Japanse rechtbank erkent nog 84 slachtoffers ‘zwarte regen’ Hiroshima

Atoombom Eerder kwamen de slachtoffers die buiten een vastgestelde zone rond het vernietigde Hiroshima woonden, niet in aanmerking voor gratis medische zorg. Een rechtbank in Hiroshima concludeert dat ze hier wel recht op hebben.
Hiroshima op 8 september 1945, een maand na vernietiging van de stad door de atoombom.
Hiroshima op 8 september 1945, een maand na vernietiging van de stad door de atoombom. Foto Stanley Troutman/AP

75 jaar na de Amerikaanse atoombom op de Japanse stad Hiroshima hebben 84 overlevenden van de radioactieve ‘zwarte regen’ als gevolg van het bombardement eindelijk erkenning gekregen. Een rechtbank in de stad heeft woensdag bepaald dat de slachtoffers toch recht hebben op de gratis speciale medische zorg die anderen ook hebben gekregen, meldt persbureau AP.

Japan stelde destijds een zone vast waarbinnen inwoners die blootgesteld waren aan radioactieve straling gratis medische zorg ontvingen van de overheid. De 84 overlevenden die de zaak hadden aangespannen vielen buiten deze zone, maar stelden dat ook hun gezondheid onder het vallen van de atoombom heeft geleden. Een deel kreeg onder meer kanker als gevolg van de straling die door de neerslag werd verspreid en ook in het drinkwater en eten terechtkwam.

Ouder dan zeventig jaar

De rechtbank bepaalde dat uit de medische dossiers van de slachtoffers inderdaad bleek dat zij ziek zijn geworden als gevolg van de radioactieve straling van de atoombom. Sommige overlevenden zijn ouder dan negentig jaar. Minoru Honke, die zelf vier jaar was toen de bom viel en ze blootgesteld werd aan de zwarte regen, zegt tegen persbureau AP dat zij alleen al meer dan tien mensen kende die overleden zijn door de straling. „Ik zou hun willen zeggen dat we hebben gewonnen”, reageerde ze verheugd na de uitspraak.

Door het vonnis hoeven de slachtoffer niet meer op te draaien voor hun medische kosten. Japanners ouder dan 75 jaar hoeven hier normaal gesproken toch maar 10 procent van te betalen. De uitspraak is daarom vooral een symbolische overwinning voor de overlevenden en erkenning dat ook zij geleden hebben onder de gevolgen van de atoombom.

De Verenigde Staten liet op 6 augustus 1945 de eerste atoombom vallen op Hiroshima. De stad werd volledig verwoest en 140.000 mensen kwamen om het leven. Het was voor het eerst dat het massavernietigingswapen werd ingezet in de oorlog. Op 9 augustus volgde een tweede atoombom op Nagasaki.

Lees ook dit interview met de Amerikaanse klokkenluider Daniel Ellsberg: ‘Elke kernkop is een lanceerbaar Auschwitz’