Warenhuisketen

Moederbedrijf Blokker haakt af als koper van HEMA

Blokker-eigenaar Mirage Retail Group gaat winkelketen HEMA niet overnemen. Dat bevestigt Mirage na eerdere berichtgeving door het Algemeen Dagblad. Het bedrijf wil niet zeggen waarom het geen kandidaat meer is om de winkelketen te kopen.

Half juni werd bekend dat Mirage Retail Group zich had gemeld als overnamekandidaat en een bod had gedaan bij de schuldeisers. HEMA kwam onlangs in handen van een groep schuldeisers in ruil voor verlaging van de schuld. Miljardair Marcel Boekhoorn verloor daardoor de zeggenschap over de winkelketen.

Officieel is niet bekend welke bedrijven nog in de race zijn om de warenhuisketen over te nemen. Volgens het AD zijn Ahold Delhaize en investeerders Parcom en Flacks Group nog kandidaat. Ook de combinatie van burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema, die sinds juni samenwerken, bracht vorige week een bod uit op de winkelketen.

HEMA ging jarenlang gebukt onder een schuldenlast van 800 miljoen euro. Het bedrijf was daardoor jaarlijks meer dan de helft van zijn brutowinst kwijt aan rente. HEMA raakte in acute problemen toen de keten vanwege de coronacrisis zijn winkels tijdelijk moest sluiten. De omzet daalde in het eerste kwartaal met een kwart, om daarna te herstellen. (ANP)