‘Bedankt voor het luisteren. Een goede zomer toegewenst!’

Maskertoespraken We vroegen u om ons toe te spreken als de minister van Cultuur. En hielpen u op weg met een uitknipbaar masker van Ingrid van Engelshoven.

Masker Ingrid van Engelshoven
Masker Ingrid van Engelshoven Studio NRC

Maak een mondkapje van minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven. Schrijf dan een korte toespraak van maximaal 200 woorden over een cultureel onderwerp dat u na aan het hart ligt, en mail de tekst naar NRC. Deze toespraken stuurde u ons, waaronder één als beeldverhaal.

Beste jongelui,

Jullie hebben zomervakantie. Na een vreemde periode. En nog voelt het niet normaal. Toch moeten we weer aan de slag. Ik zeg maar waar het op staat.

Wees zo goed en luister daarom even naar mijn voorstel. Ik ga jullie wat vragen. Ik vraag aan jullie … om gids te worden, een normale museumgids die uitleg geeft. Waarom? Vanwege jouw ontwikkeling en vanwege onze cultuur.

Wat te doen? Uitleg in vijf stappen. Kies een museum, met een boeiende verzameling. Zorg voor toehoorders. Geef uitleg. Wees een gids. Op een aardige manier. Vraag na afloop om feedback.

En stuur die naar mij. En nu komt het! De vijfde stap. Ik ga jullie dan terugbetalen. Je krijgt een museumjeugdkaart of eventueel een geldelijke vergoeding. Stuur me een brief met commentaar en je ervaringen en de onkosten. Je krijgt een antwoord en een vergoeding.

Zo verzorg je een goede zaak. Voor bezoekers een persoonlijke uitleg, voor musea publiek, voor jezelf een passende training en – door jullie gezamenlijk – een hoger publiek niveau. Een zomervakantie met kleur. Waarom niet? Bedankt dat je overweegt betaald gids te worden! Bedankt voor het luisteren! Een goede zomer toegewenst!

Minister van Engelshoven, (André van Dijk)

Lieve luitjes,

Hier Ingrid. Ik heb ook even een T-shirt aangetrokken net als Mark op die verjaardag van zijn nichtje. Op het mijne staan de Ramones. Ik kan niet wachten tot de poorten van de poppodia weer wagenwijd open mogen! Om te zorgen dat ze niet omver klappen in deze wiebelige tijden, schuif ik graag nog extra doekoes in die richting. En natuurlijk vergeet ik ook de licht- en geluidstechnici niet, de stagemanagers, de backstage catering en al die apparatuur leverende bedrijven.

Ook al die wegzinkende filmhuizen staan natuurlijk vlijmscherp op mijn radar, dus je kunt er rustig van uitgaan dat er daar ook extra reddingsboeien gaan worden toegeworpen.

Nou, ik ga meteen aan de slag om een en ander formeel uit te werken, dus ik gooi mijn T-shirt in de wasmand en schiet in een powersuit en dan moeten jullie maar eens opletten, want jullie zijn het zout van de samenleving en dat vaatje laat ik niet zomaar leegstrooien.

Was getekend, jullie Ingrid (Joke Dekker)

Lieve kunstenaars,

We gaan een zware tijd tegemoet en de naderende dreiging van onomkeerbaar cultureel kapitaalverlies bezorgt me slapeloze nachten. Niet alleen de gesubsidieerde kunst hapt naar adem, ook de vrije producenten, de popmuziek, cabaretiers zuchten. Ik wil hier ook de clubcultuur niet vergeten, de diversiteit en hoge kwaliteit van het hele kunstlandschap, dreigt letterlijk te stikken als gevolg van de epidemische coronacrisis.

Er wordt mij weleens verweten dat ik weinig slagvaardig ben en aan ideeënarmoede leidt, dat snap ik. Ik wil deze gelegenheid graag gebruiken om dit in één klap recht te zetten. Langs deze weg pleit ik voor een basisloon voor alle kunstenaars. Iedereen met aantoonbare ervaring of relevante opleiding moet hiervan gebruik kunnen maken.

Dit moet een reëel basisloon zijn, waar je van kan leven en dat kunstenaars ontheft van sollicitatieplicht, en met de mogelijkheid om bij te verdienen. Dan hoeven de uitkoopsommen de salarissen van de optredende artiesten niet meer te vergoeden. Zo kunnen podia en musea kostendekkend programmeren en hoeven artiesten niet met verlies op te treden.

Jullie minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven (Luc van Esch)

Beste mensen,

Laten wij overgaan tot het nieuwe normaal. Een normaal waarin de samenleving voorop staat en waarin de kwaliteit van leven telt. Waarin iedereen het recht heeft op cultuur. Laten wij investeren in geluk. Het geluk van bij een voorstelling, een concert of een festival zijn. Laten wij de handen op elkaar krijgen voor meer cultuur. Zodat we niet alleen meer kunnen investeren in vernieuwing, maar ook instellingen die hun bestaansrecht bewezen hebben, kunnen behouden.

U als samenleving moet daarin een grotere stem krijgen. In plaats van een landelijk Cultuurfonds, zal ik inzetten op provinciale Cultuurfondsen. Deze krijgen een vast bedrag per inwoner, er moet dan ook structureel meer geld naar cultuur. In samenspraak met alle burgers zullen zij bepalen wat de lokale visie op cultuur zal zijn. In nauwe samenhang zullen zij bepalen wat past bij de regio. Er zal mobiliteit ontstaan tussen de regio’s en wellicht zullen er samenwerkingsverbanden zijn, daarover zal de bevolking meer te zeggen hebben.

Iedere burger heeft recht op lokale kleur. Laat er verschillen ontstaan die mensen inspireren en samenbrengen. Mensen van alle soorten en maten. Laat het karakter van de provincie spreken. Laat er diversiteit zijn in het cultuuraanbod. Laat mensen elkaar ontmoeten en samen van schoonheid genieten. Laat de burgers meebeslissen over de cultuur die voor hen is bedoeld. Geef de burger meer ruimte om zijn eigen samenleving in te kleuren. Laat er een cultuur zijn waarin iedereen zich kan herkennen.

Laten wij overgaan tot het nieuwe normaal. We moeten de functie van cultuur als bindmiddel, als inspiratiebron voor innovatie en als economische factor serieus gaan nemen. Laten wij klappen voor de makers en hen de erkenning geven die zij verdienen, hen de ruimte geven om zich te laten zien. De ruimte die binnen alle provincies anders ingericht gaat worden. Laten wij die diversiteit omarmen. Laten wij inzetten op meer lokale kleur. Kleur die maakt dat we samen een mooi palet aan aanbod hebben. Een palet wat ons samen brengt en geluksmomenten biedt.

Laten we er samen iets moois mee maken, een werk waarin iedereen zich herkent, waarin iedereen een stem in het koor heeft en waarin ruimte voor vernieuwing blijft. Ons nieuwe normaal is kleur lokaal.

Ik dank u voor de aandacht.

Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven (Lucienne Ooijman)

Kopgedicht

Les in angst

New dawn

Money land

In het Duitse Herzogenrath is een geval van het coronavirus vastgesteld

Vrijwilliger Ilja Kovaljov heeft een geel pak gekregen

Met dit masker op wordt ik een echte beer

Santa muerte

De coronacrisis heeft de ongelijkheid verder vergroot

The Yellow line opgedragen aan Francis Alÿs

Word de minister van Cultuur en zeg waar het op staat! No comment, geen commentaar

Ingrid van Engelshoven (Jenny van Lieshout)

Les in angst

Jenny van Lieshout

Les in angst
Jenny van Lieshout
New dawn

Jenny van Lieshout

New dawn
Jenny van Lieshout
Money land

Jenny van Lieshout

Money land
Jenny van Lieshout
In het Duitse Herzogenrath is een geval van het coronavirus vastgesteld

Jenny van Lieshout

In het Duitse Herzogenrath is een geval van het coronavirus vastgesteld
Jenny van Lieshout
Vrijwilliger Ilja Kovaljov heeft een geel pak gekregen

Jenny van Lieshout

Vrijwilliger Ilja Kovaljov heeft een geel pak gekregen
Jenny van Lieshout
Met dit masker op wordt ik een echte beer

Jenny van Lieshout

Met dit masker op wordt ik een echte beer
Jenny van Lieshout
Santa muerte

Jenny van Lieshout

Santa muerte
Jenny van Lieshout
De coronacrisisheeft de ongelijkheid verder vergroot

Jenny van Lieshout

De coronacrisis heeft de ongelijkheid verder vergroot
Jenny van Lieshout
The Yellow line opgedragen aan Francis Alÿs

Jenny van Lieshout

The Yellow line opgedragen aan Francis Alÿs
Jenny van Lieshout
Word de minister van Cultuur en zeg waar het op staat! No comment, geen commentaar

Jenny van Lieshout

Word de minister van Cultuur en zeg waar het op staat! No comment, geen commentaar
Jenny van Lieshout