chipmaker

Fors verlies voor NXP door malaise in autoindustrie

Chipmaker NXP Semiconductors heeft in het tweede kwartaal flink last gehad van de teruglopende vraag in de autoindustrie. Het Amerikaans-Nederlandse bedrijf heeft veel klanten in die sector, en zag door de coronacrisis automakers wereldwijd fabrieken sluiten. Ook werden minder auto’s verkocht. De omzet van NXP daalde daardoor in het tweede kwartaal met 18 procent naar iets meer dan 1,8 miljard dollar (1,53 miljard euro). Onder de streep resteerde een nettoverlies van 214 miljoen dollar, tegenover een winst van 41 miljoen dollar een jaar eerder.

Bij het onderdeel dat chips maakt voor de autoindustrie, kelderden de opbrengsten met 35 procent tot 674 miljoen dollar. Volgens de nieuwe topman Kurt Sievers deed het bedrijf het wel beter op andere markten waarop NXP actief is. „We zien eerste bemoedigende trends in China en de verkopen via ons eigen distributiekanaal zijn aanmerkelijk verbeterd”, zei hij in een toelichting. Onder meer inkomsten uit industriële toepassingen van NXP-chips namen toe. De vraag naar zogeheten nfc-chips waarmee contactloos betaald kan worden met smartphone of pinpas steeg eveneens, maar toch nam de omzet bij dit onderdeel op jaarbasis met 14 procent af. NXP sloot vorig jaar een grote Chinese deal die toen een belangrijke bijdrage leverde aan de omzetgroei. (NRC)