Reizen naar Barcelona afgeraden wegens risico

Reisbeperkingen Het Nederlandse reisadvies voor Barcelona is bijgesteld: niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook andere landen scherpen hun regels voor reizigers aan.

Het reisadvies voor Barcelona en Lleida in Catalonië is maandagavond aangepast van geel naar oranje. Alle reizen behalve noodzakelijke worden afgeraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn advies gewijzigd omdat het aantal besmettingen in de regio flink is toegenomen. „Toeristisch bezoek wordt dringend afgeraden”, aldus het ministerie.

Nederlanders die zich momenteel in het gebied bevinden, wordt verzocht te overwegen hun verblijf vroegtijdig te beëindigen. Ook in het gebied rondom de stad Lleida is een hoog risico op besmetting. Voor dat gebied in West-Catalonië gold al langer een oranje reisadvies. Bezoekers van Barcelona en de regio waarin Lleida ligt, wordt op het hart gedrukt bij terugkomst in Nederland veertien dagen in quarantaine te gaan.

Het Verenigd Koninkrijk scherpte maandag het reisadvies voor heel Spanje aan: alle niet-essentiële reizen naar het land worden afgeraden. Reizigers die terugkomen uit Spanje moeten thuis verplicht twee weken in quarantaine.

Duitse terugkomers getest

Duitsland gaat burgers die terugkeren uit risicogebied verplichten een coronatest te doen. „We moeten voorkomen dat reizigers die terugkomen anderen ongemerkt besmetten en zo een nieuwe reeks besmettingen in gang zetten”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Jens Spahn maandag op Twitter.

Volgens Duitse media gaat de testplicht ergens de komende weken al in. Het zou om landen gaan waar de besmettingsgraad hoger ligt dan in Duitsland. Het is nog niet duidelijk of het alleen geldt voor Duitsers die in het buitenland zijn geweest, of ook voor buitenlanders die naar Duitsland komen.

Frankrijk test bezoekers

Ook Frankrijk gaat reizigers testen: maandag werd bekend dat Frankrijk coronatests voor reizigers uit zestien risicolanden verplicht stelt. Franse burgers hoeven dit zelf bij thuiskomst echter niet te doen. Het gaat om reizigers uit landen met een hoge besmettingsgraad: Algerije, Bahrein, Brazilië, India, Israël, Koeweit, Madagaskar, Oman, Panama, Peru, Qatar, Servië, Zuid-Afrika, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.

„Om het virus te bestrijden moeten we de instroom aan onze grens strenger controleren”, schrijft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De verplichte test moet in het land van herkomst of bij aankomst in Frankrijk afgenomen worden.