Abe’s mondkapjes worden in Japan geridiculiseerd

Abe’s maskers mogen dan gratis zijn, dat maakt ze nog niet per se gewaardeerd.

Op Japanse sociale media is dinsdag opnieuw ophef ontstaan over een programma van de regering van premier Shinzo Abe om gratis mondkapjes uit te delen onder de bevolking, meldde Reuters. De uitwasbare Abenomascs worden al sinds hun introductie geridiculiseerd, omdat ze van slechte kwaliteit zouden zijn en niet goed passen (ze zijn erg klein). Verspilling van publieke middelen kortom.

Ondanks die kritiek – en ondanks het gegeven dat ‘commerciële’ mondkapjes inmiddels overal te koop zijn – zet de Japanse regering door met het programma. Een Japanse krant berichtte dinsdag dat de regering werkt aan een lading van 80 miljoen mondkapjes voor mensen in verpleeg- en zorghuizen. In totaal zouden 157 miljoen mondkapjes die kant op moeten gaan.

„Belastinggeld gebruiken op zo’n manier is niet om te lachen”, twitterde de Japanse komiek Zenjiro. Hij was een van de honderdduizenden mensen die op lokale sociale media reageerden op het nieuws.

Japan introduceerde het programma aan het begin van de coronacrisis, toen mondkapjes nog schaars waren. Ze kregen al snel de bijnaam Abenomasks, een toespeling op Abe’s economische beleid (Abenomics), waarmee de premier zich bij veel Japanners juist wél populair heeft gemaakt. (NRC)