Verenigde Staten

Veiligheidsadviseur Trump besmet met coronavirus

De nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump heeft het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt opgelopen. Het Witte Huis heeft volgens persbureau Reuters maandag bekendgemaakt dat Robert O’Brien „milde symptomen” van de ziekte heeft en dat er geen risico is dat Trump of vicepresident Mike Pence ook besmet zijn geraakt.

O’Brien zou het virus hebben opgelopen bij een familiebijeenkomst en heeft de afgelopen week vanuit huis gewerkt, volgens het Witte Huis. De advocaat uit Californië is vooralsnog het hoogst geplaatste personeelslid van de regering van president Trump dat het virus heeft opgelopen. Wanneer O’Brien voor het laatst contact heeft gehad met Trump is vooralsnog onduidelijk.

O’Brien werd in september vorig jaar aangesteld als vervanger van John Bolton, die door Trump was ontslagen omdat de twee sterk uiteenlopende visies hadden op dossiers zoals Iran en Afghanistan.

O’Brien is de vierde veiligheidsadviseur van president Trump en is meer isolationistisch ingesteld dan de interventionistische Bolton. Voordat hij veiligheidsadviseur was, werkte O’Brien ruim een jaar als de ‘speciale gezant voor gijzelingsaffaires’ van Trump. (NRC)