Werknemers van Google mogen het komende jaar nog thuiswerken

Werknemers van Google doen – als ze dat willen – hun werk nog tot juli volgend jaar thuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het techbedrijf na berichtgeving van The Wall Street Journal.

Daarmee is Google één van de eerste grote multinationals die het thuiswerken tot de zomer van volgend jaar gemeengoed maakt. Bij Googles moederbedrijf Alphabet, dat deze nieuwe regel als geheel invoert, werken wereldwijd 123.000 mensen. In Nederland heeft Google driehonderdvijftig werknemers in dienst, die nu grofweg één dag in de twee weken op kantoor werken.

Met de beslissing wil Google het voor werknemers makkelijker maken hun persoonlijk leven in te richten, zo liet Google-topman Sundar Pichai weten in een interne e-mail aan zijn werknemers. Momenteel zijn Amerikaanse werknemers met kinderen gebonden aan thuisonderwijs, al heeft president Trump scholen opgeroepen om in de herfst weer open te gaan.

De grote techbedrijven kennen, ondanks de digitale aard van de werkzaamheden, een cultuur waarbij werknemers veelal op kantoor aanwezig zijn. Facebook-topman Mark Zuckerberg zei tijdens een personeelsbijeenkomst in mei dat hij verwacht dat de helft van zijn werknemers (45.000 in totaal) in het komende decennium permanent op afstand gaat werken. Twitter-topman Jack Dorsey liet al weten geen problemen te hebben met werknemers die vanaf nu permanent thuiswerken. Met als bijkomend voordeel dat werknemers in Silicon Valley niet meer dicht bij hun werk hoeven te wonen, voorheen een groot struikelblok gezien de hoge huizenprijzen.

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid bleek vorige week dat iets minder dan de helft van de werkende Nederlanders sinds de coronacrisis vanuit huis werkt. Thuiswerken blijkt snel in populariteit toe te nemen: 45 procent van de werkenden geeft aan ook na de coronacrisis minder op kantoor te willen zijn.