‘Kabinet komt niet met landelijke mondkapjesplicht’

Maatregelen Het OMT ziet geen aanleiding voor een landelijke plicht. Wel krijgen gemeentes ruimte voor hun eigen regels.

Er komt geen landelijke plicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. Burgemeesters krijgen wel de mogelijkheid om zo’n plicht op gemeentelijk niveau in te voeren. Dat zal het kabinet naar verwachting deze woensdag bekendmaken, melden onder meer de NOS en het AD dinsdagavond.

Het Outbreak Management Team kwam dinsdag bijeen om een advies op te stellen over een eventuele mondkapjesplicht. Het team van experts ziet geen aanleiding voor een landelijke plicht, ondanks het toegenomen aantal besmettingen in Nederland.

Mondkapjes zijn op dit moment alleen verplicht in het openbaar vervoer, maar in veel andere Europese landen geldt de verplichting ook in winkels en openbare ruimtes waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam riepen onlangs op tot een landelijke verplichting.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) schreef eerder op dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus geen reden is om landelijk nieuwe maatregelen in te voeren. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames is nog altijd „zeer laag”, vindt het kabinet.

Op Facebook laten minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte weten dat het hen „zorgen baart” dat ook deze week het aantal positief geteste personen in Nederland weer is toegenomen. „Wat helpt is dat steeds meer mensen zich laten testen, waardoor we een goed beeld hebben van de brandhaarden en de oorzaken ervan. Daardoor kunnen we snel en gericht blussen en de brand in de kiem smoren met passende, vaak lokale, maatregelen.” (NRC)