Bondstrainers vrouwenturnen op non-actief om beschuldigingen misbruik

KGNU De afgelopen weken kwamen meerdere verhalen naar buiten over mentaal en fysiek misbruik in de turnwereld.
Technisch directeur Mark Meijer, voorzitter Monique Kempff en directeur Marieke van der Plas tijdens de persconferentie van de KNGU.
Technisch directeur Mark Meijer, voorzitter Monique Kempff en directeur Marieke van der Plas tijdens de persconferentie van de KNGU. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het topsportprogramma van het vrouwenturnen is per direct en voor onbepaalde tijd gestaakt en de betrokken bondscoaches zijn op non-actief gezet. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) woensdag bekendgemaakt. Aanleiding voor de verregaande besluiten zijn de verhalen die de afgelopen weken naar buiten zijn gekomen over geestelijk en fysiek misbruik in de turnwereld. De KNGU wil naar eigen zeggen een cultuur- en systeemverandering bewerkstelligen.

De trainingen van de turnsters gaan voorlopig wel door, met andere trainers. Centrale trainingskampen zijn opgeschort en ook het olympisch programma is tijdelijk gestaakt. Het is vooralsnog niet duidelijk wat de aankondiging betekent voor de deelname van Nederland aan de EK die dit najaar moeten plaatsvinden. Ook de consequenties voor de deelname aan de Olympische Spelen in 2021 zijn nog onduidelijk. Technisch directeur Mark Meijer zei zich hierover zorgen te maken. „Ik voel me verantwoordelijk om binnen de mogelijkheden die er zijn die ambitie in stand te houden.”

Lees ook: ‘Ik werd over de grond gesleurd, aan mijn nek omhoog getild, tegen de muur gesmeten’

De afgelopen tijd deelden meerdere (oud-)turnsters hun verhaal over misbruik in de turnwereld. Onder anderen trainer Vincent Wevers zou zich stelselmatig schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij zou onder meer turnsters hebben gekleineerd, uitgescholden, geslagen en geschopt. Gerben Wiersma zou als bondscoach medeverantwoordelijk zijn voor het onveilige klimaat. Beiden zijn nu op non-actief gesteld zolang het eerder aangekondigde onderzoek naar hen loopt. Later ontslag is niet uitgesloten.

Bekentenis Beltman

Ook trainer Gerrit Beltman is van ernstig grensoverschrijdend gedrag beschuldigd. De nu 64-jarige trainer heeft inmiddels in het Noordhollands Dagblad erkend fouten te hebben gemaakt. Naar eigen zeggen „mishandelde en vernederde” hij jonge turnsters uit een obsessieve drang om te winnen.

Eerder deze week kondigde KNGU een onafhankelijk onderzoek aan naar de aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag en intimidatie in de turnwereld. Ook heeft de bond sporters opgeroepen melding te maken van misstanden bij het Centrum Veilige Sport Nederland. Eerder stelden turnsters dat hun klachten niet werden opgepakt. KNGU-directeur Marieke van der Plas zei daar woensdag over dat „we als bond die jonge sporters in de steek hebben gelaten”. „Dat is iets wat we ons zéér aan moeten trekken.”

Lees ook: Oud-turnster Joy Goedkoop: ‘Trainer Vincent Wevers sloeg en schopte me’