Quinoa komt ook van éígen bodem

Pseudograan laat deze zomer proeven en zien hoe verrukkelijk Nederland smaakt. Deze week: Flevoland.

Mijn eerste kennismaking met polderkoeken was in februari 2019. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing ging NRC in een reeks artikelen op zoek naar de ziel van de twaalf Nederlandse provincies. Bij elk stuk stond een kadertje met feiten en cijfers. Zo leerde ik dat Flevoland een oppervlakte heeft van 2.412,30 vierkante kilometer – tenminste, als je land en water bij elkaar optelt –, dat De Vries er de meest voorkomende achternaam is en dat dé provinciale lekkernij „een soort pannenkoek met spek en zwarte koffie in het beslag” is.

Ik las over Flevolandse polderkoeken en dacht: waarom ken ik alle ins en outs van Bretonse galettes, American pancakes, Italiaanse crespelle, Oostenrijkse kaiserschmarrn, Indiase roti canai, Braziliaanse tapioca’s en Japanse okonomiyaki en heb ik nog nooit van deze briljante uitvinding gehoord? Ik bedoel: koffie én spek én pannenkoek, zo’n polderkoek moet wel het ultieme ontbijt zijn, toch? En dat is een specialiteit uit eigen land?

Kijk, daar hebben we meteen het idee achter deze zomerserie te pakken: het (her)ontdekken van de smaak van Nederland. Er zijn zoveel regionale gerechten en producten die meer bekendheid verdienen. Wist u bijvoorbeeld dat in Flevoland ook quinoa wordt verbouwd? Quinoa, het pseudograan dat al 5.000 jaar wordt verbouwd in de Andes en dat de laatste jaren wereldwijd zo populair is geworden dat boeren in Peru het zich nog nauwelijks kunnen veroorloven er zelf van te eten?

Ook in Nederland gingen we massaal aan de quinoa – er is zelfs een scheldwoord aan ontleend voor vrouwen die bovenmatig gefocust zijn op gezond eten: quinoakut. Maar inmiddels hoeven we het niet meer uit Peru aan te voeren. Het gewas blijkt het namelijk uitstekend te doen in Nederlandse bodem. Sterker nog, Nederlandse telers hebben, in samenwerking met Wageningen University, zulke sterke quinoarassen ontwikkeld dat die nu over de hele wereld verkocht worden.

Quinoa heeft een bijzonder hoge voedingswaarde, bevat bijna twee keer zoveel eiwit en wel drie keer zoveel vezels als bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Zo van het padje af zijn die quinoakutten dus nog niet. Je kunt er fantastische zomerse salades mee maken, die zowel voedzaam zijn als toch ook licht. Met het recept hiernaast mag gerust wat gespeeld worden. De tuinbonen mogen ook doperwten zijn, de geraspte bospeen ook courgette, de walnoten kunt u desgewenst vervangen door andere nootjes (of zaden) en veganisten kunnen de kaas ook weglaten. Maar ik ga er na voorgaande natuurlijk wel van uit dat u Nederlandse quinoa gebruikt. Support your locals en zo.

Zomerse salade van nederquinoa

Voor 4 personen:

200 g Nederlandse quinoa;
1 kilo verse tuinbonen, gedopt (of 750 g verse doperwten, gedopt);
sap van 1,5 – 2 citroenen;
2 tl honing ;
5 el koolzaad- of olijfolie;
¼ tl gemalen komijn;
10 blaadjes verse munt, ragfijn gesneden;
1 bosje radijs, in kwarten;
6 bospenen, grof geraspt;
het blad van de radijsjes (als het fris en groen is) óf een 75 g babyspinazie;
100 g walnoten, geroosterd en grof gehakt;
125 g witte kaas (kies bijvoorbeeld een Nederlandse feta-achtige)
.

Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking. Spreid uit over een platte schaal om zo snel mogelijk te laten afkoelen.

Breng een pan water aan de kook, voeg een snuf zout en de bonen toe en kook de bonen in 7 – 10 minuten gaar. Stort ze in een vergiet en laat uitlekken. Doperwten hoeven maar 3 – 4 minuten te koken.

Klop een dressing van het sap van 1,5 citroen, de honing, olie, komijn, munt en zout en peper naar smaak. Proef en voeg zo nodig extra citroensap toe.

Voeg de tuinbonen of doperwten, radijs, geraspte peen, radijsblad of spinazie en dressing bij de quinoa en hussel. Verbrokkel de verse kaas boven de salade en bestrooi met walnoten.

(Flevo)polderkoeken

Voor 4 personen:

250 g bloem, gezeefd;
1 ei;
150 ml melk;
250 ml sterke koffie;
25 g boter;
8 - 12 wat dikker gesneden plakken ontbijtspek; stroop
.

Meng de bloem en een snuf zout in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en breek hierboven het ei. Voeg de melk toe. Begin vanuit het midden te mixen met een elektrische mixer of garde. Voeg geleidelijk de koffie toe en blijf kloppen tot een glad beslag.

Zet een koekenpan op matig vuur en laat er ¼ van de boter in smelten. Leg er 2 – 3 plakken spek in en laat rustig uitbakken.

Draai het vuur onder de pan hoog, schenk een kwart van het beslag in de pan en laat uitvloeien. Keer de pannenkoek zodra de bovenkant droogvalt. Bak de onderkant tot hij lichtgekleurd is.

Bak op deze manier 4 spekpannenkoeken. Serveer met stroop.