Recensie

Recensie Muziek

Andrews’ misère maakt haar muziek kwetsbaar

Songschrijver in tijd van oorlog, noemde Courtney Marie Andrews zichzelf twee jaar geleden bij haar voorlaatste album May Your Kindness Remain. Het leed van anderen nam ze op haar schouders in songs over armoede, ongelijkheid en de teloorgang van de Amerikaanse droom. In de tussenliggende tijd liep haar langdurige relatie op de klippen en op Old Flowers is haar blik naar binnen gericht. Met de ingetogen countrysoulsongs ‘Guilty’, ‘Together or Alone’ en ‘Break the Spell’ onderzoekt ze waar het misliep, om in ‘Ships in the Night’ te concluderen dat ze te vaak van huis was om een serieuze relatie te onderhouden. Aan zelfmedelijden doet ze niet, maar haar persoonlijke misère maakt de muziek kwetsbaarder dan we van haar gewend waren. Old Flowers voegt zich in een lange traditie van break-upalbums, van Joni Mitchells Blue tot Back To Black van Amy Winehouse. Of Andrews in die lijst van tijdloze klassiekers van het gebroken hart thuishoort, staat nog te bezien.