iedereen deze norm respecteert. Dat moet anders.”

Sinds de reisbeperkingen in Europa weer deels zijn opgeheven, laait het virus in sommige regio's weer op. Daarom heeft Nederland een oranje reisadvies gegeven voor Barcelona, Antwerpen en Kroatië, waardoor niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden, zoals vakanties, worden afgeraden.

Een quarantaineplicht ligt niet alleen juridisch ingewikkeld, maar is ook praktisch lastig omdat mensen die met de auto terugkomen uit risicogebieden nauwelijks zijn te traceren.

Minister De Jonge roept werkgevers en werknemers ook op met elkaar in gesprek te gaan na een reis naar een oranje of rood gebied „om ongewenste verrassingen te voorkomen”. In bepaalde gevallen kunnen werkgevers besluiten het loon niet door te betalen als medewerkers als gevolg van hun vakantie naar een risicogebied bij terugkomst hun werk niet kunnen doen.

Mondkapjes in Griekenland binnen verplicht

In Griekenland is het vanaf zaterdag verplicht om in de publieke ruimte binnen een mondkapje te dragen. Op plekken in de buitenlucht waar genoeg afstand houden onvoldoende mogelijk is, moeten mensen ook mondmaskers dragen. Dat melden Griekse media.

Verder mogen verzorgingstehuizen voor ouderen tot zeker half augustus geen bezoek ontvangen en zijn voorlopig maar maximaal honderd gasten toegestaan op bruiloften en begrafenissen. Voor uitgaansgelegenheden geldt dat staan, bijvoorbeeld aan de bar, van 3 tot 9 augustus niet is toegestaan.

Afgelopen etmaal werden in het Zuid-Europese land 78 nieuwe besmettingen geregistreerd: het hoogste aantal in twee maanden tijd. In Griekenland zijn voor zover bekend 'slechts' tweehonderd mensen bezweken aan het virus. Dat relatief lage aantal is vooral te danken aan de maatregelen die het land afgelopen voorjaar al vroeg invoerde.

In Griekse supermarkten was het overigens al verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer.

Een winkelcentrum in Athene. Foto Alexandros Vlachos/EPA

Offerfeest met anderhalve meter afstand

Voor aanvang van het offerfeest werd vrijdag op veel plaatsen in de buitenlucht gebeden. Veel moskeeën hielden vanwege het coronavirus hun deuren gesloten en dus weken moslims in bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam en Amsterdam uit naar grasvelden en parken.

Oefenduel PSV tegen amateurs afgelast wegens coronageval bij tegenstander

Het oefenduel dat PSV vrijdagavond om 19.00 uur zou spelen tegen amateurclub VV UNA uit Veldhoven is afgelast. Bij een speler van UNA is een besmetting met het coronavirus vastgesteld, laat PSV op zijn website weten. In plaats daarvan speelt de PSV-selectie een onderling duel op het trainingscomplex van de club.

De wedstrijd tegen UNA had het eerste duel voor PSV in aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen moeten zijn. Voorlopig heeft het team geen andere wedstrijden op het programma staan. PSV trapt zijn eredivisieseizoen op 13 september af met een uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Twitter avatar PSV PSV De oefenwedstrjid PSV - v.v. UNA is afgelast wegens een positieve coronatest bij één van de spelers van de tegenstander. Ter vervanging speelt de PSV-selectie een onderling duel op het hoofdveld van de PSV Academy. #PSVUNA

Opnieuw ruim 300 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

In Nederland zijn het afgelopen etmaal 338 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Donderdag was het aantal besmettingen iets hoger (342), maar het is wel de tweede dag op rij dat er meer dan driehonderd mensen positief zijn getest.

De meeste nieuwe besmettingen werden vastgesteld in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het waren er 78, zestien minder dan een dag eerder. In Amsterdam daalde het aantal positieve tests van 72 naar 53. Beide steden besloten donderdag een mondkapjesplicht in te voeren op drukke plekken.

Het aantal Covid-19-patiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen is donderdag met vijf opgelopen, naar negentien. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Ook het aantal Nederlanders met corona op reguliere ziekenhuisafdelingen steeg. Dat zijn er nu 73, tegenover 66 op donderdag.

Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg passen de stijgingen landelijk „binnen de fluctuaties van de afgelopen twee weken”. Alleen in het zuidwesten van Nederland is het aantal opnames „licht hoger dan in de afgelopen periode”, zegt Kuipers.

Duitsland verplicht quarantaine voor terugkeerders uit Spaanse regio's

Toeristen of mensen die om een andere reden vanuit aangewezen delen van Spanje terugkeren naar Duitsland moeten veertien dagen in quarantaine. Dat heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. De quarantaineplicht geldt alleen voor mensen die terugkomen uit de regio's Catalonië, Navarra en Aragón.

Het Duitse ministerie wil „onnodige toeristische uitstapjes” naar de regio's voorkomen, nu het aantal infecties er toeneemt. Het Robert Koch Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, heeft de gebieden tot risicoplekken omgedoopt, nu er sprake is van meer dan vijftig nieuwe besmettingen per dag per 100.000 inwoners. De quarantaineplicht kan worden vermeden als een persoon een negatieve Covid-19-test kan overleggen.

Later vandaag maakt ook het Nederlandse kabinet haar beleid bekend ten opzichte van mensen die terugkeren vanuit regio's waar het virus opnieuw is opgelaaid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft momenteel via de website nederlandwereldwijd.nl per Europees land advies.

Johnson stelt verdere versoepelingen coronaregels in VK uit

Een pakket versoepelingen van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk dat zaterdag zou ingaan, is uitgesteld. Dat heeft premier Boris Johnson vrijdag bij een persconferentie bekendgemaakt. Het betekent onder meer dat bowlingbanen en casino's dicht moeten blijven, aldus de BBC.

„We hadden gehoopt dat we op zaterdag 1 augustus een aantal plekken met een hoger besmettingsrisico konden heropenen”, zei Johnson. „Ik ben bang dat we die verandering vandaag ten minste twee weken moeten opschuiven. Ik weet dat dit een grote klap zal zijn voor veel mensen. Het spijt me heel, heel erg, maar we kunnen het risico simpelweg niet nemen.” Johnson zei ook dat er vanaf 8 augustus een mondkapjesplicht komt in openbare gebouwen zoals musea en bioscopen.

Van een grote stijging in het aantal besmettingen is in het VK vooralsnog geen sprake. Toch brandt er volgens Johnson wel „een waarschuwingslampje” op het coronadashboard. „Het is goed dat we nu op deze manier optreden. Nu is het zaak dat we met zijn allen de adviezen opvolgen.” Eerder deze week stelde de Britse regering al een thuisquarantaine in voor reizigers afkomstig uit Spanje en Luxemburg.

Johnson wast zijn handen met ontsmettingsmiddel tijdens een bezoek in aan de politie in Northallerton. Foto Charlotte Graham/Reuters

Gommers: geen vrees voor onvoldoende capaciteit IC's door toename besmettingen

De Nederlandse intensive care-afdelingen zijn voldoende toegerust op een mogelijke tweede golf van het coronavirus. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, vrijdag in een interview met het AD. Hoewel het aantal bevestigde besmettingen in Nederland oploopt, zien de IC's daar nog weinig van. „Het is gewoon rustig, met al lange tijd minder dan twintig Covid-patiënten op de IC's in Nederland”, zegt Gommers.

Ziekenhuizen hebben nu bovendien veel meer kennis over het virus in huis dan toen de epidemie net in Nederland uitbrak, waardoor artsen beter weten hoe ze klachten moeten verminderen. Gommers verwacht daardoor dat minder Covid-19-patiënten op de IC's hoeven te worden verzorgd. De maand maart „hebben we echt nodig gehad om te leren”, aldus Gommers. Volgens hem zijn er in het begin van de pandemie bijvoorbeeld mensen gestorven aan bloedstolsels in de hersenen en de longen, die toentertijd niet op tijd werden herkend.

Ook breiden Nederlandse intensive care-afdelingen momenteel het standaardaantal IC-plekken uit. Daardoor moeten er binnenkort niet 1.150, maar 1.700 bedden vrij zijn, mocht een tweede golf uitbreken. Op den duur kunnen dit zelfs 2.400 plekken worden, aldus Gommers.

Nederlandse kustgemeenten roepen op niet naar het strand te komen

De Veiligheidsregio Kennemerland roept mensen op weg te blijven uit Zandvoort, waar het vanwege het zomerse weer erg druk is. „Wilt u nog naar Zandvoort? Doe het niet!”, schrijft voorzitter van de veiligheidsregio Marianne Schuurmans op Twitter. Reizigers kunnen door grote drukte geen afstand houden in de treinen van Amsterdam naar Zandvoort. Vanwege het warme zomerweer zijn erg veel mensen op weg naar de strandplaats, meldt NS vrijdagmiddag.

NS weet niet hoeveel mensen precies naar Zandvoort willen of momenteel op de beide stations zijn, aldus een woordvoerder. Extra maatregelen, zoals het beperkt toelaten van reizigers in treinen of stations, heeft de spoorvervoerder nog niet genomen. „Die maatregelen kunnen we later op de dag wel nemen, bijvoorbeeld voor de terugweg, mocht dat nodig zijn”, aldus een woordvoerder.

Overdag rijdt het gebruikelijke aantal van zes treinen per uur tussen Amsterdam en Zandvoort. Gisteren maakte NS bekend van 19.00 tot 23.00 uur ook zes treinen per uur in te zetten, vier meer dan gebruikelijk, om strandbezoekers zo goed mogelijk te kunnen vervoeren.

Drukte in de rest van het land
Ook andere Nederlandse kustgemeenten roepen mensen op niet naar het strand te komen. Onder meer het Zuid-Hollandse Westvoorne, de gemeenten Katwijk en Wassenaar en de veiligheidsregio Noord Holland Noord hebben opgeroepen vanwege drukte niet meer naar de stranden te komen. Rijkswaterstaat waarschuwt bovendien voor drukte op de weg en bij parkeerplaatsen aan het strand. Het agentschap vraagt mensen onder meer niet naar Hoek van Holland te gaan, omdat daar geen parkeermogelijkheden meer zijn.

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie ⚠ | Inmiddels zijn de parkeerplaatsen op de stranden van Hoek van Holland vol. Er wordt opgeroepen om niet naar het strand te gaan. https://t.co/cKXTyKhLPm

Elders in het land is het eveneens druk. Zo werden even na 11.00 uur geen nieuwe bezoekers meer toegelaten tot recreatieplas de Galderse Meren, nabij Breda, omdat daar de maximale capaciteit is bereikt. De gemeente heeft alle toegangswegen tot de plas afgesloten. Ook werd binnen de bebouwde kom van de grensplaats Hazeldonk een wegversperring opgeworpen, om zo het verkeer vanuit België te stutten.

De wegen naar de stranden stromen vol. Foto Holandse Hoogte/Novum

Correctie (31 juli 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond abusievelijk vermeld dat Hoek van Holland in Zeeland ligt.

Boa's roepen op tot landelijke mondkapjesplicht

De Nederlandse BOA Bond vindt het „onnodig ingewikkeld” dat er nu alleen op sommige plekken een mondkapjesplicht geldt. De voorzitter van de bond, Ruud Kuin, zegt tegen BNR Nieuwsradio voorstander te zijn van een landelijke verplichting. Dat zou de handhaving voor de buitengewoon opsporingsambtenaren een stuk overzichtelijker maken, aldus Kuin.

Hij verwacht dat het huidige beleid „tot een hoop discussie en gedoe gaat leiden”, zegt hij tegen BNR. „We zien al langer dat bij massale overtredingen handhaven niet te doen is en je moet niet op willekeur handhaven”, aldus Kuin. „Het is typisch Nederlands dat we bedenken dat het per gebied anders moet. Waarom zou een winkelstraat in Maastricht anders zijn dan in Arnhem? Dit gaat veel gedoe geven.”

Het kabinet besloot afgelopen week geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren, maar burgemeesters wel de vrijheid te geven om lokaal gezichtsbedekking te verplichten. De gemeentes Amsterdam en Rotterdam maakten daarna bekend een mondkapjesplicht in te voeren op drukke plekken zoals markten. Eerder riepen de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam al op tot een landelijke mondkapjeslicht.

Ook Portugese economie fors gekrompen in tweede kwartaal

Het bruto binnenlands product van Portugal is in het tweede kwartaal van dit jaar met 14,1 procent gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat meldt het Portugese statistiekbureau INE vrijdag. In vergelijking met april, mei en juni vorig jaar liep de economische activiteit in het land zelfs met 16,5 procent terug.

Door het sluiten van de grenzen en de andere lockdownmaatregelen werd een groot deel van de Portugese samenleving in de maanden april en mei lamgelegd. Onder meer de consumptie van huishoudens en de export liepen in het tweede kwartaal sterk terug. Volgens de Portugese centrale bank zal de economie in het Zuid-Europese land dit jaar met 9,5 procent krimpen. De regering gaat uit van een economische achteruitgang van 6,9 procent.

Vietnam meldt eerste dode door Covid-19 terwijl virus om zich heen grijpt

In Vietnam is deze week - voor zover bekend - voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat hebben de staatsmedia vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het zou gaan om een man van 70 die positief was getest op het coronavirus in de centraal gelegen kuststad Da Nang aan de Zuid-Chinese Zee. Tot vandaag was Vietnam het enige land met een groot bevolkingsaantal waar nog niemand was overleden aan het coronavirus.

Zes andere Covid-19-patiënten verkeren in kritieke toestand. Allen hebben onderliggende ziekten. De Vietnamese autoriteiten maakten vrijdag bovendien melding van 45 nieuwe besmettingen met het coronavirus, de snelste dagelijkse stijging in het land tot nu toe.

In Da Nang grijpt het virus sinds vorige week weer om zich heen, nadat de stad zo'n honderd dagen coronavrij was. Vietnam was in eerste instantie zeer succesvol in de bestrijding van het virus en wist het aantal besmettingen laag te houden: volgens data van de Johns Hopkins University zijn er slechts 509 mensen positief getest. Dit is een opvallend laag cijfer, zeker als men in ogenschouw neemt dat het land grenst aan China waar het virus als eerste opdook.

Historische krimp economie eurozone in tweede kwartaal

De economie van de negentien landen in de eurozone is in het tweede kwartaal met 12,1 procent gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat blijkt vrijdag uit seizoensgecorrigeerde cijfers van statistiekbureau Eurostat. Volgens Eurostat gaat het om de scherpste daling sinds het begin van de metingen in 1995. In het eerste kwartaal van 2020 was het bbp van de eurozone nog met 3,6 procent gekrompen.

Eerder op vrijdag maakten diverse statistiekinstituten van landen binnen de eurozone hun kwartaalcijfers bekend. Daaruit bleek onder meer dat de Spaanse economie in het tweede kwartaal zeer hard geraakt is als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Het Spaanse bruto binnenlands product nam in de maanden april, mei en juni met 18,5 procent af ten opzichte van het eerste kwartaal.

Het Franse bbp liep in het tweede kwartaal met bijna 14 procent terug; de Italiaanse economie kromp met ruim 12 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Onder meer de toerismesector is binnen Europa bijna volledig stil komen te liggen in de maanden april, mei en juni. Dat kwam doordat veel landsgrenzen gesloten waren om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De economie van de Europese Unie als geheel (27 landen) kromp in het tweede kwartaal net iets minder hard, met 11,9 procent. Europese regeringsleiders kwamen vorige week tot een akkoord over de steunmaatregelen op Europees niveau. Het herstelfonds van 750 miljard euro, dat door gemeenschappelijke leningen wordt ondersteund, moet de grootste financiële klappen voor landen opvangen. De Europese Unie verwacht dat de totale economie van landen binnen de eurozone in totaal met 8,7 procent krimpt dit jaar en voorziet een herstel van ruim 6 procent in 2021.

Een toerist op een leeg strand op Ibiza. Foto Jaime Reina/AFP

Nepal heropent Himalayagebergte met Mount Everest voor bergbeklimmers

Nepal heropent het Himalayagebergte om het toerisme in het land te stimuleren ondanks het oplopende aantal coronabesmettingen. Dat hebben de Nepalese autoriteiten donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het gebergte huist acht van de veertien hoogste bergen ter wereld, waaronder de hoogste ter wereld: de Mount Everest.

Klimmers op de Mount Everest. Foto Mark Fisher/National Geographic Society

Het land sloot de toegang tot de bergketen in maart om de verspreiding van het coronavirus de kop in te drukken. In de maanden die volgden liep het miljoenen euro's aan inkomsten mis omdat de tochten naar de top van de Mount Everest niet konden doorgaan. Gewoonlijk wagen honderden toeristen zich in het lenteseizoen aan de bergtocht, met werkverschaffing voor duizenden gidsen en dragers.

Hoewel er momenteel geen internationale vluchten naar Nepal gaan, willen de autoriteiten in de herfst wel toeristen ontvangen. Het klimseizoen loopt in het najaar van september tot en met november. Volgens de officiële cijfers zijn in Nepal 52 mensen overleden aan Covid-19 en raakten 19.547 mensen besmet.

Italiaanse economie krimpt met 12,4 procent iets minder dan voorspeld

De economie van Italië is in het tweede kwartaal van 2020 met 12,4 procent gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft het Italiaanse nationale statistiekbureau Istat vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. De krimp van het bruto binnenlands product is minder sterk dan werd gevreesd: economen voorspelden eerder een achteruitgang van 15,5 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp het bbp van Italië nog met 5,4 procent. Het gaat om voorlopige cijfers, die vanwege de coronacrisis meer kunnen afwijken dan normaal. Volgend jaar worden de definitieve cijfers bekend. Dit jaar krimpt de Italiaanse economie naar verwachting met ruim 9 procent.

Een dag eerder maakte het statistiekbureau bekend dat de werkloosheid in Italië is gegroeid. In juni liep de werkeloosheid op tot 8,8 procent van de beroepsbevolking, een stijging van 0,6 procentpunt. Onder jongeren was een stijging van 1,9 procentpunt te zien. 27,6 procent van hen zit momenteel zonder een baan.

Italië is het zwaarst getroffen land binnen Europa door de coronacrisis. Het land registreerde de eerste besmettingen binnen de EU, waarna een grote uitbraak volgde. Italië was daarmee ook het eerste land dat een strenge lockdown invoerde, waarmee al het niet-essentiële economische verkeer stil kwam te liggen. Hoewel het land ook als een van de eersten binnen Europa het virus weer onder controle had, en de beperkingen versoepelde, is de economische schade groot.

Voor corona al crisis
Al voor de coronacrisis stond de Italiaanse economie er slecht voor en door de uitbraak van het coronavirus werd gevreesd dat het land de eurozone zou kunnen meesleuren in een nieuwe eurocrisis. De Italiaanse staatsschuld loopt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar op tot 155 procent van het bbp, waarmee de vraag ontstond of het land die schuld wel op eigen kracht zou kunnen terugbetalen.

Deze vrijdag werden ook de kwartaalcijfers van Frankrijk en Spanje bekend. De Spaanse economische krimp is met 18,5 procent sterker dan verwacht en Frankrijk zag het bbp met 13,8 procent krimpen, een kleinere terugval dan verwacht werd. Donderdag werd bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met ruim 10 procent is gekrompen.

Om de klappen van de coronacrisis op te vangen heeft de Europese Commissie afgelopen maand afspraken gemaakt over een Europees herstelfonds ter waarde van 750 miljard euro. Dat geld gaat de Commissie lenen op de kapitaalmarkt om voor een deel uit te keren als subsidie en voor een deel als leningen. Vooral de zwaarst getroffen landen zoals Italië en Spanje krijgen geld uit het herstelfonds. Het Europees Parlement moet nog instemmen met het plan.

Lees ook: EU zet met akkoord over herstelfonds historische stap

Extra coronamaatregelen voor 4 miljoen inwoners Manchester en omgeving

In de omgeving van de Britse stad Manchester zijn de coronamaatregelen vrijdag aangescherpt vanwege een toename van het aantal besmettingen met het virus. Dat heeft de regering donderdagavond bekendgemaakt. In het gebied waar de verscherping geldt, in het noorden van Engeland, wonen ongeveer vier miljoen mensen.

Bezoekers en inwoners van Manchester en omgeving mogen niet langer met mensen uit andere huishoudens bijeenkomen. Dit verbod geldt ook voor bezoeken op privéterrein, zoals het eigen huis of de tuin. Hoewel inwoners van Manchester nog wel de stad uit mogen reizen, gelden de maatregelen om sociaal contact te beperken voor hen ook buiten het getroffen gebied.

Winkels, kroegen, restaurants, gebedshuizen en andere publieke en niet-openbare ruimtes blijven voorlopig open, maar deze plekken mogen alleen nog met leden uit het eigen huishouden bezocht worden. Bezoeken aan verzorgingstehuizen mogen alleen nog onder „uitzonderlijke omstandigheden”. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete van honderd pond (110,52 euro). Er is geen einddatum afgekondigd voor de verscherpte maatregelen. De autoriteiten zullen de beslissing over een week evalueren.

„Het probleem met dit virus is dat het floreert op het sociale contact dat het leven waardevol maakt”, zei minister van Gezondheidszorg Matt Hancock in een interview met Sky News. „Ik begrijp de menselijke impact van deze beslissing, maar helaas is dit hoe het virus zich verspreidt.”

Het Verenigd Koninkrijk zag in de afgelopen dagen een toename in het aantal besmettingen. Donderdag meldde het land 846 nieuwe bevestigde besmettingen, de grootste toename sinds eind juni.

Een inwoner van Rochdale, in het graafschap Manchester. Foto Oli Scarff/AFP

Spaanse economie krimpt met 18,5 procent nog sterker dan verwacht

De Spaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 18,5 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van INE, het instituut voor de statistiek dat de economische activiteit in het Zuid-Europese land staaft. De economische terugloop is groter dan verwacht; analisten gingen eerder uit van een krimp van 16,6 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp het Spaanse bruto binnenlands product ook al met 5,2 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2019. Volgens persbureau Reuters betekenen de huidige cijfers de steilste economische daling ooit in Spanje. De Spaanse overheid gaat voor dit jaar uit van een totale economische krimp van 9,2 procent. Volgend jaar moet de economie dan weer met 6,8 procent aantrekken. Tot het eerste kwartaal van 2020 was de Spaanse economie 24 kwartalen achter elkaar gegroeid, waarmee een deel van de achteruitgang als gevolg van de financiële crisis van 2008 was goedgemaakt.

In april werden alle niet-essentiële activiteiten voor twee weken stilgelegd in Spanje vanwege de coronauitbraak. Minister van Economie Nadia Calviño zegt tegen persbureau AFP dat een daling van 25 procent van het bbp is voorkomen door steunmaatregelen van de regering. Onder meer verlenging van arbeidstijdverkorting en steun voor zelfstandigen hebben er volgens haar voor gezorgd dat de economie niet nog harder is gekrompen. Desondanks steeg het werkloosheidscijfer eind juni naar boven de 15 procent.

Onder meer de toerismesector is in de afgelopen maanden grotendeels stil komen te liggen. Die sector is goed voor ruim 12 procent van de Spaanse economie. Het percentage diensten in de sector handel, transport en horeca nam volgens INE met 40 procent af. De consumptie van huishoudens liep ten opzichte van het vorige kwartaal met bijna 21 procent terug.

Spanje is een van de landen in Europa die het hardst zijn getroffen door het coronavirus. Van meer dan 28.000 mensen is bekend dat zij in de afgelopen maanden zijn bezweken aan Covid-19. Meer dan 285.000 mensen zijn besmet (geweest) met het virus.

Twitter avatar es_INE INE España CNTR. Avance Trimestre 2/2020
La contribución de la demanda nacional al crecimiento interanual del #PIB ha sido de -19,2 puntos y la aportación de la demanda externa ha sido -2,9 puntos
#INE
Nota prensa: https://t.co/6jBNccCiYS
Más resultados: https://t.co/vWvQIJ1vju #INE https://t.co/Bw2entkMiV

Franse economie in tweede kwartaal met 13,8 procent gekrompen

De economie van Frankrijk is in het tweede kwartaal van 2020 met 13,8 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. De krimp is een direct gevolg van de coronacrisis. Dat meldt het Franse nationale statistiekbureau Insee vrijdag op basis van voorlopige cijfers. Het is het derde opeenvolgende kwartaal dat de Franse economie krimpt. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp het bruto binnenlands product met 5,9 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor en in het laatste kwartaal van 2019 met 0,1 procent.

De Franse krant Les Échos noemt de krimp „ongekend” en schrijft dat Frankrijk wegzinkt „in een van de diepste recessies sinds de naoorlogse periode”. De enige troost is dat de cijfers minder dramatisch zijn dan verwacht werd. Half juni voorspelde Insee een krimp van zo'n 17 procent voor het tweede kwartaal van 2020. Insee benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers die mogelijk meer dan gewoonlijk zullen worden herzien in toekomstige publicaties.

De consumptie van huishoudens daalde in het tweede kwartaal met 11 procent. Ook de bruto investeringen in vaste activa daalden sterk met 17,8 procent en de overheidsconsumptie nam met 8 procent af. De uitvoer daalde sterker (met 25,5 procent) dan de invoer (met 17,3 procent).

Donderdag maakten ook Duitsland en de Verenigde Staten hun voorlopige economische cijfers over het tweede kwartaal bekend. De Duitse economie is in het tweede kwartaal met ruim 10 procent gekrompen - de grootste daling sinds de jaren zeventig. De economie van de VS - die een andere rekenmethode gebruiken - kromp omgerekend met 9,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Een vrouw doet boodschappen in een supermarkt in Brétigny-sur-Orge. Foto Benoit Tessier/Reuters

Artsen registreerden in maart en april zeker 6.331 doden door corona

In maart en april zijn zeker 6.331 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, veel meer dan tot nu toe gemeld. Daarnaast hadden artsen bij 1.956 mensen op basis van hun ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van onderzoek naar de doodsoorzaakverklaringen van artsen.

Het is de meest precieze inschatting van het aantal coronadoden in die maanden tot nu toe. Opgeteld gaat het om 8.300 mensen die zeker of vermoedelijk zijn overleden aan Covid-19. Dat zijn ruim drieduizend mensen meer dan tot nu toe was gemeld. Het RIVM registreerde alleen coronadoden als zij ook op de ziekte waren getest. Het CBS deed de huidige inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van alle doodsoorzaakverklaringen van artsen. Nog niet alle verklaringen zijn door het CBS ontvangen. Volgend jaar verschijnen de definitieve cijfers.

Het statistiekbureau bestudeerde de periode van 2 maart tot en met 26 april om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn 4.890 mensen geregistreerd die in deze periode zijn overleden aan corona. Het CBS telt 5995 mensen die volgens artsen in diezelfde periode zeker aan corona zijn overleden en nog eens 1.891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Woensdag maakte het CBS op basis van onderzoek naar oversterfte al bekend dat het aantal coronadoden in Nederland tussen de anderhalf en twee keer zo hoog is als het officiële cijfer van het RIVM doet blijken. Het RIVM had eerder al wel genoemd dat er sprake was van onderrapportage, maar het was nog niet bekend hoe groot het verschil precies was.

Recordstijging verkoop detailhandel: 10 procent meer omzet in juni

De detailhandel heeft in juni 9,8 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de nieuwste omzetcijfers. Het is de grootste groei sinds het CBS deze cijfers in 2005 publiceert. Omdat op sommige dagen traditioneel meer wordt verkocht dan andere dagen, corrigeert het CBS in deze berekeningen voor zogeheten koopdagen.

Vooral de online omzet groeide flink. Winkels met een webwinkel als hoofd- of nevenactiviteit zagen de omzet bij elkaar met 45,1 procent procent groeien ten opzichte van vorig jaar. Alleen in april en mei van dit jaar zagen webwinkels een sterkere groei. Door de coronacrisis en de sluiting van veel fysieke winkels kochten consumenten toenemend producten op het internet.

Daarnaast zagen winkels in sectoren die geen voedsel verkopen de grootste stijgingen in omzet. Bijvoorbeeld de meubelverkoop (25,2 procent), doe-het-zelf-winkels (24,1 procent) en elektronicawinkels (21,7 procent).

Winkels die wel voedingsmiddelen verkopen, zoals supermarkten en speciaalzaken, zagen hun omzet ten opzichte van vorig jaar nog steeds stijgen (6,5 procent), hoewel iets minder dan in mei en april dit jaar. In die maanden zorgden hamstergedrag en het sluiten van de horeca voor grotere verkopen door supermarkten.

Trudeau ontkent belangenverstrengeling bij toekenning overheidscontract coronahulp

De Canadese premier Justin Trudeau heeft donderdag ontkend dat hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat een liefdadigheidsorganisatie met banden met zijn familie dit voorjaar een groot overheidscontract kreeg toegewezen om studenten te helpen die zijn getroffen door de coronacrisis. Dat melden Canadese media.

Trudeau getuigde tegenover een parlementscommissie in de Canadese hoofdstad Ottawa over de controverse, een groeiend schandaal dat hem en zijn regering sinds enkele weken achtervolgt. De ethische kwestie heeft zijn regering geschaad in opiniepeilingen, na een maandenlange hoge populariteit door de aanpak van het coronavirus.

De organisatie, WE Charity Canada, kreeg dit voorjaar een contract toegewezen om 500 tot 900 miljoen Canadese dollar (313 tot 563 miljoen euro) toe te kennen aan studenten die door de pandemie moeite hebben om werk te vinden. Zij konden maximaal 5.000 dollar verdienen met vrijwilligerswerk.

Korte tijd later bleek dat de moeder, broer en vrouw van Trudeau betaald werk voor de groep hebben gedaan, ter waarde van samen 300.000 Canadese dollar (188.000 euro). Vooral Margaret Trudeau, de moeder van de premier en ex-vrouw van oud-premier Pierre Trudeau, heeft geld verdiend met betaalde toespraken voor de organisatie. Volgens critici is er sprake van belangenverstrengeling.

Onder druk werd het contract begin deze maand verbroken. Trudeau heeft zijn excuses aangeboden, en gezegd dat hij zich afzijdig had moeten houden van besluiten over het programma. Tijdens zijn getuigenis zei hij echter dat „WE Charity geen voorkeursbehandeling heeft gekregen - niet van mij of van iemand anders.” De ethisch toezichthouder doet onderzoek naar de kwestie. Het is de derde keer sinds Trudeau in 2015 premier werd, dat hij een ethisch onderzoek ondergaat.

De Canadese premier Justin Trudeau komt donderdag aan bij zijn kantoor in Ottawa, voordat hij een getuigenis aflegt over de omstreden toekenning van een lucratief overheidscontract aan een organisatie met banden met zijn familie. Foto Dave Chan / AFP

Apple boekt sterke omzetgroei door coronavirus

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft in het derde kwartaal zijn omzet met 11 procent zien stijgen tot bijna 60 miljard dollar. Ondanks sluitingen van winkels door de pandemie van het coronavirus, profiteerde Apple van groeiende vraag naar zijn producten door consumenten die thuis werken en studeren. Dat heeft het bedrijf uit Californië donderdag verklaard bij de presentatie van kwartaalcijfers, meldt Reuters.

De omzet van 59,7 miljard dollar (ongeveer 50,2 miljard euro) was ver boven de verwachting van analisten, die een omzet van 52,3 miljard dollar hadden verwacht. Apple rapporteerde groei in al zijn segmenten en alle regio's. De verkoop van iPhones viel, met 26,4 miljard dollar, 4 miljard dollar hoger uit dan verwacht. Maar ook andere producten, zoals iPads en iMacs, gingen er op vooruit. Ongeveer 60 procent van de omzet van Apple is afkomstig van de internationale markt, buiten de Verenigde Staten.

Het aandeel van Apple steeg ongeveer 6 procent na de bekendmaking van de kwartaalcijfers, tot meer dan 400 dollar. Het bedrijf kondigde aan het aandeel in vieren te willen splitsen. Financieel directeur Luca Maestri liet weten dat de productie van nieuwe modellen van de iPhone met enkele weken is vertraagd door vertragingen in de productieketen.

Ook andere Amerikaanse technologiereuzen Google, Facebook en Amazon rapporteerden donderdag gunstige cijfers, ondanks een forse krimp van de Amerikaanse economie als geheel in het tweede kwartaal.

Enorme daling luchtvaartpassagiers door coronacrisis

De restricties die wereldwijd werden opgelegd voor de luchtvaart zijn nog altijd terug te zien in de aantallen reizigers op de luchthavens in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vlogen er in juni ruim een half miljoen passagiers van en naar de vijf grote luchthavens in Nederland. Dat is een lichte stijging ten opzichte van april en mei, maar 93 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder, toen 7,5 miljoen passagiers de luchthavens aandeden.

70 procent van de ruim 880.000 passagiers die in april, mei en juni 2020 naar een bestemming in het buitenland vlogen, reisde naar een Europese bestemming. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 is dat een daling van 96,2 procent. Toen vlogen 16,2 miljoen mensen naar een ander Europees land.

Instroom asielzoekers door coronacrisis op laagste niveau sinds 2013

Door de coronacrisis is het aantal asielzoekers en nareizigers dat zich in Nederland meldt met ongeveer driekwart gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De instroom ligt op het laagste niveau sinds 2013, toen het CBS het cijfer begon bij te houden.

Het CBS schrijft de daling toe aan de „internationale en nationale maatregelen” rondom de coronacrisis. Vanaf maart kwam het internationale vlieg- en treinverkeer grotendeels stil te liggen en gingen meerdere Europese binnengrenzen dicht. In veel landen golden bovendien strenge lockdowns. In Nederland legde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tot begin mei de asielprocedure stil.

Van april tot en met juni kreeg de IND 1.265 asielverzoeken binnen, 72 procent minder dan een kwartaal eerder en 76 procent minder dan dezelfde periode in 2019. Drie op de tien aanvragen kwamen van Syriërs. In het tweede kwartaal kwamen 260 nareizigers naar Nederland, achthonderd minder dan in de eerste drie maanden van het jaar.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC vrijdag het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van donderdag:

  • Ruim 800.000 mensen in Nederland moeten meer dan een half uur met de auto rijden om een coronatestlocatie van een GGD te bereiken, bleek uit een analyse van alle testlocaties door NRC.
  • In Amsterdam en Rotterdam gaat vanaf woensdag op drukke plekken een mondkapjesplicht gelden. De plicht zal onder meer van kracht zijn op de Wallen, in de Kalverstraat, op de Coolsingel en op de Lijnbaan.
  • Bij het RIVM werden in 24 uur 343 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus gemeld. De stijging was de grootste dagelijkse stijging van het aantal gemelde gevallen sinds begin mei. Hij was ook aanzienlijk hoger dan de ruim tweehonderd gevallen die er de afgelopen dagen steeds bij kwamen.
  • Vanuit de Verenigde Staten en Duitsland kwamen dieprode economische kwartaalcijfers. De Amerikaanse economie kromp in vergelijking met een kwartaal eerder met 9,5 procent, de Duitse met 10 procent.
  • KLM heeft in het tweede kwartaal zware gevolgen ondervonden van de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij leed een verlies van 493 miljoen euro. De omzet liep met 75 procent terug.

 

Lees hier het blog van donderdag terug