NVWA

Slachthuizen krijgen toch toestemming om te slachten voor Offerfeest

Slachterij Yakhlav in Zaandam.
Slachterij Yakhlav in Zaandam. Foto Robin Utrecht/ANP

De Nijkerkse slachterij Henk Worst en slachthuis Ipekci uit Harderwijk mogen toch lammeren slachten voor het Offerfeest. Zij hebben dinsdag een akkoord bereikt met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Henk Worst en Ipekci kregen eerder geen toestemming om de slacht voor het islamitische feest uit te voeren, omdat hun coronamaatregelen volgens de NVWA niet voldeden. De slachterijen spanden een kort geding aan, waarna de NVWA verplicht werd een derde plan te toetsen.

Henk Worst en Ipekci hebben volgens de NVWA hun plannen nu zodanig gewijzigd dat de „werksituatie beheerster en veiliger is ingericht rondom de RIVM-richtlijnen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen”. Zo zullen er minder dieren geslacht worden. Henk Worst zal vrijdag en zaterdag duizend dieren per dag slachten in plaats van twaalfhonderd, Ipekci slacht beide dagen zeshonderd dieren in plaats van duizend.

Donderdagavond begint het Offerfeest, waarbij moslims de bereidheid herdenken van profeet Abraham om zijn zoon te offeren. Zij doen dit door een dier (vaak een lam) te (laten) slachten en het vlees te delen met naasten. Slachterijen die willen slachten voor het Offerfeest moeten zich altijd met een plan melden bij de NVWA. Dit jaar moesten zij extra coronamaatregelen nemen. (NRC)