Uit privébezit

Zelfportret Rembrandt van Rijn geveild voor 16 miljoen euro

Een van de weinige werken van Rembrandt van Rijn die nog in privébezit zijn, is dinsdagavond bij Sotheby’s in Londen geveild voor 14,5 miljoen pond (16 miljoen euro). Het gaat om een klein portret van 22 bij 16 centimeter waarop Rembrandt is afgebeeld in pak, met een zwarte hoed en witte kraag. Rembrandt maakte het portret in 1632, toen hij 26 jaar oud was. Mogelijk was het schilderij bedoeld als een soort visitekaartje, waarmee hij klanten wilde laten zien hoe hij hen zou kunnen afbeelden. Een andere theorie is dat Rembrandt het schilderij maakte voor zijn vrouw Saskia. Volgens Sotheby’s zijn er weinig andere schilderijen waarop Rembrandt in nette kleren is geschilderd. Dat maakt het huidige schilderij relatief zeldzaam. In totaal maakte Rembrandt zo’n tachtig zelfportretten. (NRC)