Facebook: we hebben geen monopolie

Big Tech-hoorzitting Woensdagavond worden vier grote techbedrijven gehoord door het Congres. De bedrijven zullen zich stevig verdedigen.

Facebook-topman Mark Zuckerberg vindt dat zijn bedrijf volop concurrenten heeft.
Facebook-topman Mark Zuckerberg vindt dat zijn bedrijf volop concurrenten heeft. Foto Mandel Ngan/AFP

Topman Mark Zuckerberg van Facebook zal het socialemediabedrijf deze woensdag verdedigen op een hoorzitting van het Amerikaanse Congres door te bestrijden dat zijn bedrijf een monopolist is. Volgens hem wordt Facebook juist geconfronteerd met enorme concurrentie. Zuckerberg wijst ook op de groei van China als internetsupermacht.

De schriftelijke getuigenis van de Facebook-topman, die dinsdag openbaar is gemaakt, stelt dat Facebook op de Amerikaanse manier succesvol is geworden door met niets te beginnen en producten te leveren die mensen waardevol vinden.

„We beconcurreren de bedrijven die op deze hoorzitting verschijnen, plus vele andere die advertenties verkopen en mensen verbinden. We concurreren wereldwijd, ook met bedrijven die toegang hebben tot markten waar wij niet zijn”, zal Zuckerberg tegen een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zeggen.

Dorsey komt niet

Ook topmannen Jeff Bezos van Amazon, Sundar Pichai van Google-moederbedrijf Alphabet en Tim Cook van Apple worden gehoord. De commissie doet onderzoek naar de grote techbedrijven, die ervan worden verdacht hun machtspositie te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen. Deelname aan de hoorzitting is vrijwillig. Een verzoek van de commissie aan Jack Dorsey om te komen is door de Twitter-topman afgeslagen.

De hoorzitting begint woensdagavond om 6 uur Nederlandse tijd en zal naar schatting zo’n zes uur duren. Ze wordt vanwege corona gehouden via videoverbinding. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een verhoor op deze manier wordt afgenomen. Naar verwachting zullen de Congresleden een breed spectrum aan onderwerpen behandelen, waaronder nepnieuws, privacy en monopolievorming.

Zuckerberg zal overnames door Facebook verdedigen door te zeggen dat het socialemediaplatform bedrijven zoals WhatsApp en Instagram heeft helpen groeien. Beide zijn eigendom van Facebook.

Hij gaat de commissieleden ook herinneren aan de concurrentiedreiging waarmee Amerikaanse technologiebedrijven vanuit China worden geconfronteerd. Hij zegt dat het Aziatische land een „eigen versie van internet bouwt, gericht op sterk verschillende ideeën, en dat ze hun visie naar andere landen exporteren.”

Zuckerberg zal ook Facebooks vraag om overheidsregulering herhalen. Hij heeft eerder opgeroepen tot meer wetten op gebieden waar het bedrijf is bekritiseerd, zoals schadelijke inhoud op sociale media, verkiezingsintegriteit en privacy.

Ook topman Jeff Bezos van Amazon heeft vooruitlopend op de hoorzitting van zich laten horen. Hij benadrukt dat zijn internetwarenhuis slechts een klein deel van de detailhandelsmarkt beslaat en concurreert met retailers als supermarktgigant Walmart, die twee keer zo groot is. Hij zegt ook dat het coronavirus een stimulans is geweest voor e-commercebedrijven over de volle linie, niet alleen voor Amazon.

Hij heeft er geen probleem mee dat Amazon onder de loep wordt genomen, maar slaat ook een uitdagende toon aan. „Als je in de spiegel kijkt, de kritiek beoordeelt en nog steeds gelooft dat je het goede doet, zou geen enkele kracht ter wereld je van je plaats moeten krijgen.” (ANP/NRC)