Laatste ontwikkelingen Covid-19

Amazon boekt winststijging van 40 procent door toename thuiswinkelen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 30 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Instroom asielzoekers door coronacrisis op laagste niveau sinds 2013

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Ruim 800.000 mensen in Nederland moeten meer dan een half uur met de auto rijden om een coronatestlocatie van een GGD te bereiken, bleek uit een analyse van alle testlocaties door NRC.
 • In Amsterdam en Rotterdam gaat vanaf woensdag op drukke plekken een mondkapjesplicht gelden. De plicht zal onder meer van kracht zijn op de Wallen, in de Kalverstraat, op de Coolsingel en op de Lijnbaan.
 • Bij het RIVM werden in 24 uur 343 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus gemeld. De stijging was de grootste dagelijkse stijging van het aantal gemelde gevallen sinds begin mei. Hij was ook aanzienlijk hoger dan de ruim tweehonderd gevallen die er de afgelopen dagen steeds bij kwamen.
 • Vanuit de Verenigde Staten en Duitsland kwamen dieprode economische kwartaalcijfers. De Amerikaanse economie kromp in vergelijking met een kwartaal eerder met 9,5 procent, de Duitse met 10 procent.
 • KLM heeft in het tweede kwartaal zware gevolgen ondervonden van de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij leed een verlies van 493 miljoen euro. De omzet liep met 75 procent terug.

Amazon boekt winststijging van 40 procent door toename thuiswinkelen

Veel mensen zijn door de wereldwijde coronacrisis gedwongen vanuit huis te shoppen en dat is terug te zien in de kwartaalcijfers die webwinkelplatform Amazon vandaag publiceerde. In het tweede kwartaal van 2020 werd een omzet van 89 miljard dollar (75 miljard euro) binnengehaald, een stijging van 40 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019. Dat melden internationale persbureaus.

Onder de streep bleef er een nettowinst van 5,2 miljard dollar over, de hoogste winst uit de bedrijfsgeschiedenis en een verdubbeling van de nettowinst in het tweede kwartaal vorig jaar. In een verklaring zegt Amazon-baas Jeff Bezos dat er sprake is van een „hoogst ongebruikelijk kwartaal”.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, publiceerde donderdag ook de kwartaalcijfers. De omzet daalde met twee procent naar 38,3 miljard dollar. Nog nooit eerder in de geschiedenis van het bedrijf liepen de inkomsten terug. Analisten hadden slechtere resultaten voorspeld vanwege teruglopende advertentie-inkomsten. Veel bedrijven besparen vanwege de coronacrisis op hun reclame-uitgaven.

Lees ook: Animo voor advertentieboycot tegen Facebook neemt af

Facebook zag de inkomsten uit advertenties juist toenemen. Ook het aantal gebruikers steeg in het tweede kwartaal van 2020, wat wordt toegeschreven aan de vele lockdowns wereldwijd. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 stegen de inkomsten uit advertenties met 10 procent en waren er 12 procent meer maandelijkse en dagelijkse actieve gebruikers.

Het socialemediabedrijf behaalde een omzet van 18,3 miljard dollar en noteerde een nettowinst van 5,2 miljard dollar. Het betekent een verdubbeling van de nettowinst uit het tweede kwartaal van 2019, ondanks de boycots van grote bedrijven op het platform.

Een Frans Amazon-distributiecentrum. Foto Pascal Rossignol/Reuters

F1-coureur Sergio Pérez positief getest op Covid-19

Formule 1-coureur Sergio Pérez is positief getest op het coronavirus. De Mexicaan zit in zelfisolatie en zal zondag niet meedoen aan de Grand Prix van Groot-Brittannië, melden zijn team Racing Point en de Formule 1-organisatie donderdag. Pérez is de eerste F1-rijder die Covid-19 heeft opgelopen.

Eerder op donderdag werd al duidelijk dat Pérez in quarantaine zit. Hij had een coronatest ondergaan, waarvan de uitslag volgens zijn renstal „onduidelijk” was. Later op de dag onderging hij een tweede test. Daaruit bleek dat de 30-jarige coureur het virus heeft. Volgens Racing Point maakt Pérez het goed.

Lees meer over de auto van Pérez: Slim, of vals spel? Rel om de razendknappe replica van een raceauto in de Formule 1

In maart werd de geplande openingsrace van het F1-seizoen in Australië op het laatste moment geannuleerd, omdat er bij teampersoneel coronabesmettingen waren vastgesteld. Begin deze maand ging het seizoen alsnog van start, aan de hand van een streng coronaprotocol. Alle aanwezigen bij de races moeten verplicht elke vijf dagen een coronatest ondergaan. Tot nu toe zijn er uit een kleine twintigduizend tests drie positieve gevallen gekomen, inclusief Pérez.

Racing Point zegt van plan te zijn zondag met de gebruikelijke twee auto's aan de start te verschijnen. Dat betekent dat het team op zoek moet naar een vervanger. De reserverijders van het team zijn de Mexicaan Esteban Gutiérrez en de Belg Stoffel Vandoorne. Omdat die laatste binnenkort elders raceverplichtingen heeft, lijkt Gutiérrez de voornaamste kandidaat om de plek van zijn landgenoot in te nemen. Een beslissing zal „te zijner tijd” worden genomen, aldus Racing Point.

Sergio Pérez afgelopen maart in Australië, waar het F1-seizoen had moeten beginnen. Foto Tracey Nearmy/Reuters

Hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds versoepeling lockdown in Spanje

 • Het aantal coronabesmettingen in Spanje is binnen één dag gestegen met 1.229 naar ruim 285.000. Het gaat om de hoogste stijging sinds het land eind juni coronamaatregelen versoepelde. Volgens de regering is geen sprake van een tweede golf.
 • Het Verenigd Koninkrijk gaat volgens de BBC donderdag een quarantaineplicht invoeren voor reizigers uit Luxemburg. Wie in dat land is geweest, moet zichzelf na aankomst op Britse bodem twee weken thuis isoleren. Eenzelfde maatregel geldt al voor Spanje. In Luxemburg werden op donderdag 83 nieuwe gevallen van het coronavirus geconstateerd. Volgens de Luxemburgse gezondheidsautoriteiten ligt de reproductiesnelheid van het virus nu op 1, terwijl deze enkele dagen geleden op 0,92 lag.
 • Voor het eerst sinds mei is het weekgemiddelde in Frankrijk boven de duizend nieuwe besmettingen gestegen. Op donderdag kwamen er 1.377 nieuwe gevallen bij, en werden er 21 coronaclusters gemeld. Ook in Frankrijk is volgens de regering geen sprake van een tweede golf. De Franse premier Jean Castex zei dat mensen zich aan de coronamaatregelen moeten houden, omdat een totale sluiting van het land „catastrofaal” zou zijn voor de economie.
 • Ook in Ierland is sprake van een „zich snel ontwikkelende situatie” wat de verspreiding van het coronavirus betreft, schrijft The Irish Times. De 85 nieuwe gevallen die gemeld werden op donderdag zorgden voor de grootste stijging in nieuwe besmettingen sinds eind mei. Sinds het begin van de uitbraak werden in Ierland meer dan 26.000 besmettingen geregistreerd en 1.763 sterfgevallen.

Testlocaties corona vaak ver weg

Ruim 800.000 mensen in Nederland moeten meer dan een half uur met de auto rijden om een coronatestlocatie van een GGD te bereiken. Vooral veel inwoners van Groningen en West-Brabant moeten grote afstanden afleggen om zich te kunnen laten testen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Lees ook: Lees hier het hele bericht: Testlocaties corona zijn vaak een flink eind rijden

Pride-demonstratie Museumplein gaat toch niet door

De demonstratie op het Amsterdamse Museumplein die aanstaand weekend zou plaatsvinden in het kader van Pride, gaat niet door. Dat heeft de organisatie achter het evenement donderdag bekendgemaakt aan persbureau ANP. Er wordt gevreesd voor grote drukte. „We willen niet onnodig voor problemen zorgen”, zegt een woordvoerder tegen het persbureau.

De manifestatie was bedoeld als oproep aan het kabinet om meer te doen tegen geweld tegen de lhbti-gemeenschap. Eerder kreeg de organisatie al geen toestemming om een mars te organiseren. Daarop werd het hele protest naar het Museumplein verplaatst. Aan de gemeente werd toen beloofd dat alle aanwezigen mondkapjes zouden dragen en dat iedereen verplicht zou worden genoeg afstand te houden.

Amerikaanse politicus Herman Cain overleden door coronavirus

Herman Cain, die in 2012 probeerde de Republikeinse kandidaat bij de presidentsverkiezingen te worden, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De 74-jarige Republikein lag sinds enkele weken in het ziekenhuis. Cain was vorige maand aanwezig bij een rally van president Donald Trump in Tulsa, Oklahoma. Hoewel meerdere aanwezige campagnemedewerkers later positief testten, is het niet bekend of hij daar besmet is geraakt.

Cain was korte tijd favoriet voor de nominatie voor de Republikeinse Partij bij de verkiezingen van 2012, mede dankzij grootse plannen voor belastinghervormingen. Hij zag zijn voorsprong later verdampen na een reeks beschuldigingen van seksuele intimidaties. Daarnaast blunderde Cain opzichtig in interviews, met name over buitenlandpolitiek. Hij stelde dat de Taliban in Libië zat en vroeg zich openlijk af of toenmalig president Barack Obama nou wel of niet het regime van de Libisch ex-leider Gaddafi steunde.

Uiteindelijk zou Mitt Romney in 2012 de kandidaat voor de Republikeinen worden. Romney verloor de verkiezingen vervolgens van Obama. Cain was vorig jaar nog een van de kandidaten om de Amerikaanse centrale bank te gaan leiden, maar trok zich terug. In een reactie schrijft het Witte Huis dat Cain, die voor zijn politieke loopbaan directeur was van een pizzaketen, „de American Dream belichaamde en het allerbeste van de Amerikaanse geest vertegenwoordigde”.

Herman Cain bij een toespraak in 2011. Foto Sean Gardner / Reuters

Ollongren in quarantaine na bezoek Zweden

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) zit twee weken in thuisquarantaine omdat ze in Zweden is geweest. Voor het Scandinavische land geldt momenteel een oranje reisadvies. Dat betekent dat Nederlanders die uit Zweden terugkeren, het dringende advies krijgen veertien dagen in quarantaine te gaan. De 53-jarige minister zal zich aan dat advies houden, schrijft persbureau ANP.

De bewindsvrouw was in Zweden op familiebezoek, laat een woordvoerder aan ANP weten. Ollongren heeft naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit. Wanneer ze is teruggekeerd, is onduidelijk. In Zweden zijn ruim 23.000 besmettingen vastgesteld. Het virus heeft daar aan ongeveer 2.400 mensen het leven gekost.

Geen mondkapjesplicht in Den Haag, wel horecamaatregelen in Groningen

In Den Haag wordt vooralsnog geen mondkapjesplicht ingesteld. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, Jan van Zanen, donderdag laten weten. Zo'n aanvullende maatregel is voor nu „niet aan de orde”, zegt hij.

Het aantal besmettingen in de regio Haaglanden neemt sinds kort licht toe, aldus de veiligheidsregio. Van Zanen roept inwoners daarom op de anderhalvemeterregel te blijven naleven. „We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het blijft belangrijk om te allen tijde aan de maatregelen te voldoen om een tweede golf van het coronavirus te voorkomen.”

Van Zanen hamert bij ondernemers bovendien erop dat zij het voor bezoekers van bijvoorbeeld cafés en winkels mogelijk moeten maken om voldoende afstand te houden. Nu nog staan tafeltjes te vaak te dicht bij elkaar, of is het te druk in winkels, concludeert hij. Verder volgen de komende weken extra campagnes voor bewustwording van het virus, wordt 'crowd management' toegepast op drukke plekken en wordt overlegd met de studentenverenigingen over het begin van het nieuwe collegejaar.

Gisteren kwam de Veiligheidsberaad bijeen om te overleggen over lokale maatregelen. De Veiligheidsregio Groningen liet vanavond, naast Rotterdam en Amsterdam, weten extra maatregelen in te voeren. Het gaat niet om een mondkapjesplicht, maar om regels die aan de horeca worden opgelegd. Groningse cafés aan de Diepenring in het centrum mogen op vrijdag- en zaterdagnacht na 01.30 uur geen nieuwe bezoekers meer binnenlaten. Eetgelegenheden en nachtwinkels moeten op dat tijdstip sluiten, evenals terrassen.

Volgende week mondkapjesplicht op drukke plekken Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam en Rotterdam gaat vanaf woensdag op drukke plekken een mondkapjesplicht gelden. Dat hebben de plaatselijke veiligheidsregio's donderdag bekendgemaakt.

De gemeente Amsterdam laat weten dat de mondkapjesplicht van toepassing zal zijn in het Wallengebied in de binnenstad, in de winkelstraten Kalverstraat en Nieuwendijk en op de markten op Plein '40-'45 en de Albert Cuypstraat. „Het gaat om gebieden waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende uitwerking hebben gehad of leiden tot ongewenste economische effecten”, aldus Amsterdam.

Voor Rotterdam geldt de mondkapjesplicht in de winkelgebieden in het centrum van Rotterdam (waaronder de Lijnbaan, de Meent, het Nieuwe Binnenwegplein en de Coolsingel), de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte en in de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. In de Maasstad is de verplichting van 06.00 tot 22.00 uur van kracht.

De mondkapjesplicht geldt in beide steden alleen voor mensen van dertien jaar en ouder. In de horeca en musea hoeven mensen in Amsterdam en Rotterdam geen mondkapje te dragen. „Het betreft enkel de eerdergenoemde gebieden waar drukte minder te reguleren is”, aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast wijzen de gemeentes erop dat de anderhalvemeterregel blijft gelden.

Voetgangers op het Damrak in Amsterdam. Foto Koen van Weel / ANP

Laagste aantal coronapatiënten op ic's sinds maart

Op de Nederlandse intensivecareafdelingen liggen momenteel nog veertien coronapatiënten. Dat blijkt uit donderdag vrijgegeven cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Volgens persbureau ANP gaat het om het laagste aantal sinds maart. Woensdag werden nog zeventien patiënten op de IC's opgenomen.

Het aantal Covid-19-opnames op de gewone afdelingen nam afgelopen etmaal met drie toe tot 66. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is positief: „Het aantal Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft heel stabiel zonder regionale bijzonderheden.”

Grootste dagelijkse stijging besmettingen sinds mei

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 343 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat blijkt uit het dataportaal op de RIVM-website. De stijging is de grootste dagelijkse stijging van het aantal gemelde gevallen sinds begin mei. Het is ook aanzienlijk hoger dan de ruim tweehonderd gevallen die er de afgelopen dagen steeds bij kwamen.

Vooral in Rotterdam en Amsterdam blijft het aantal infecties snel stijgen: beide steden gaven het afgelopen etmaal respectievelijk 76 en 68 nieuwe gevallen door. Overigens gaat de vergelijking met mei niet helemaal op. Toen werd veel minder getest en dus werden meer gevallen gemist. Pas sinds 1 juni kunnen alle Nederlanders met Covid-19-klachten zich laten testen bij de GGD.

Toch is de afgelopen weken een duidelijke stijging van het aantal besmettingen te zien. Vorige week werden ruim 1.300 nieuwe gevallen gemeld, tegenover 987 en 534 in de twee weken daarvoor.

Economie Verenigde Staten kromp in tweede kwartaal met 32,9 procent

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal met ruim 32,9 procent gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt het het Bureau of Economic Analysis van het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag. In het eerste kwartaal kromp het bruto binnenlands product nog met 5 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Het is de grootste krimp van de Amerikaanse economie sinds de jaren veertig. Analisten hadden al dergelijke cijfers verwacht, er werd zelfs uitgegaan van een krimp van bijna 35 procent. De consumentenbestedingen daalden met 34,6 procent en bedrijfsinvesteringen met 27 procent. Het aantal wekelijkse werkloosheidsaanvragen steeg naar 1,43 miljoen.

De krimp wordt veroorzaakt doordat staten in het hele land lockdowns oplegden om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Inmiddels zijn in veel staten de restricties weer versoepeld. Economen verwachten dan ook dan de economie zich in het derde kwartaal, dat op 1 juli begon, weer gedeeltelijk zal herstellen.

Het gaat om voorlopige cijfers, benadrukt het bureau van het ministerie. Hoewel de economie sinds mei weer wat aantrekt, lijkt een opleving van het coronavirus sinds half juni het herstel van de economie in sommige staten te vertragen. De Amerikaanse regering heeft al een steunpakket van ruim 2.000 miljard dollar in de economie gepompt. De huidige cijfers zouden het Witte huis onder druk kunnen zetten om met een tweede steunpakket te komen.

Eerder op donderdag werden ook de Duitse kwartaalcijfers bekend, waaruit blijkt dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met ruim 10 procent is gekrompen - de grootste daling sinds de jaren 70. Al voor de coronacrisis had de grootste economie in de eurozone het moeilijk.

Uitverkoop in Brooklyn, een stadsdeel van New York. Foto Spencer Platt/AFP

Meer contactloze betalingen vanwege corona

Consumenten zijn meer contactloos gaan betalen ten opzichte van klassiek pinnen en het gebruik van contant geld. Dat blijkt donderdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Volgens DNB is het toegenomen gebruik van contactloos betalen mede te danken aan maatregelen van banken waarmee verspreiding van het coronavirus moest worden tegengegaan. Zo werd het maximumbedrag voor contactloos betalen opgehoogd, zodat bij het pinnen de pinautomaat minder aangeraakt hoeft te worden.

Aan het begin van dit jaar werd aan de kassa 30 procent van de betalingen contant verricht. Het gebruik van cash bereikte zijn laagste punt van 13 procent op 12 april, waarna het weer is toegenomen naar 23 procent aan het einde van juni. Daarmee ligt dat cijfer nog wel lager dan voor de pandemie.

Uit de cijfers blijkt verder dat consumenten in de eerste weken van de lockdown minder uitgaven in (web)winkels. Het aantal betalingen en de waarde van die betalingen daalde fors naar 12,2 miljard euro in april ten opzichte van 14,6 miljard euro in januari. In april begon het herstel en gingen mensen langzaam weer vaker naar de winkel en naar webwinkels. In mei steeg de waarde van de betalingen naar 16 miljard euro en kwam daarmee weer op hetzelfde niveau als in dezelfde maand in 2019. In juni was de waarde van de betalingen 15,9 miljard euro, 15 procent hoger dan diezelfde maand vorig jaar.

Uit het onderzoek van DNB en Betaalvereniging Nederland blijkt verder dat het vertrouwen in het betalingsverkeer tot nu toe overeind is gebleven gedurende de coronacrisis.

'Veel plekken minder toegankelijk voor mensen met beperking door maatregelen'

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat sommige plekken, zoals winkels en de publieke ruimte, minder toegankelijk zijn geworden voor mensen met een fysieke beperking. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens donderdag op basis van signalen die het ontving van mensen met een handicap. Het College opende tussen 14 mei en 14 juni een meldpunt voor zowel oplossingen als problemen met toegankelijkheid van bijvoorbeeld winkels en de publieke ruimte.

Het College ontving 147 meldingen. Een derde hiervan ging over winkels, zoals supermarkten en drogisterijen. Zo meldden slechtzienden problemen met het opvolgen van bewegwijzering in winkels die niet (goed) voelbaar was. Een aantal van hen meldde ook problemen met het niet goed kunnen zien van schermen van plexiglas. Voor slechthorenden zorgen deze schermen vaak dat de ze degene aan de andere kant van het plexiglas niet kunnen verstaan.

Bovendien zouden niet alle winkels toestaan dat mensen met een beperking een begeleider meenemen, om het aantal mensen binnen te beperken. Het College kreeg vergelijkbare meldingen binnen over andere sectoren, zoals de horeca, het onderwijs en het openbaar vervoer.

Het College doet naar aanleiding van deze meldingen ook aanbevelingen voor het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Zo zouden het beter zicht- en voelbaar maken van bewegwijzering helpen, evenals het beter afbakenen van plexiglas. Ook zouden winkels minder strikt moeten vasthouden aan de plicht om een winkelmandje of -karretje te gebruiken, omdat niet iedereen in staat is deze te gebruiken. Aanbevelingen van het College zijn niet juridisch bindend.

Het is deze maand precies vier jaar geleden dat het VN-verdrag voor mensen met een handicap in werking trad. Dit verdrag bepaalt dat aanbieders van goederen en diensten gelijke behandeling moeten bieden aan mensen met een beperking. Het College wijst erop dat deze verplichting ook tijdens de coronacrisis geldt.

VK kampte in eerste helft 2020 met hoogste oversterfte van Europa

Het Verenigd Koninkrijk kampte in de eerste helft van dit jaar met de hoogste oversterfte van alle Europese landen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Office for National Statistics, het Britse statistiekbureau. Het bureau onderzocht in hoeverre het aantal sterfgevallen gedurende de eerste helft van 2020 afweek van het vijfjarig gemiddelde in diezelfde periode.

Tot dusver zijn sinds de uitbraak van het coronavirus 65.000 meer doden te betreuren dan gebruikelijk. De onderzoekers keken overigens niet naar de specifieke doodsoorzaak en of het al dan niet om een geregistreerde coronadode ging. Volgens het statistiekbureau geeft deze methode een realistisch beeld van de werkelijke impact van de corona-uitbraak in het VK. De resultaten zijn gecorrigeerd voor bevolkingsomvang en leeftijdsopbouw.

Ook concludeerden de onderzoekers dat door het hele VK meer mensen dan gebruikelijk zijn overleden, terwijl de sterfgevallen in andere Europese landen meer in clusters plaatsvonden. Engeland was van de Britse landen het zwaarst getroffen. De oppositie verwijt de regering van premier Boris Johnson te laat maatregelen te hebben getroffen om het virus te beteugelen.

Verder zoomden de onderzoekers ook in op regio's en steden. Op regionaal niveau springen Centraal-Spanje en Noord-Italië eruit wat betreft oversterfte. Op stedelijk niveau bleek dat Madrid de afgelopen tijd het zwaarst getroffen was.

Nummer 1 van de wereld Barty niet op US Open uit angst voor corona

De nummer één van de wereld in het vrouwentennis, Ashleigh Barty, heeft zich donderdag teruggetrokken uit de US Open. De Australische zou dat besluit genomen hebben uit angst voor het coronavirus, melden Australische media. Barty is de zoveelste grote naam die afzegt voor het grandslamtoernooi dat vanaf 31 augustus in New York wordt gehouden.

De 24-jarige Barty steeg vorig jaar van buiten de top 10 naar de nummer 1-positie toen ze Roland Garros en drie andere singlestitels won, waaronder de WTA Finals in Shenzhen, China. Ze heeft ook bevestigd dat ze niet meedoet aan de Western & Southern Open, dat normaal gesproken in Cincinnati wordt gespeeld, maar dit jaar is verplaatst naar New York en voorafgaand aan de US Open zou plaatsvinden.

„Het was een moeilijke beslissing”, zegt Barty in een verklaring tegen Australische media. „Maar er zijn nog steeds aanzienlijke risico's verbonden aan Covid-19 en ik voel me niet op mijn gemak om mijn team en mijzelf in die positie te plaatsen.” In het AD zegt de trainer van de Nederlandse toptennisser Kiki Bertens dat ook zij waarschijnlijk niet mee zal doen met de US Open „als de situatie niet verbetert”.

Naast Bertens en Barty hebben ook de nummer twee, vijf en zes van de wereld al laten weten niet te komen naar het toernooi in de VS. De nummer één van de wereld bij de mannen Novak Djokovic raakte eerder besmet met het coronavirus. Hij organiseerde de Adria Tour in het Servische Belgrado en het Kroatische Zadar, waarna meerdere spelers besmet bleken. Publiek was welkom op het toernooi en tussen de tennissers onderling werd niet altijd anderhalve meter afstand gehouden.

OMT: zorgen over schijnveiligheid mondkapjes niet weg

Het Outbreak Management Team blijft zorgen houden over het op grotere schaal gebruiken van mondkapjes in de publieke ruimte. Dat blijkt uit het advies van het OMT aan het kabinet dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. OMT-voorzitter Jaap van Dissel schrijft daarin wat hij woensdagavond op een persconferentie al zei: „Onomstreden bewijs dat niet-medische mondkapjes bescherming bieden tegen de verspreiding van Covid-19 ontbreekt.” Het OMT adviseerde daarom tegen een landelijke mondkapjesplicht, een advies dat het kabinet overnam.

Uit het overleg van kabinet en veiligheidsregio’s bleek woensdag wel dat op lokaal niveau geëxperimenteerd mag gaan worden met mondkapjes op drukke plekken. Van Dissel zei woensdag dat het OMT geen bezwaar heeft tegen dit soort experimenten. Maar uit het advies blijkt dat het OMT er wel degelijk zorgen over heeft. Uit onderzoeken naar het gedrag van mensen die mondkapjes dragen blijkt namelijk dat zij „meer geneigd zijn om afstand te houden”, een positief effect. Tegelijkertijd gaan mensen als er een mondkapjesplicht geldt ook twintig tot dertig minuten langer naar buiten, wat weer een risico kan zijn. Het OMT concludeert daarom dat „zorgen over schijnveiligheid die zou kunnen optreden bij breed gebruik van mondkapjes niet zijn weggenomen”.

Het OMT zegt dat mondkapjes ook geen oplossing zouden zijn voor de huidige stijging van het aantal besmettingen. Die vinden vooral in de thuissituatie en op feestjes plaats en „daarop zullen mondkapjes geen effect hebben”, schrijft Van Dissel. Mocht het aantal besmettingen in Nederland „aanzienlijk” stijgen, dan kan het OMT zijn advies over mondkapjes heroverwegen. De experts willen dan wel eerst een onderzoek doen naar „welk type niet-medisch mondkapje effectief is in het tegenhouden van druppels”.

Duitse economie krimpt met ruim 10 procent in tweede kwartaal

De Duitse economie is in het tweede kwartaal met ruim 10 procent gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau Destatis donderdag op basis van voorlopige cijfers. De statistici spreken van „een historische achteruitgang”. Het Duitse bruto binnenlands product daalde met 10,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en 11,7 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Volgens het statistiekbureau is het de grootste daling sinds het begin van de driemaandelijkse bbp-berekeningen voor Duitsland in 1970. Het gaat dus om een grotere daling dan tijdens de financiële crisis (-4,7 procent in het eerste kwartaal) van 2009. Zowel de uitvoer als de invoer van goederen en diensten stortte in het tweede kwartaal van 2020 in, evenals de particuliere consumentenuitgaven en investeringen. De werkloosheid bleef in juli stabiel op 6,4 procent, hetzelfde als in juni.

Eind augustus maakt Destatis gedetailleerde cijfers over de Duitse economie bekend. Destatis benadrukt dat de voorlopige cijfers die woensdag zijn gepresenteerd als gevolg van „de grotere onzekerheden als gevolg van de corona-pandemie” kunnen leiden „tot sterkere herzieningen” dan normaal. Het gerenommeerde Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo gaat over heel 2020 uit van een krimp van de Duitse economie met 6,7 procent. In 2021 zou de economie dan weer met 6,4 procent moeten groeien.

Al voor de coronacrisis had de grootste economie in de eurozone het moeilijk. Vorig jaar groeide de economie nog met 0,4 procent, maar die groei was in de laatste drie maanden van dat jaar al tot stilstand gekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een krimp van 2 procent.

Eind vorig jaar vreesden analisten al voor een recessie vanwege de ontwikkelingen in de Duitse industrie. Tussen juni 2018 en juni 2019 daalde de industriële productie met 5,2 procent, de sterkste daling in tien jaar tijd. Inmiddels heeft de industriële productie een nieuw dieptepunt bereikt als gevolg van corona. In mei dit jaar daalde de productie met bijna 20 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In april was er zelfs sprake van een daling van 25 procent ten opzichte van april 2019.

Het producentenvertrouwen van industriële ondernemers trekt in Duitsland wel langzaam weer aan, hoewel het nog altijd negatief is. Hetzelfde geldt voor het producentenvertrouwen in Nederland, meldde het CBS eerder donderdag.

Marechaussee weerde 302 reizigers aan de grens vanwege corona

De Koninklijke Marechaussee heeft tot nu toe 302 mensen teruggestuurd aan de grens op basis van de inreisbeperkingen vanwege het coronavirus die sinds 19 maart van kracht zijn. Dat bevestigt de marechaussee na berichtgeving hierover van De Telegraaf. Bijna de helft (138) van de mensen die werden geweigerd aan de grens was afkomstig uit de Verenigde Staten. Ook zaten er meer dan twintig Brazilianen bij en vijftien mensen uit Rusland en Oekraïne.

Normaal gesproken, zonder inreisbeperkingen, worden mensen ook geregeld aan de grens geweerd. Bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste documenten hebben, geen ticket terug, of mogelijk een gevaar vormen. Vorig jaar hield de marechaussee zo'n drieduizend mensen tegen. En in de eerste zeven maanden van dit jaar ging het om duizend reizigers, van wie dus ruim driehonderd vanwege corona.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee ging het meestal om mensen die wel op de hoogte waren van de inreisbeperkingen, maar het toch probeerden. „Ze probeerden ons soms voor de gek te houden. Dan zeggen mensen bijvoorbeeld dat ze op bezoek gaan bij hun zieke grootvader, maar als je gaat bellen blijkt er helemaal geen zieke grootvader te zijn. Maar er zaten ook mensen bij die hun geliefde of kleinkind wilden zien. Dat is dan pijnlijk, maar de gezondheid gaat voorop. Gelukkig kunnen mensen met een langeafstandsrelatie elkaar nu weer in de armen vliegen.”

Sinds een week kunnen mensen met een partner in het buitenland hun geliefde weer naar Nederland laten komen. Maar daar zijn wel bewijsstukken voor nodig. De marechaussee zegt er een taak bij te hebben gekregen met de handhaving door corona. Volgens de woordvoerder gaat het ook wel eens op een andere manier mis. „Zo landde er laatst een vliegtuig uit Servië op Schiphol, maar de luchtvaartmaatschappij had een fout gemaakt en wist niet dat het reisadvies voor Servië was veranderd.” De mensen in dat vliegtuig zijn niet in de cijfers opgenomen, omdat ze in het vliegtuig zijn blijven zitten en vervolgens rechtsomkeert hebben gemaakt.

Reizigers op Schiphol. De marechaussee stuurde volgens een voorlichter veel mensen weg die wisten dat ze het land niet in mochten, maar het toch probeerden.Foto Koen van Weel/ANP

Verliezen voor Renault en Volkswagen, ruime verdubbeling winst AstraZeneca

Beursgenoteerde bedrijven presenteren in deze periode financiële cijfers over de eerste zes maanden van het jaar. Veelal zijn deze beïnvloed door de coronapandemie. Een greep uit de cijfers:

 • Automakers Volkswagen en Renault schrijven rode cijfers. Het Duitse Volkswagen heeft met 96,1 miljard euro bijna een kwart minder omzet gedraaid. Het autoconcern leed 1,4 miljard euro verlies, ten opzichte van 10,5 miljard euro winst in de eerste zes maanden van vorig jaar. Met 3,9 miljoen verkochte auto's daalde de verkoop met ruim 27 procent. Het Franse Renault leed het afgelopen half jaar een recordverlies van 7,3 miljard euro. Het verkocht 1,3 miljoen auto's, 35 procent minder dan een jaar eerder. De omzet daalde met ruim 34 procent.

  De auto-industrie werd de afgelopen maanden hard geraakt door de pandemie. De verkoop van auto's kelderde en ook moesten verschillende fabrieken en productielijnen gesloten worden uit vrees voor de verspreiding van het virus. Verschillende bedrijven kondigden de afgelopen maanden massaonstlagen aan.
 • Het Brits-Zweedse farmacieconcern AstraZeneca heeft beter nieuws te melden. De omzet steeg met 12 procent, onder meer te danken aan de ontwikkeling van een nieuw kankermedicijn en geneesmiddel tegen diabetes. Het bedrijf boekte 1,9 miljard dollar (1,62 miljard euro) winst. Een jaar eerder bedroeg de winst bijna 900 miljoen dollar.

  AstraZeneca heeft zich in samenwerking met Oxford University toegelegd op de ontwikkeling van een coronavaccin en boekte daarmee succes op de beurzen. In mei kreeg het een subsidie van de Amerikaanse overheid van omgerekend 1 miljard euro. In Europa sloot een groep landen, waaronder Nederland, een deal met de fabrikant om 300 miljoen vaccins te kunnen kopen als het op de markt komt. Volgens AstraZeneca zal het vaccin zonder winstoogmerk verdeeld worden over verschillende landen.
 • Een historisch verlies in de boeken van Shell. Het Nederlands-Britse oliebedrijf leed 18,4 miljard dollar (15,7 miljard euro verlies) en schreef 16,8 miljard dollar af op bezittingen, zoals olie- en gasvoorraden. Het bedrijf verwacht dat de prijzen op olie en olieproducten ook op de langere termijn slecht zullen blijven.
Lees meer over het historische verlies bij Shell: Shell lijdt door corona 18,4 miljard dollar verlies

Vertrouwen industriële ondernemers neemt weer toe

Industriële ondernemers waren in juli opnieuw minder negatief gestemd, nadat het producentenvertrouwen in april een dieptepunt had bereikt vanwege de coronacrisis. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In alle branches van de industrie was het producentenvertrouwen minder negatief dan in juni.

Het producentenvertrouwen steeg van -15,1 in juni naar -8,7 in juli. In april was het vertrouwen naar -28,7 gezakt. Daarnaast verbeterde het oordeel van industriële ondernemers over de verwachte bedrijvigheid opnieuw. Het was zelfs voor het eerst na februari weer positief. Dat wil zeggen dat er meer ondernemers zijn die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

Ook de benutting van machines en installaties in de industrie is licht gestegen. De bezettingsgraad lag aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar op 76,9 procent. Dat was iets hoger dan de 74,2 procent in het tweede kwartaal, maar nog wel de op een na laagste bezettingsgraad in ruim zeven jaar. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 12,5 procent lager dan het jaar daarvoor, de grootste daling in ruim 11 jaar.

Ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, was het vertrouwen van industriële producenten in juli voor de derde maand op rij minder negatief dan in de voorgaande maand. Ook de bezettingsgraad van de industrie is in het buurland licht toegenomen.

Ruim helft minder omzet Airbus vanwege coronacrisis

Airbus schrijft ook in het tweede kwartaal van dit jaar rode cijfers als gevolg van de coronacrisis. De vliegtuigbouwer draaide op jaarbasis 55 procent minder omzet, blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Airbus komt in de afgelopen drie maanden uit op een verlies van ruim 1,4 miljard euro, ten opzichte van ruim 1,1 miljard winst vorig jaar.

Het teruggelopen aantal leveringen van vliegtuigen en helikopters is de belangrijkste reden voor het verlies. Het bedrijf leverde van januari tot en met juni de helft minder vliegtuigen af in vergelijking met vorig jaar. Ook liep het aantal nieuwe bestellingen de afgelopen maanden terug. In het eerste half jaar verkocht Airbus 298 vliegtuigen, waarvan acht in de afgelopen drie maanden.

Door de coronapandemie kwam het vliegverkeer vanaf maart wereldwijd grotendeels tot stilstand. Airbus maakte vorige maand al bekend ruim 15.000 banen te schrappen, waarvan de meeste in Europa. Topman Faury noemde de pandemie de „ernstigste crisis die deze industrie ooit heeft meegemaakt” en stelde niet te verwachten dat het internationale luchtverkeer voor 2023 is hersteld.

Versoepelingen in Brazilië ondanks dagrecords

In Brazilië zijn op woensdag recordaantallen nieuwe besmettingen en doden door het coronavirus gemeld. Binnen een dag kwamen er meer dan 70.000 besmettingen bij en werden er bijna 1.600 coronadoden geregistreerd. In totaal telde het Zuid-Amerikaanse land tot nu toe meer dan 2,5 miljoen besmettingen en 90.000 doden. Daarmee is Brazilië na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld.

Ondanks de dagrecords heeft de Braziliaanse regering op woensdag opnieuw versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Vluchten vanuit het buitenland zijn per direct weer toegestaan. Sinds maart was het internationale vliegverkeer opgeschort. Toeristen die Brazilië bezoeken hebben alleen een ziektekostenverzekering nodig die geldig is zolang het verblijf duurt.

Het hoofd van de faculteit voor Infectieziekten van de Universiteit van São Paulo, Alexandre Naime, zei tegen persbureau Reuters dat Brazilië momenteel in de ergste fase van de pandemie zit. „Paradoxaal genoeg is dit niet terug te zien in het publieke beleid en het gedrag van mensen, dat zich naar de andere kant beweegt: alsof we niet in een dagelijkse tragedie leven”.

Afgevaardigden verplicht een mondmasker te dragen

Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn vanaf donderdag verplicht een mondmasker te dragen. Dat heeft Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, aangekondigd nadat de Republikeinse afgevaardigde Louie Gohmert positief had getest op het coronavirus. Gohmert is een uitgesproken tegenstander van mondmaskers en heeft gezegd dat hij het virus juist heeft opgelopen omdat hij er soms wel een droeg.

Onder de nieuwe regels mogen afgevaardigden alleen tijdens het spreken hun mondkapje afzetten. Wie geen mondkapje draagt, kan uit de zaal worden verwijderd. Tijdens commissievergaderingen waren gezichtsmaskers al verplicht. In de Senaat gelden nog geen verplichtingen rondom gezichtsmaskers.

Eerder had het Huis van Afgevaardigden al maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te beperken. Zo kunnen afgevaardigden vanuit huis stemmen. Afgevaardigden die fysiek aanwezig wilden zijn werden op alfabetische volgorde in groepen ingedeeld, zodat bij stemmingen niet te veel mensen op een plek zijn.

Republikeinse afgevaardigde Louie Gohmert op woensdag in het Huis. Foto Matt McClain/AFP

Recordomzet bij Paypal dankzij pandemie

Het van oorsprong Amerikaanse betaalsysteem PayPal heeft het afgelopen kwartaal een recordomzet geboekt. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de laatste cijfers werd een bedrag van 5,3 miljard dollar binnengehaald. De nettowinst steeg met 86 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 van 823 miljoen dollar naar 1,5 miljard dollar.

Volgens topman Dan Schulman blijkt uit de cijfers dat digitale betalingen tijdens de coronapandemie „belangrijker en essentiëler dan ooit” zijn geworden. Volgens PayPal zijn mensen vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het virus gedwongen meer vanuit huis te shoppen en daardoor worden er meer online betalingen gedaan.

Er werden in het afgelopen kwartaal meer dan 21 miljoen nieuwe accounts aangemaakt bij het betaalbedrijf. Er is in diezelfde periode voor 222 miljard dollar aan betalingen gedaan, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook: Meer Nederlandse uitgaven bij EU-webwinkels in eerste kwartaal

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 29 juli:

 • Het aantal coronadoden in Nederland ligt tussen de anderhalf en twee keer zo hoog als het officiële cijfer van het RIVM doet blijken, blijkt uit cijfers van het CBS. Het afgelopen etmaal is volgens het RIVM bij nog eens 247 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld. Vooral in de grote steden Amsterdam en Rotterdam testten veel mensen positief.
 • Er komt voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei woensdag te verwachten dat binnenkort wel zal worden besloten dat een mondkapjesplicht lokaal kan worden ingesteld.
 • De Europese Unie stelt vanaf begin augustus het coronamedicijn Remdesivir beschikbaar aan haar lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Dinsdag werd een overeenkomst ter waarde van 63 miljoen euro gesloten met de producent, de Amerikaanse farmaceut Gilead.
 • Rusland heeft verwarring gezaaid over het vaccin tegen Covid-19 dat in het land geproduceerd wordt. Volgens het het hoofd van het Russische staatsinvesteringsfonds is het vaccin 10 augustus al beschikbaar, maar uit openbare data blijkt dat het product nog niet alle fasen van klinisch onderzoek heeft doorlopen.
Lees hier het blog over de coronacrisis van woensdag 29 juli terug