De strenge regels rondom de Hadj hebben grote invloed op de toerisme-industrie in Saoedi-Arabië. Door de vele bezoekers is de bedevaart een belangrijke inkomstenbron voor het land.

Foto Saudi Media Ministry/ AP

Hadj 2020: geen heilig water en Ka’aba kussen, maar mondkapjes en afstand houden

De Hadj, de bedevaart naar Mekka in Saoedi-Arabië, ziet er dit jaar een stuk anders uit dan normaal. Vanwege de coronacrisis mogen slechts duizend moslims meedoen aan de pelgrimstocht die normaal meer dan twee miljoen gelovigen trekt. De foto's van de eerste dag van de Hadj laten een totaal ander beeld zien dan dat van de afgelopen jaren.

De jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (ook wel Dhul Hidja of Hadj genoemd) vindt dit jaar van woensdag 29 juli tot en met zondag 2 augustus plaats. Vanwege de uitbraak van het coronavirus ziet de bedevaart er anders uit dan normaal. Foto AP

Dit jaar mogen slechts duizend moslims aanwezig zijn, die bovendien allemaal in Saoedi-Arabië moeten wonen. Normaal gesproken mogen jaarlijks meer dan twee miljoen moslims uit alle windstreken naar Mekka komen voor de bedevaart. Foto Handout / Saudi Ministry of Media / AFP

Tenten van honderden moslims bij de stad Mina, nabij Mekka. Foto Reuters / Handout

Alleen moslims die jonger zijn dan 65 jaar oud en geen onderliggende gezondheidsklachten hebben mogen dit jaar deelnemen. Ook hebben de geselecteerde pelgrims twee weken in quarantaine doorgebracht en moeten ze zich tweemaal laten testen op het coronavirus. Foto Handout / Saudi Ministry of Media / AFP

Tijdens het gebed wordt verwacht dat iedereen anderhalve meter afstand bewaart en een mondkapje draagt. Met een GPS-armband wordt gecontroleerd waar iedereen zich bevindt. Foto STR / AFP

Ook mag de Ka’aba niet worden aangeraakt. Traditiegetrouw kussen bedevaartgangers het heiligdom in de Grote Moskee, waarna ze zeven maal om de Ka’aba heenlopen. Foto Handout / Saudi Ministry of Media / AFP

Een pelgrim bidt in de Grote Moskee. Naast hem staan flesjes water, die worden uitgedeeld ter vervanging van het water van de heilige bron dat normaal gedronken wordt. Foto Saudi Media Ministry / EPA

Een deel van de genodigden dit jaar zijn mensen die in de frontlinie van de coronacrisis hebben gewerkt, zoals zorgpersoneel. Foto Handout / Saudi Ministry of Media / AFP

Volgens de Koran moet iedere moslim minstens eens in zijn leven meedoen aan de Hadj. Alleen moslims die om gezondheids- of financiële redenen niet naar Mekka kunnen afreizen, zijn uitgesloten van deze plicht. Foto STR / AFP

Gelovigen tijdens de zeven ronden rondom de Ka’aba. Foto AFP

Niet de hele Hadj vindt plaats in de Grote Moskee. Op de tweede dag van de bedevaart trekken moslims naar de Vlakte van Arafat, de plek waar profeet Mohammed zijn laatste preek zou hebben gehouden. Foto Saudi Media Ministry / AP

Bedevaartgangers en beveiligers gebruiken parasols om zich te beschermen tegen de felle zon in Mekka. Foto Saudi Media Ministry/ AP

Normaal gesproken staat dit plein tijdens de Hadj helemaal vol met gelovigen. Foto Saudi Media Ministry/EPA

Terwijl de Hadj plaatsvindt, grijpt het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt nog steeds om zich heen in Saoedi-Arabië. In het koninkrijk zijn tot dusver ruim 2.800 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte. Foto Handout / Saudi Ministry of Media / AFP

De strenge regels rondom de Hadj hebben grote invloed op de toerisme-industrie in Saoedi-Arabië. Door de vele bezoekers is de bedevaart een belangrijke inkomstenbron voor het land. Foto Saudi Media Ministry/ AP

Op deze foto uit 2018 is te zien hoeveel moslims zich normaal gesproken ieder jaar verzamelen in Mekka. Foto Ahmed Jadallah / Reuters