Grappige en goed getroffen beesten op zijn Japans – en niet alleen katten

Japans beesten inkten Het verhaal van Paul Steenhuis over Japans tekenen in de stijl van Kuwagata Keisai in het NRC Zomerboek inspireerde veel lezers om hun werk te tonen. Hier een persoonlijke selectie van de inzendingen.

Paul Steenhuis

Opvallend gevarieerd zijn de veertig tekeningen van dieren die door ruim tien lezers werden ingezonden in voor het NRC Zomerboek, naar aanleiding van het artikel ‘Japans beesten inkten’. Sommige waren heel speels en krachtig, zoals José Sprenkels met een vrolijk gestileerde ram.

Maar er zijn ook serieuze sumi-e tekeningen bij, dat wil zeggen Japanse inktschetsen volgens de regels der kunst (zoals vogel met bloesem van Jolanthe Toxopeus). En meer aquarel-achtige impressionistische dierenschetsen. En zelfs houtsnedes (Erik van Ommen). Niet alleen tekenstijlen, ook de onderwerpen, de dieren waren gevarieerd. Het waren niet alleen katten. Zo was er ook een zoemende steenhommel van M. van Bruggen, getekend met dikke stift.

Ram

José Sprenkels

Meerkoet

Erik van Ommen

Muisjes

Jolanthe Toxopeus

Varken
Wilma Blanken
Nest lepelaars
Kris Spinhoven
Zwaan
José Sprenkels
Varken van Wilma Blanken, Nest lepelaars door
Kris Spinhoven en de Zwaan van
José Sprenkels.

Onze poes

Anne-Riet de Boer

Daisy

Annet Huisman

Steenhommel

M. van Bruggen

Stekelvarken
Margreet Bongers
Kluut
Gerard de Bruyne
Stekelvarken van Margreet Bongers en Kluut door Gerard de Bruyne.

Correctie (30 juli 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van Erik van Ommen verkeerd geschreven. Dat is hierboven aangepast.